Romana Barboříková
10. srpna 2016 • 04:55

Češi v Riu Sáblíkovou litují. Ale měla si kritéria přečíst lépe, tvrdí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Asi každý Martině Sáblíkové přál, aby se na olympiádě v Riu mohla představit v cyklistické časovce. Solidaritu jí po definitivním zamítavém verdiktu Mezinárodní sportovní arbitráže vyjadřovali členové české výpravy, kteří na olympiádě závodí. „Hrozně moc jsem chtěl, aby startovala, šel bych se na ten závod podívat,“ neskrýval vlajkonoš českého týmu Lukáš Krpálek. Nejen on ale zároveň dodává: „Byla daná nějaká pravidla. Tady je mezinárodní federace v právu, že ji na start nechtěla pustit.“



Kordista Jiří Beran zaujal v Riu ojedinělým sportovním gestem fair-play, když rozhodčí upozornil, že mu počítají zásah nesprávně, protože si trefil vlastní nohu.

V podobném duchu se vyjádřil i ke kauze Martiny Sáblíkové .

„Fandím všem českým sportovcům. Chtěl bych, aby si tady v Riu zazávodilo co nejvíc lidí. Ale co o tom vím, tak když si někdo špatně přečte kvalifikační kritéria, tak jak víme, neznalost zákona neomlouvá…“ řekl Beran. Netají se přitom velkým respektem k tomu, co Sáblíková dokázala. „Martinu jako sportovkyni obdivuju, že je schopná makat v létě v zimě a připravovat se každé dva roky na nějakou disciplínu. Ale bohužel mi přijde, že by se to (dosazení do startovní listiny) stalo velkým precedentem pro veškeré sportovce. Je to hrozně těžký,“ říkal.

Palce Sáblíkové držel taky Lukáš Krpálek , vlajkonoš české výpravy. Ten si dokonce plánoval, že by na středeční časovku vyrazil jako divák, pokud by olympijská vítězka v rychlobruslení závodila.

„Vím, že to pro ni bylo jedno z nejvíc, že chtěla na letní olympiádě startovat. Věřím, že se jí to ještě povede, že tohle nebyl poslední pokus. Příště si na to (kvalifikační kritéria) dá větší pozor, a věřím, že se tam dostane. Měla dobrý výsledek, vždyť byla devátá na mistrovství světa, určitě si zasloužila tady startovat,“ soudil Krpálek.

Jako účastník minulé olympiády v Londýně dobře ví, že nominační kritéria je potřeba ověřovat.

„My jsme to měli dané, že postupuje dvaadvacet nejlepších lidí ze světa plus potom byla dvě místa na každý kontinent, to znamená třicet dva lidí. Ale každopádně jsme to věděli, jak to je. U nás není problém, že bychom o něčem nevěděli,“ podotkl.

Hradilek: Já bych sem nejel

Příběh zaujal i olympijského medailistu z Londýna Vavřince Hradilka, který v Riu působí jako spolukomentátor. Hradilek otevřeně přiznal, že zamítavý verdikt v neprospěch Sáblíkové očekával.

„Rozhodně jsem Martině nezáviděl to, co tady musela prožít. Kdybych byl na jejím místě, tak bych sem rozhodně nejel. Je to ale těžké, člověk by musel vidět pozadí, s jakým cílem do toho šla. Laicky je dost diskutabilní, proč se ten případ táhnul takhle dlouho,“ uvažoval. S tím, že aby mohl ukázat prstem konkrétněji, by potřeboval víc informací.

Připomněl situaci z londýnské olympiády, kde se dostal se Stanislavem Ježkem do závodu deblů. „Využili jsme tehdy ve svůj prospěch pravidlo, které bylo zvláštně dané. Spousta těch ostatních si to nepřečetla. Já se zajímám o naše pravidla a vím, že občas jsou formulovaná tak, že se s jejich vyzněním dá polemizovat a různě překrucovat. Tak nevím…“ pokrčil rameny.

Ke kauze Sáblíková se vyjádřily také tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. „Myslím, že kdyby Martina věděla, jak se sem má dostat, tak to udělala. Měla na to a hrozně jsme jí to přály. Taková sportovkyně, která by se objevila na zimních i letních olympiádách, to se jen tak nevidí. Je nám jí líto, ale je úžasné, že sem jela a bojovala až do konce,“ vzkázala Hlaváčková.

Ve stejném duchu s ní souhlasila i parťačka z deblu: „Řekla bych, že by si Martina zasloužila, aby jí start povolili. Nebylo to nic proti ničemu. Ta kritéria, co tam byla... to je jako kdybychom se my tenisti Ria chtěli dostat do singlu a museli hrát ještě debl. Přijde mi to malinko nefér.“

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud