13. srpna 2016 • 14:22

Dáme foto, pane Phelps? Osm let poté klučík v Riu ikoně vyfoukl zlato

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před osmi lety, když se američtí plavci zastavili v Singapuru na soustředění před cestou na olympijské hry v Pekingu, ulovil Joseph Schooling jako brýlatý školák autogram a společnou fotografii s Michaelem Phelpsem. Zážitek ze setkání s plaveckou hvězdou ho motivoval ve sportovní kariéře natolik, že v Riu dokázal svůj vzor porazit na trati 100 metrů motýlek, na níž Phelps usiloval o čtvrté zlato za sebou a celkově třiadvacátý nejcennější kov.



Po závodě však bylo patrné, že se s rolí jeho nástupce ještě nesžil. Když se ho jeden z novinářů na tiskové konferenci zeptal, jaké to je stát se nejlepším motýlkářem na světě, Schooling váhal a pohledem hledal vedle sedícího Phelpse. "To je na tebe, brácho, na mě nekoukej," reagoval nejúspěšnější olympionik všech dob, který skončil v posledním individuálním závodu své kariéry na děleném druhém místě se dvěma soupeři.

Fotografie malého Josepha Schoolinga s Michaelem Phelpsem

Přesto byl jako obvykle v centru pozornosti reportérů. "Ptát byste se měli hlavně Joea," nabádal novináře. "Ten kluk zrovna vyhrál zlato. Ptejte se jeho."

Schooling dostane 24 milionů

Ale když se rozpovídal Schooling, stejně se mluvilo o Phelpsovi. "Nebýt Michaela, sotva bych tady takhle byl. Odmala jsem chtěl být jako on. Přál jsem si vyhrát a Michael na tom má velkou zásluhu, protože kvůli němu jsem se snažil zlepšovat," uvedl jednadvacetiletý plavec, kterého Phelpsovy úspěchy inspirovaly k tomu, aby přesídlil za tréninkem do USA, kde studuje a závodí na univerzitě v Texasu.

Ačkoli se po bronzu na loňském mistrovství světa tentokrát postavil na nejvyšší stupeň, nepovažuje se za motýlkáře číslo 1. "Je to moje první zlatá medaile, nemám jich 22 nebo 23," uvedl první singapurský olympijský vítěz v historii.

Životní úspěch mu vynesl nejen náhlou slávu, ale také značné jmění. Jeho vlast totiž motivuje své sportovce zřejmě nejvyšší odměnou za olympijské zlato, která činí rovný milion singapurských dolarů (23,8 milionu korun).

 

Jednadvacetiletý bronzový medailista z loňského mistrovství světa v Kazani se postaral o první olympijské prvenství pro svou zemi v historii.
Jednadvacetiletý bronzový medailista z loňského mistrovství světa v Kazani se postaral o první olympijské prvenství pro svou zemi v historii.

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud