8. srpna 2016 • 02:32

Nebezpečná střelba v Riu. Kulka proletěla až mezi novináře!

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes mimořádná bezpečnostní opatření, provázející první víkend olympiády, mají účastníci Her v Riu za sebou první pořádný šok. Zbloudilá kulka, vystřelená nedaleko areálu pro jezdectví, proletěla stěnou do prostoru tiskového střediska mezi novináře a spadla na zem. Údajně jen těsně minula jednu z funkcionářek z Nového Zélandu. Další rozruch provázela kontrolovaná exploze na cyklistice. Bezpečnost olympiády se snaží střežit na 85 tisíc lidí.



Jezdecký areál se nachází v těsném sousedství vojenských prostor a do tiskového centra střela vletěla v sobotu během soutěže v drezuře. Nikdo nebyl zraněn, ale ve stěně zůstal po kulce průstřel a střela dopadla na zem vedle stolu jednoho z žurnalistů.

Kulka byla podle všeho vypálena bez úmyslu zasáhnout konkrétní cíl. Vyšla z vojenské zbraně ráže 5,56 milimetrů. Jak se mohlo stát, že voják střílel v tak malé vzdálenosti od prostor se stovkami lidí uvnitř a navíc trefil budovu je předmětem šetření.

Členové novozélandské výpravy uvedli, že střela poměrně těsně minula jejich tiskovou mluvčí Dianu Dobsonovou. Ta měla pracovat zhruba čtyři metry od místa, kde kulka prorazila stěnu. Dobsonová byla viditelně otřesena.

Alexander Choupenitch v olympijském souboji s Egypťanem Aláldinem Abúelkásimem (vpravo)
Alexander Choupenitch v olympijském souboji s Egypťanem Aláldinem Abúelkásimem (vpravo)

„Slyšeli jsme velký rámus, jako kdyby někdo udeřil kladivem do kovu. Rozhlédli jsme se a viděli jsme kulku na zemi,“ řekl francouzský fotograf Pierre Costababie v rozhovoru pro AAP. „Pak jsme si všimli i díry ve stěně… neslyšeli jsme před tím ale výstřel. Myslel jsem si, že to byla kulka s dlouhou dráhou doletu. Mohla být vypálena ze dvou až tří kilometrů,“ odhadoval.

Aby však událostí nebylo málo, týž den odpoledne došlo v prostorech nedaleko cíle (zřejmě za tribunou pro diváky) silničního závodu cyklistů ke kontrolované explozi. Jezdcům chybělo zhruba 70 kilometrů do konce. Policisté odpálili předmět, později identifikovaný jako zapomenutý batůžek.

„Bezpečnostní složky nalezly podezřelý batůžek blízko trati. Pro jistotu bylo rozhodnuto ho odpálit,“ řekl mluvčí olympijských her. Na závod neměla exploze žádný vliv.

Fatální následky ovšem měla událost z noci z pátku na sobotu, po které zůstala po skončení slavnostního zahájení olympiády na zemi ležet mrtvola zastřeleného muže. Střelec podle svědků utekl do auta nedaleko univerzitního parkoviště. O této události prý nemá tiskové oddělení olympijského svátku žádné informace.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud