12. srpna 2016 • 00:05

Tenistky zajistily v Riu medaili! V semifinále jsou S+Š i H+H i Kvitová

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je fantazie! Český tenis už si v Riu zajistil minimálně jednu medaili. Do semifinále čtyřhry totiž postoupily Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou i Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a vytěží tak minimálně bronz. Ve čtvrtfinále dvouhry uspěla i Petra Kvitová, která přejela Ukrajinku Jelinu Svitolinovou, přemožitelku Sereny Williamsové, za 48 minut 6:2 a 6:0. Postup slaví i pár Lucie Hradecká a Radek Štěpánek, který ovšem hvězdní soupeři Rafael Nadal s Gabrine Muguruzaovou ze Španělska odstoupili.



Šafářová se Strýcovou  předvedly ve čtvrtfinálovém duelu proti Italkám Saře Erraniové a Robertě Vinciové. Se zkušeném párem prohrály první set a ve druhém prohrávaly 0:3, ale nakonec vyhrály 4:6, 6:4 a 6:4 a postoupily do bojů o medaile. V semifinále vyzvou Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou.

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti jiné ruské dvojici Darja Kasatkinová, Světlana Kuzněcovová dlouho mířily za jasnou výhrou, pak se jim ale postup zkomplikoval a v závěru třetí sady dokonce musely odvracet mečboly soupeřek. To se jim ale povedlo a nakonec zvítězily 6:1, 4:6 a 7:5. V boji o finále se jim postaví Švýcarky Timea Bacsinszká a Martina Hingisová.

Petra Kvitová se o finále střetne s Portoričankou Monikou Puigovou, 34. hráčkou světového žebříčku.

H+H zvládly infarktový závěr

Sehrané duo H+H ovládlo za 30 minut první set v poměru 6:1 a nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu. Hned v úvodní a poté i třetí hře druhé sady ale Hradecká s Hlaváčkovou nevyužily při podání soupeřek nadějné vedení 40:15 a za stavu 4:5 naopak svůj servis prohrály.

Podobný scénář se opakoval i na startu rozhodujícího dějství. Český pár nejprve promarnil ve třetím gamu pět brejkbolů a hned v další hře "daroval" servis Ruskám. Následně ale prohrála podání i Kasatkinová a začínalo se prakticky znovu.

Více než dvouhodinová bitva vyvrcholila téměř infarktovou koncovkou. Šesté nasazené Češky za stavu 4:5 prohrávaly při servisu Hradecké už 0:40, riskantní hrou ale všechny tři mečboly odvrátily. Následně hned na první pokus sebrala dvojice H+H podání Kuzněcovové a Hlaváčková už zápas na servisu dotáhla k vítězství.

Bojovnice S+Š

Strýcové s Šafářovou, která v Riu kvůli střevní viróze musela vzdát dvouhru, se proti nasazeným osmičkám dlouho nedařilo. V prvním setu brzy prohrávaly 0:4, pak sice snížily na 4:5, ale sehrané Italky už sadu nepustily.

Ani druhé dějství se pro přemožitelky sester Williamsových zpočátku nevyvíjelo dobře. Sehrané Italky, které spolu v minulosti ovládly všechny čtyři grandslamy, vedly už 3:0 a 4:3, Češky si ale vzaly ztracený servis zpět a vynutily si rozhodující sadu.

V ní v šesté hře získaly brejk, zápas za stavu 5:3 sice ještě nedopodávaly k vítězství, ale v následujícím gamu vzaly servis Erraniové, která při českém mečbolu dala dvojchybu.

Lucie Šafářová se hecuje ve čtvrtfinále čtyřhry na olympiádě v Riu
Lucie Šafářová se hecuje ve čtvrtfinále čtyřhry na olympiádě v Riu

Kvitová s jistotou

Jedenáctá nasazená Kvitová čtvrtečním vítězstvím překonala své dosavadní olympijské maximum, jímž bylo čtvrtfinále z minulých her v Londýně. Na turnaji v Riu zatím česká jednička prohrála ve čtyřech zápasech jediný set s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou.

Svitolinová v minulém kole po zřejmě životním výkonu šokovala dvousetovou výhrou nad obhájkyní zlata Serenou Williamsovou, proti Kvitové se ale nevzmohla na nic. Ukrajinka ovládla pouze první hru a od té doby už kralovala šestadvacetiletá Češka. Ve třetím a sedmém gamu získala soupeřčin servis a za 25 minut vedla 1:0 na sety.

Petra Kvitová postoupila do semifinále na OHFoto Reuters

Patnácté nasazené nepomohla proti rozjeté Kvitové ani přestávka, pří níž opustila kurt. Hned po návratu jí česká hráčka sebrala podání a zbytek zápasu už byl jednoznačnou záležitostí.

Kvitová dokonce nadělila soupeřce nepopulárního "kanára" a nečekaně jednostranný souboj ukončila při druhém mečbolu vítězným forhendem. Tradičně riskantně hrající Češka za celé utkání udělala nezvykle pouze 11 nevynucených chyb.

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Simon (15-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3,
Bautista (10-Šp.) - Müller (Luc.) 6:4, 7:6 (7:4),
Johnson (12-USA) - Donskoj (Rus.) 6:1, 6:1,
Del Potro (Arg.) - Daniel (Jap.) 6:7 (4:7), 6:1, 6:2,
Bellucci (Braz.) - Goffin (8-Belg.) 7:6 (12:10), 6:4,
Murray (2-Brit.) - Fognini (It.) 6:1, 2:6, 6:3,
Nišikori (4-Jap.) - Martin (SR) 6:2, 6:2,
Monfils (6-Fr.) - Čilič (9-Chorv.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:4. 

Čtyřhra - semifinále:
M. López, Nadal (6-Šp.) - Nestor, Pospisil (7-Kan.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4),
Mergea, Tecau (Rum.) - Johnson, Sock (USA) 6:3, 7:5.

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Keysová (7-USA) - Kasatkinová (Rus.) 6:3, 6:1,
Puigová (Portor.) - Siegemundová (Něm.) 6:1, 6:1,
Kvitová (11-ČR) - Svitolinová (15-Ukr.) 6:2, 6:0,
Kerberová (2-Něm.) - Kontaová (10-Něm.) 6:1, 6:2.

Semifinálové dvojice:
Kvitová - Puigová,
Keysová - Kerberová.  

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Šafářová, Strýcová (ČR)
- Erraniová, Vinciová (8-It.) 4:6, 6:4, 6:4,
Bacsinszká, Hingisová (5-Švýc.) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (3-Tchaj-wan) 6:3, 6:0,
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Kasatkinová, Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 4:6, 7:5,
Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Muguruzaová, Suárezová (4-Šp.) 6:3, 6:4. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud