6. srpna 2016 • 05:00

Olympiáda v Riu začala skromněji, Čechy vedl vlajkonoš Krpálek

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve 4:27 českého času prohlásil zastupující brazilský prezident Michal Temer hry XXXI. letní olympiády v Rio de Janeiro za zahájené. Tradiční oficialitě předcházel několikahodinový slavnostní ceremoniál, který byl pojatý o poznání skromněji než třeba ten londýnský před čtyřmi roky a který provedl diváky z celého světa brazilskou historií, chudinskými favelami nebo se emotivně dotýkal ochrany životního prostředí. Českou výpravu po půl čtvrté ráno SELČ přivedl na plochu vyprodaného stadionu Maracaná vlajkonoš judista Lukáš Krpákek. Olympijský oheň zapálil nakonec Vanderlei Cordeiro de Lima, hrdina olympijského maratonu na hrách v Aténách.



SPECIÁL: Program, kalendář, ONLINE přenosy, zpravodajství. Vše o LOH Rio 2016 čtěte ZDE »

Podívejte se na nejlepší fotografie ze slavnostního ceremoniálu:

Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu
Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu

Projděte si nejzajímavější momenty zahajovacího ceremoniálu

04:55 Zahajovací ceremoniál končí tradičním ohňostrojem, stejně tak i náš ONLINE přenos.

04:50 Olympijský oheň zapálil nakonec legendární maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima.

Maratonec Vanderlei de Lima zapaluje olympijský oheň na stadionu MaracanáFoto AP Photo

De Lima běžel sedm kilometrů před cílem maratonu na olympiádě v roce 2004 v čele, když se na něj vrhl bývalý irský kněz a srazil ho na zem. Brazilský vytrvalec byl sice otřesen, ale dokázal se vrátit do závodu a skončil třetí. Brazilská výprava následně neuspěla s protestem.

Držitel Medaile Pierra de Coubertina za fair play byl dnes posledním členem štafety, do níž se zapojilo na 12.000 běžců. S pochodní uběhli celkem 20 000 kilometrů. Na své pouti do Ria olympijská pochodeň vyvolala také nepokoje a výtržnosti. Ty vznikly ve čtvrtek během demonstrace ve městě Duque de Caxias, které leží nedaleko Ria.

04:27 Zastupující brazilský prezident Michal Temer tradiční formulkou oficiálně zahájil olympijské hry, většina diváků nepopulárního politika na stadionu nicméně vypískala.

04:20 Promluvil šéf organizačního výboru i prezident MOV Thomas Bach, který povzbudil právě tým uprchlíků. "Posíláte vzkaz naděje milionům uprchlíkům po celém světě. Museli jste uprchnout kvůli utrpení, hladu nebo prostě proto, že jste byli jiní. Nyní můžete dát velký dar celé společnosti," prohlásil.

03:52 Potlesku vestoje od narvaného stadionu se dočkal tým uprchlíků nastupující pod olympijskou vlajkou a poté i domácí Brazílie.

03:39 Lukáš Krpálek právě s českou vlajkou přivádí na plochu českou výpravu!

Lukáš Krpálek vede českou výpravu při slavnostním zahájení olympiády v brazilském RiuFoto AP Photo

Už máme vlajku! #czechteam #rio2016

Fotka zveřejněná uživatelem Kateřina Kudějová - official (@kacakudejova),Srp 5, 2016 v 6:29 PDT

 

3:00 Teroristická hrozba? Zatímco na plochu stadionu Maracaná stále nastupují další a další výpravy, objevila se zpráva, že policie uzavřela rozsáhlou oblast kolem areálu pro plážový volejbal, kde speciální robot na likvidaci bomb zasahoval u podezřelého balíčku. Více čtěte ZDE »

Speciální robot zasahuje u podezřelého balíčku blízko olympijských sportovišťFoto Reuters

2:30 Češi nastoupí podle portugalské abecedy až jako 186. výprava z celkem 207, ale už jsou připravení vyrazit na hlavní stadion.

 

02:06 Parťáci z golfového Ryder Cupu Švéd Henrik Stenson a Brit Justin Rose se potkali před ceremoniálem v zákulisí. Vychutnávají si atmosféru i návrat golfu na olympijské hry.

 

02:00 Tenistka Petra Kvitová se pochlubila fotkou, jak spolu s Lucií Šafářovou či Zdeňkem Štybarem sledují ceremoniál v olympijské vesnici...

01:52 Na plochu už začínají nastupovat jednotlivé výpravy, tradičně jako první přicházejí Řekové...

Řecká výprava tradičně jako první vstupuje na olympijský stadion v RiuFoto Reuters

01:50 Brazilská supermodelka Gisele Bündchen (36) ukončila na olympijských hrách posledním cat walkem své působení na profesionální scéně. Příležitostně jsme ji mohli vidět i na filmovém plátně, kromě těchto aktivit působí jako velvyslankyně Dobré vůle pro programy životního prostředí Organizace spojených národů.

Brazilská supermodelka Gisele BündchenFoto EPA

01:30 Česká výprava zatím sleduje ceremoniál ve vedlejší hale. Úplně vpravo pozoruje dění na stadionu golfistka Klára Spilková.

 

01:12 Máme za sebou dojemnou brazilskou hymnu, ohňostroj a úvodní působivé sekvence zaměřené na životní prostředí, deštné pralesy a původní obyvatele...

Na úvod zahajovacího ceremoniálu v Riu vzplál ohňostroj a zasvítil mírový symbol obrácený ve strom...Foto Reuters

 

01:00 A je to tady, na vyprodaném stadionu Maracaná se právě rozbíhá slavnostní zahájení olympijských her! Diváci mohou sledovat uměleckou vizitku hostitelského města...

Během tříhodinového ceremoniálu si užije olympijskou atmosféru celkem 207 výprav, ta česká přijde na řadu v čele s vlajkonošem Lukášem Krpálkem na 186. místě. Národní týmy vstoupí na plochu podle portugalské abecedy. Jako poslední se na stadionu Maracaná objeví domácí Brazilci.

00:55 Zahajovací ceremoniál se blíží, diváci si krátí čas i mexickými vlnami...

Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu
Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu

00:48 Stadion se plní, zatím je na Maracana tma. Jediné, co svítí, jsou tisíce mobilních telefonů. Atmosféra graduje. Máme deset minut do začátku!

 

00:45 Redaktor Sportu Ivo Pospíšil už ví, jak bude ceremoniál vypadat. Ale nesmí to říct...

 

00:35 Je třeba doladit detaily. Vizážisté pracují na obličejích dobrovolníků, které za pár okamžiků uvidí na zahájení Her v Riu miliony lidí po celém světě.

 

00:20 V zákulisí olympijského stadionu jde do tuhého. Dobrovolníci se připravují na své úkoly, oblékají se do kostýmů. Za zhruba 40 minut je čeká velkolepé představení. 

 

23:45 Podle brazilského serveru UOL se má cti zapálit olympijský oheň dostat domácí tenisové legendě Gustavu Kuertenovi.

Muzikál Vlasy. Gustavao Kuerten objímá Novaka Djokoviče na tenisové exhibici v Rio de JaneiroFoto www.profimedia.cz

Favoritem na čestnou roli posledního člena štafety byl legendární fotbalista Pelé, který ale účast odřekl ze zdravotních důvodů.

Devětatřicetiletý Kuerten je brazilským tenisovým idolem. Na konci roku 2000 byl světovou jedničkou, třikrát vyhrál antukový grandslamový turnaj French Open. Zúčastnil se olympijských her v Sydney 2000 a Aténách 2004. Kariéru mu zkrátily opakované zdravotní problémy a ukončil ji v roce 2008.

Pelému lékaři sice účast povolili, stejně tak sponzoři, vlastnící jeho osobnostní práva, pětasedmdesátiletý Pelé ale nakonec sám uznal, že by celý akt nemusel kvůli omezené pohyblivosti zvládnout.

"Momentálně nejsem fyzicky v takovém stavu, abych se mohl olympijského zahájení zúčastnit. Bůh vám všem žehnej," uvedl Pelé v prohlášení, které zveřejnila televizní stanice SporTV.

23:00 Skupinka zhruba 40 českých sportovců právě vyrazila směr Maracaná na zahajovací ceremoniál.

 

22:45 Přesun sportovců a funkcionářů na ceremoniál z vesnice nebude jednoduchý...

22:35 První pohled na stadion Maracaná, kde se odehraje zahajovací ceremoniál:

 

Na ceremoniál půjde 40 českých sportovců

K českému týmu se dnes připojila další část výpravy, v níž byl vedle atletů a dalších sportovců i vlajkonoš judista Lukáš Krpálek. V českém domě v Olympijské vesnici tak už bydlí přes 80 českých reprezentantů.

Ne všichni ale půjdou v defilé do útrob stadionu Maracaná za Krpálkem. Hlavně kvůli tomu, že se chtějí soustředit na svůj výkon a nechtějí plýtvat silami. Ale jsou i tací, kteří se zahájení zúčastní, byť hned v sobotu mají své soutěže. "Hrozně jsem se na to těšila, takže tam půjdu, i když vím, že hraju. Věřím, že to nebude mít žádný vliv na výkon," řekla stolní tenistka Iveta Vacenovská, kterou čeká zápas prvního kola v poledne.

Krpálek ale zažije pernou noc. Sportovci totiž musejí na slavnostní zahájení přijet několik hodin předem, obvykle minimálně čtyři. Slavnostní defilé sportovců a představování výprav je v druhé polovině bezmála čtyřhodinového ceremoniálu, Česká republika bude až v poslední čtvrtině představovaných výprav. Krpálek navíc spal v noci na dnešek v letadle cestou z Prahy.

Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu
Důmyslné a působivé pozadí pro olympijský oheň v Riu

"Měl jsem v plánu, že bych se chtěl zúčastnit zahájení, protože to je úžasná věc. V Londýně se mi to ohromně líbilo. Většina sportovců se tam sejde. Je to dlouhé, ale závod mám až šest dní na to. Nebude s tím problém, chci to tak," ujistil Krpálek. "Teď tomu ještě obětuju den dva a pak se začnu připravovat na závod," plánoval.

Naopak sportovní střelec David Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu, na zahájení nikdy nebyl, a to je na svých pátých hrách. Kvalifikace jeho disciplíny trap totiž byla vždy hned o prvním víkendu. "Nejde to, chci se soustředit na závod," prohlásil Kostelecký.

Atleti, kteří dnes dorazili do Olympijské vesnice, svou účast zvažují na poslední chvíli. Sportovci, jejichž soutěže jsou později, s účastí neváhají. Kajakář Jiří Prskavec i přesto, že jeho kvalifikace je v neděli. "Jenže kvalifikace snad nebude problém, kvůli ní jsem do Ria nejel," uvedl. "Ale vezmu si karimatku, abych si tam mohl lehnout," plánoval.

Podobně mluvila i další vodní slalomářka Kateřina Kudějová, rovněž mistryně světa a medailová kandidátka. "Když už jsem tady, tak tam určitě půjdu. Chci si to užít se vším všudy, hrozně mě to tady baví," těšila se. Její kvalifikace je na programu v pondělí.

Čas na odpočinek bude mít i maratonská běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová, bývalá běžkyně na lyžích. "Určitě půjdu. Byla jsem na zahájení i v Turíně na své první olympiádě a bylo to nezapomenutelné. Sice to bude náročné, ale s tím počítám. Mám deset dní na to, abych se vyspala a připravila na závod. Dám se do pořádku," ujistila nedlouho po příletu do Ria.

Kvůli soustředění na nedělní první olympijský boj v kariéře naopak ceremoniál vynechá fleretista Alexander Choupenitch. "Sportovci se vrací až pozdě v noci a prioritou je profesionální přístup. Užiju si to jako divák u televize," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud