3. srpna 2016 • 22:45

Olympiáda začala! Kanaďanky lámaly rekordy, Švédky slaví první výhru

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady! Ještě před oficiálním pátečním zahájením olympijských her v Rio de Janeiro rozehrály svůj turnaj fotbalistky. V úvodním duelu se střetly v rámci skupiny E hráčky Švédska a Jihoafrické republiky. A z výhry se mohly radovat Seveřanky, když díky brance Fisherové z 76. minuty vyhrály 1:0. Dojem z úvodního utkání však kazily prázdné tribuny na stadionu v Riu. O rekordní zápis se postaraly fotbalistky Kanady, které vstřelily proti Austrálii branku už v 19. sekundě zápasu. 



Úvodní utkání se neslo ve znamení převahy švédských fotbalistek, které na svého soupeřky vyslaly celkem patnáct střeleckých pokusů, hráčky Jihoafrické republiky ohrozily brankářku Lindahlovou jen čtyřikrát. Švédky si tak připsaly do tabulky první tři body, ve skupině na ně ještě čekají souboje s Číňankami a domácími Brazilkami.

Nejrychlejším gólem olympijské historie zahájily fotbalový turnaj žen hráčky Kanady. Do branky Austrálie se poprvé trefila už po 19 sekundách hry Janine Beckieová a Kanaďanky úvodní duel skupiny F na stadionu Corinthians v Sao Paulu nakonec vyhrály 2:0, přestože hrály většinu zápasu v deseti.

Do rekordních tabulek se totiž Kanada zapsala i v "kategorii" červených karet. Shelina Zadorská byla vyloučena po taktickém faulu na unikající soupeřku už v 19. minutě, tak brzy se na olympiádě ještě žádná fotbalistka ze hřiště poroučet nemusela.

Dosavadní střelecký rekord držel Mexičan Oribe Peralta, který ve finále olympijského turnaje mužů v roce 2012 v Londýně skóroval proti Brazílii po 28 sekundách. Jeho tým nakonec získal po výhře 2:1 zlato.

Dnes se ještě v rámci fotbalového turnaje žen odehrají zápasy právě mezi domácími fotbalistkami a Číňankami, od 23 hodin pak změří síly Zimbabwe s Německem.

V půlnoci SEČ se utkají Spojené státy s Novým Zélandem a od 3 hodin nastoupí Francie proti Kolumbii.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:

Fotbal - ženy:

Skupina E (Rio de Janeiro):

Švédsko - JAR 1:0 (0:0)
Branka: 76. Fischerová.

Brazílie - Čína 3:0 (1:0)
Branky: 36. Monica, 59. Andressa, 90. Cristiane.

1. Brazílie 1 1 0 0 3:0 3
2. Švédsko 1 1 0 0 1:0 3
3. JAR 1 0 0 1 0:1 0
4. Čína 1 0 0 1 0:3 0

Skupina F (Sao Paulo):

Kanada - Austrálie 2:0 (1:0)
Branky: 1. Beckieová, 80. Sinclairová. ČK: 19. Zadorská (Kan.).

23:00 Zimbabwe - Německo.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud