13. srpna 2016 • 04:59

Jaká bude cena Krpálka po zlatu z Ria? K milionům pomůže i dojemný příběh

Autor: jip, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se zlatou medailí na krku vstupuje Lukáš Krpálek do nového území. Katapultoval se mezi hvězdy, před nimiž se dveře otvírají takřka samy. Jeho cesta za zlatem, slíbeným tiše nad pomníčkem zesnulého kamaráda, se stane jednou z nejsilnějších českých vzpomínek na letošní olympiádu. Že bude zároveň i velkým marketingovým magnetem, se nabízí také samo.



„Je to zlato s příběhem, jaký nabídla třeba Kateřina Neumannová v Turíně. Není jich mnoho. I ti, kteří se nezajímají přímo o judo, si ho budou pamatovat skrz všechno ostatní,“ míní Miroslav Černošek, majitel společnosti Česká sportovní, která 25letého rodáka z Jihlavy zastupuje.

Až do fascinujícího celku se v Krpálkově případě sešlo ve čtvrtek večer všechno, co mohlo. Mistr světa se do Ria vydal pro medaili, během soutěže postupně sílil jeho výkon, až byl ve finále nezastavitelný. Následně ohromnou sílu doplnil o otevřené emoce, když mluvil o Alexandru Jurečkovi, jemuž zlato věnoval.

Krpálek není chlapeček, to je chlap. Zaujal mě ten rozpor, unikátní a lákavý zároveň, v němž spojil silový sport a křehkost duše. Projevil ji, když mluvil o kamarádovi, rodině, o synovi. To dojetí je působivé, není zastírané hraným chlapáctvím, jak by se u tohoto typu sportu dalo očekávat,“ všiml si Marek Hlavica, předseda Asociace komunikačních agentur.

Byl zajímavý už před olympiádou

Díky všemu, co Krpálek předvedl, samozřejmě výrazně posílil svoji hodnotu. Už na olympiádu cestovali jeho zástupci s tím, že měli připravené kontakty a rozhozené sítě. Takový je zákon trhu: pokud se o byznysu začne jednat až po rozdílení medailí, je už ve většině případů pozdě.

„Lukáš byl zajímavý už před olympiádou. Nejel tam jako neznámý hrdina, ale jako mistr světa, jako trumfová karta. Jen se čekalo v hlášce, jak velká. Vyšlo to na trumfové eso,“ říká Černošek.

Momentální cenu nového olympijského vítěze díky tomu může vyčíslit v řádech stovek tisíců až jednotek milionů korun. Čeká značný zájem o vlajkonoše české výpravy v Riu.

Věří, že Krpálek může nabídnout mnohé. Nejen že je jeho příběh neotřelý, včetně loňské svatby a letošního narození syna Antonína, ale i dostatečně neznámý. Pro zájemce o práci s ním bude co objevovat, představovat veřejnosti.

Judo každý zná

Bude to navíc ve sportu, který je veřejnosti – třeba i díky vtipné spojitosti s filmovým judistou Františkem Koudelkou – dostatečně známý. „Málokdo zná přesně pravidla, ale každý zná judo. Není to atletika, běh na sto metrů, ale je to sport tak akorát,“ soudí Černošek.

„Lukáš bude velmi atraktivní pro firmy, jejichž marketingové kampaně jsou postavené na sportovcích, na úspěších, na síle, na rodině, na sentimentu. Nabídl několik pozitivních atributů,“ vykresluje Černošek.

Expert Hlavica souhlasí: „Pro značku, pracující s emocemi, ne jen s prvním plánem, jak člověk vypadá, to může být velmi zajímavé. Dokonce může být Krpálek díky spojení síly a křehkosti zajímavý i pro ženy,“ naznačuje další pole působnosti. Dovede si ho představit jako tvář produktů, o nichž rozhoduje celá rodina – pojištění, vybavení domácnosti, rodinné auto.

Černošek připomíná, že bavit se o hodnotě olympijského vítěze už v době, kdy olympiáda ještě neskončila, je ošidné. „To se snažíme o přesné součty nepřesných čísel,“ vystihuje podstatu debaty.

Hodně bude podle jeho zkušeností záležet na celkovém vyznění olympiády. „Částečně je rozdíl v tom, jestli budeme mít jednu, tři nebo pět zlatých medailí. I to potom určuje cenu,“ říká.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O LUKÁŠI KRPÁLKOVI VČETNĚ NEJNOVĚJŠÍCH INFORMACÍ Z PROBÍHAJÍCÍ OLYMPIÁDY V RIU ČTĚTE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.
Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana sobotního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Takhle judista Krpálek oslavil v Českém domě zlatou medaili z Ria
Video se připravuje ...

Krpálek během oslav zlaté medaile z Ria vzpomínal na mrtvého kamaráda
Video se připravuje ...

Lukáš Krpálek byl dojatý kvůli vzkazu od syna
Video se připravuje ...

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud