Ivo Pospíšil
7. srpna 2016 • 00:50

Těžká trať, ale proč ne? říkal König. Do časovky bude v plné síle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Sám závod s hromadným startem nedokončil. Ve stoupání do předposledního kopce mu už nohy vystavily stopku. „Domluvili jsme se tak s trenérem Konečným, že vzhledem k časovce nemá cenu dojíždět kolem 30. místa. Teď budu všechno směřovat na časovku,“ vysvětloval Leopold König. Z cíle tak sledoval napínavý finiš i ošklivý pád Vincenza Nibaliho, který si zlomil klíční kost.



Snažili se bojovat, ale do konce nevydrželi. Jan Bárta, Zdeněk Štybar i Leopold König. Ti všichni válčili o český úspěch v závodě s hromadným startem, ale ani jeden z nich cíl nespatřil.

Někdo odpadl dřív, někdo později…

„Jelo se mi parádně, ale chybí mi závody. Letos mám odjeto jen dvacet závodních dnů. Dojedu na pátou hodinu nebo na pět a půl a úplně mi odchází nohy. Jsem z toho smutný, cítil jsem se výborně, ale výkonnost tam není na celý závod. Kdybych se měl živit jako jezdec jednorázových závodů, neuživil bych se,“ vyprávěl Leopold König.

Když proto najížděl na předposlední kopec závodu, po boku už po náročném průběhu neměl nikoho z Čechů na pomoc a nohy mu odešly, rozhodl se, že závod raději skrečuje. „Domluvili jsme se s trenérem Konečným, že vzhledem k časovce nemá cenu dojíždět kolem 30. místa, teď budu všechno směřovat na časovku.“

V cíli, když si tak povídal s novináři, viděl i závěrečné kilometry závodu. Včetně drsného pádu Vincenza Nibaliho, který si při pádu se Sergiem Henaoem zlomil klíční kost a čeká ho operace.

„To je průšvih. V té zatáčce letěl už někdo i před tím. Je to těžký úsek a strašný sjezd. Úplně něco úplně jiného než v Evropě, na to nejsme zvyklí,“ vyprávěl.

Italský cyklista Vincenzo Nibali dlouho frčel za olympijskou medailí. Pád ve sjezdu ho ale připravil o možnost splnění velkého snu.
Italský cyklista Vincenzo Nibali dlouho frčel za olympijskou medailí. Pád ve sjezdu ho ale připravil o možnost splnění velkého snu.

Není to jen o jiném asfaltu, složeným z jiné směsi,i, ale o odlišných profilech. „Mají tu úplně jiné stavění silnic. Dost prudké a hodně ostré zatáčky. Musí se jet velmi opatrně. Zatáčky jsou klopené, nikoliv ven, ale dovnitř. Bylo to ale zabezpečené, na každém obrubníku byl molitan a nad propastmi sítě,“ vyprávěl.

Nebyl tedy závod z jeho pohledu až příliš těžký? „Udělat na skoro 250 kilometrech takhle těžkou trať je něco specifického, ale proč ne? Hodnota zlata díky tomu vzrostla. Všichni specialisti se na to připravovali,“ všiml si König.

Zatímco tedy v cíli měl nyní dost, na středeční časovku chce být připravený. Právě tam si věří víc. Je to kratší závod. A i profil mu sedí. „Dostat se zpět nebude problém. Regeneruji rychle. Spíše to vyladit a být co nejvíce času na kole, soustředit se na středu, dobře spát a dobře jíst,“ dodal český cyklista.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud