20. srpna 2016 • 08:00

Sáblíková poprvé otevřeně o Riu: Nechci k soudu, ani tahanice o peníze

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martina Sáblíková se snaží hodit co nejrychleji za hlavu obrovské zklamání, které jí přinesla neúčast v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Přestože si nemohla splnit velký sen o startu na letní olympiádě, jemuž mnohé obětovala, nechce trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení podle vyjádření na svém facebookovém profilu dál řešit, kdo udělal chybu.



"Za sebe nechci celou záležitost končit soudem ani tahanicemi o peníze, protože ty mi OH v Riu nevrátí. A stejně bych se připravovala na zimní sezonu," uvedla Sáblíková . Ta dosud situaci poté, co možnost jejího startu definitivně zavrhla i zvláštní komise Mezinárodní sportovní arbitráže CAS přímo v Riu, otevřeněji nekomentovala.

Sáblíková žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Když ale UCI na začátku června zveřejnila seznam kvalifikovaných zemí, Česká republika na něm chyběla, neboť Sáblíková neměla účastnické místo rovněž v závodě s hromadným startem. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

O vině na straně svazu je přesvědčený i David Trávníček, předseda představenstva agentury Sport Invest, jež Sáblíkovou zastupuje. Jak připustil v tomto týdnu, hodlá situaci se zástupci svazu řešit a zvažuje i snahu o finanční odškodnění. Sama Sáblíková se však chce držet stranou.

Číst pravidla? Úkol závodníků a trenérů je trénink, tvrdí

"Vím, že finance jsou důležité, a jsem vděčná své agentuře i partnerům, kteří mi dovolují žít můj sen. Jediným důležitým je však v mých očích samotný sport. A jediným cílem je zajištění toho, aby se žádný český sportovec nedostal v budoucnu do stejné situace. Věřím, že veškerá budoucí jednání budou mít právě tento závěr," prohlásila Sáblíková.

Uvedla také, že v tuto chvíli už pro ni osobně není tak důležité, na čí straně se stala chyba. "Měla jsem si přečíst nominační kritéria? Samozřejmě jsem mohla," přiznala Sáblíková, suverénně nejlepší česká silniční cyklistka posledních let.

"Ale jsem přesvědčena, že úkolem závodníků a trenéra je trénink a příprava na samotný závod, ne čtení pravidel. Znát a číst pravidla by měli lidé, kteří jsou k této funkci určeni," prohlásila. "Přišla jsem o velký sportovní cíl, ale není ve mně naštvání a vztek. Jen zklamání," dodala Sáblíková.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud