Romana Barboříková
9. srpna 2016 • 18:20

Úžasné fair play. Český šermíř přiznal, že trefil vlastní nohu, a prohrál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Tohle se v dnešním sportu a světě vůbec už moc nenosí. Ale český kordista Jiří Beran miluje svůj sport natolik, že by nepřenesl přes srdce, kdyby mu rozhodčí připsali bod neprávem. I kdyby mu to mělo pomoci k postupu do druhého kola olympijské soutěže. „Je to sport, já to miluju, takhle bychom se měli chovat všichni,“ je přesvědčený čtyřiatřicetiletý šermíř, který nakonec domácímu Athosovi Schwantesovi podlehl a v Riu skončil.



Na ukazateli skóre svítil stav 3:5 v neprospěch českého olympionika, zbývalo 18 sekund do konce zápasu. V nepřehledné situaci, kdy byli šermíři blízko u sebe, se rozsvítilo světlo znamenající zásah ve prospěch Čecha. On ale zvednul ruku a rozhodčímu ukazoval, že se netrefil do soupeře, ale do své nohy.

Gesto fair play, které se nevidí vždy. Obzvlášť v situaci, v jaké byl Beran . Kdyby se mu totiž podařilo vyrovnat, díky vylosované výhodě by postupoval do druhého kola on.

Brazilec Athos Schwantes zasahuje Jiřího Berana v prvním kole olympijského turnaje
Brazilec Athos Schwantes zasahuje Jiřího Berana v prvním kole olympijského turnaje

„Kdybych nehrál fair play, tak bych řekl, že jsem ten zásah dal. Ale já jsem si ho trefil sám do stehna, to rozhodčí nemohl v životě vidět. Zásah mi přisoudil, ale já jsem uznal, že jsem ho dal sám do sebe. Je to fair play, je to sport, já to miluju, takhle bychom se měli chovat všichni,“ vysvětlil nepřehlednou situaci Beran.

Šlo přitom o klíčový moment. Stav mohl být 4:5 a šance na vyrovnání by byla vysoká. On si ale trval na svém. „Byl to hodně důležitý zásah, ale takhle bychom se měli chovat všichni. Prostě bych to v rámci fair play nikdy nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal.“

A tak to nakonec bylo tak, že za chvíli už prohrával 3:6. „Kdybych řekl, že to zásah byl, rozhodčí by to uznal, on by se třeba začal vztekat, protože věděl, že to zásah nebyl. I když on asi nevěděl. Ale mohlo by ho to psychicky dostat dolů. Já si ale stojím za tím, že je to sport a měli bychom hrát čestně,“ byl přesvědčený.

Český kordista nakonec prohrál 6:8 a do dalšího kola postoupil Brazilec Athos Schwantes.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud