15. srpna 2016 • 13:22

Paní učitelka v Riu! S puberťačkami soutěží i 41letá gymnastka

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jste viděli šestnáctiletý kanadský plavecký zázrak Penny Oleksiakovou? V Riu vyhrála čtyři medaile a ve velmi útlém věku si získala srdce fanoušků. V Brazílii jsou ale i fenomény z opačné strany věkového spektra. Například jedenačtyřicetiletá uzbecká sportovní gymnastka Oksana Čusovitinová, která vedle svých soupeřek vypadá jako učitelka, která vede děti do družiny. Na svých sedmých (!) olympijských hrách skončila v přeskoku na krásném sedmém místě.



Nejlepší současnou světovou gymnastkou je bezesporu pouhých 145 centimetrů měřící Simone Bilesová. Devatenáctiletá rodačka z amerického Columbusu i v Riu ovládla přeskok a brala zlatou medaili. Svou třetí na Hrách. Nebyla ale jedinou tváří, která v této atraktivní disciplíně poutala pozornost.

Oksana Čusovitinová startovala už na olympijských hrách v roce 1992 v Barceloně, odkud si přivezla rovnou zlatou medaili. Následně se objevila také v Atlantě, Sydney, Aténách, Pekingu i v Londýně. To už je panečku solidní účastnický seznam, vždyť například český nestárnoucí mág Jaromír Jágr se objevil "jen" na pěti olympiádách.

Gymnastická veteránka se svému koníčku profesionálně věnuje už skutečně mnoho let, však hlasatel před startem boje nezapomněl obecenstvo s odlehčeným tónem upozornit, že Čusovitinová byla na světě dříve, než slušné množství lidí v hale.

Z věkového hlediska byla celá situace také kuriózní. Před uzbeckou závodnicí se rozběhla šestnáctiletá soupeřka a po ní také. Přitom Čusovitinová má například doma už sedmnáctiletého syna. S věkovým průměrem startovního pole, které bez ní činilo 20 let, také úplně nekoresponduje.

Sportovní gymnastiky se ale vzdát nedokáže. Proč? "Protože mě pořád baví," řekla novinářům.

Soupeřky svou sokyni skutečně obdivují a dokázala to také vítězka Bilesová. "Je neskutečné, že dovede pořád závodit s námi. Já bych to nedokázala," řekla pro NY Times. A velmi jasno měla i v tom, jestli by si uměla představit závodění v tak sportovně pokročilém věku. "Rozhodně ne," kroutila hlavou.

A pozor, konec kariéry zatím ještě není za dveřmi. Další štací bude mistrovství světa v roce 2017! "Můj syn Alisher zatím neví, že se chystám pokračovat," řekla ruskému reportérovi a tajemství tak prozradila.

Chlapec ji totiž nabádá, aby si kariéru nekomplikovala. Aby se nepouštěla do těžkých cviků. Ale na to ona není. A proto je stále mezi světovou špičkou.

A co takhle Hry v Tokiu v roce 2020, bude tam? "Samozřejmě," dodala s úsměvem.

Čusovitinová a její soustředěnost před startem
Čusovitinová a její soustředěnost před startem

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud