29. července 2016 • 20:05

Obhájkyně bronzu upřímně před Riem: Budu veslovat sračkami pro Ameriku

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V přívalu zpráv o nepovedených a nedokončených přípravách na olympiádu v Riu de Janeiru vybočilo prohlášení americká veslařky Megan Kalmoeové. Obhájkyně bronzu v závodech čtyřek bez kormidelníka si stýská nad tím, že si všichni zoufají nad kvalitou vody na olympijských sportovištích. „Moje prosba pro všechny, které kvalita vody zajímá, je: Přestaňte a nesnažte se nám zničit olympiádu,“ apeluje v prohlášení na svém blogu, které si získalo celosvětovou pozornost.



Jak připomněl deník New York Times, brazilská vláda před sedmi lety slíbila, že do začátku olympijských her zbaví znečištění moře a slavné pláže města Rio de Janeiro. Pár dní před zahájením olympiády se ale záliv Guanabara dál topí v odpadcích a do moře proudí splašky. Ekologové a vědci dokonce tvrdí, že voda u břehů Ria de Janeiro je ještě špinavější, než se doposud myslelo a sportovcům hrozí nemoci.

Kalmoeová, která plánuje po konci olympiády ukončit kariéru, však štvou neustálé otázky médií, které na toto téma dostává. „Nerozumím tomu. Víme, že s kvalitou vody jsou problémy a budou tam zdravotní rizika a proto musíme být ostražití. Skvělí. Pojďme dál,“ nabádá dvaatřicetiletá veslařka.

Účastnice třech předchozích olympiád nechápe, že se tolik upozorňuje na problémy v pořadatelských městech. „Zdá se mi, že se všechna média snaží poškodit hostitelské město, MOV a olympiádu jako takovou v humbuku před hrami,“ nechápe rozebírání nedostatků spojených s pořádáním největší sportovní akce.

Podobné úvahy podle ní zbytečně zostuzují obyčejné brazilské lidi, kteří se podílí na olympijských přípravách. „V určitý moment je to ostudné,“ je přesvědčená Kalmoeová.

V nejemotivnější části svého prohlášení apelovala na Američany, aby se spojili při podpoře svých reprezentantů. „Řeknu vám to jasně: Budu veslovat sračkami pro tebe, Ameriko. Udělám to ráda a s hrdostí, protože se nebojím o naší posádku v Riu,“ vzkázala všem svým fanouškům.

Ve vodě v Riu plavou odpadky, je tam prý cítit i benzín
Ve vodě v Riu plavou odpadky, je tam prý cítit i benzín

Více o LOH Rio 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud