21. srpna 2016 • 08:37

Oštěpaři měli k medaili daleko: Trápili jsme se. Bylo to divné!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smůla, necinklo to! Ani jeden ze tří českých oštěpařů ve finále na olympijských hrách v Riu de Janeiro na medaili nedosáhl. Vítězslav Veselý obsadil sedmé místo výkonem 82,51 metru. Jakub Vadlejch hodil o devět centimetrů méně a skončil osmý. Petru Frydrychovi nestačil hod do vzdálenosti 79,12 metru ani na postup do užšího finále a byl poslední dvanáctý.



Zlato vybojoval Němec Thomas Röhler, který potvrdil roli jedničky letošních světových tabulek. Výkonem 90,30 metru z předposlední série porazil o více než dva metry úřadujícího mistra světa Keňana Juliuse Yega. Třetí skončil obhájce prvenství z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, který hodil 85,38 metru.

Veselý se v úvodu her dozvěděl, že dodatečně získá olympijský bronz z Londýna místo Ukrajince Oleksandra Pjatnycji diskvalifikovaného za doping. Další medaili do své sbírky ale mistr světa z roku 2013, který bral letos stříbro na evropském šampionátu v Amsterodamu, nepřidal.

Ve finále překonal pouze jednou hranici 80 metrů. "Jak probíhala celá sezona, tak byl i tenhle závod," prohlásil Veselý, který se celý rok trápil. "Člověk pořád něco hledá a doufal jsem, že to najdu ve finále. Ale trochu jsem chytil jediný hod, jinak to nešlo," uvedl Veselý.

Vadlejch je letošní českou jedničkou poté, co si před odjezdem do Ria vylepšil osobní rekord na 87,20, na olympiádě však na výkon z mítinku v Kolíně nenavázal. Čtyři jeho pokusy sice doletěly za 80 metrů, ale k medailovým pozicím nemířil ani jeden.

Petru Frydrychovi nestačil hod do vzdálenosti 79,12 metru ani na postup do užšího finále a byl poslední dvanáctý.
Petru Frydrychovi nestačil hod do vzdálenosti 79,12 metru ani na postup do užšího finále a byl poslední dvanáctý.

"Závod byl od začátku takovej protrápenej. V rozhazování to nebylo tak špatné, ale bylo to nakonec takové nijaké, nebylo to ono," krčil rameny Vadlejch. Bojoval, snažil se vymazat špatné hody z hlavy, ale nedařilo se mu to. "Jak jsem se snažil, tak mi čím dál víc odcházela technika. Ty chyby se zvětšovaly postupně a nešlo to," přiznal.

Frydrych chyběl v užším finále

Medaile nebyla tak vysoko, ale Vadlejch se k tomu neupínal. "Mám spíš v hlavě techniku, kterou chci udělat a vím, že když ji udělám, tak to odlítne. Na nějaké metry fixovaný nejsem," uvedl. Před dvěma lety by takový výsledek bral. "Ale každým rokem se zlepšuju, byl jsem ve finále na posledních dvou akcích, vyhrál jsem Diamantovku. Vím, že když půjdu po této cesta, že se tam časem vyškrábu," věří.

Z osmého místa ho mohl vyřadit ve třetí sérii Frydrych, ale nestalo se tak. "Neprožíval jsem to, nebyl jsem v napětí. Mohli mě přehodit další tři lidi, tak jsem čekal. Nic jsem s tím nemohl dělat," řekl Vadlejch. Frydrychovi dokonce před třetím pokusem popřál hodně štěstí. "Ale jinak jsme se soustředili spíš na sebe," uvedl jeden ze tří svěřenců světového rekordmana Jana Železného ve finále.

Frydrych musel riskovat, aby se dostal mezi osmičku finalistů. "Ale hranice mezi tím, jestli se hod povede, nebo je, je velice tenká, takže bohužel se nezadařilo," litoval. "Nebyl to dobrý den, ale doufám, že tu formu ještě prodám na konci roku," dodal.

Oštěp: 1. Röhler (Něm.) 90,30, 2. Yego (Keňa) 88,24, 3. Walcott (Trin.) 85,38, 4. Vetter (Něm.) 85,32, 5. Kosynskyj (Ukr.) 83,95, 6. Ruuskanen (Fin.) 83,05, 7. Veselý 82,51, 8. Vadlejch 82,42, ...12. Frydrych (všichni ČR) 79,12.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 ZDE>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud