15. září 2016 • 11:00

Silné příběhy z paralympiády: Bezruký stolní tenista i Belgičanka před smrtí

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Nejsilnější příběhy z paralympiádyNejsilnější příběhy z paralympiádyFOTO: Koláž iSport.cz

    Přestože olympijské hry v Brazílii skončily před třemi týdny, o medaile v Riu de Janeiro bojují další sportovní hrdinové. Na paralympijských hrách je 4350 závodníků, kteří se poprali s osudem a dokázali, že se jen tak nevzdávají. Deník Sport vybral čtyři příběhy statečných paralympioniků.

  • Nemá ruce, ale hraje stolní tenis

    Ibrahim HamadtouFoto Reuters

    Nemá ruce, ale ve stolním tenise by vás mohl klidně porazit. Egypťan Ibrahim Hamadtou přišel v dětství při vlakovém neštěstí o horní končetiny. Několik let mu trvalo, než se s tím smířil a vrátil se zpět mezi lidi. Rozhodl se naplno věnovat sportu a zvolil stolní tenis.

    Nepřipevňuje si však pálku k tělu jako jeho soupeři, ale má ji během hry v puse. „Trvalo mi tři roky, než jsem se naučil pálku ovládat,“ prozradil třiačtyřicetiletý Egypťan, který si míček nadhazuje nohou.

  • Po paralympiádě dobrovolná smrt?

    Marieke VervoortováFoto EPA

    Nejdojemnější příběh paralympiády se točí kolem Marieke Vervoortové . Belgičance byla jako patnáctileté diagnostikována nevyléčitelná degenerativní nemoc páteře, která jí působí neskutečné bolesti. Protože se její stav neustále zhoršuje, podepsala před osmi lety Vervoortová žádost o eutanazii, která je v Belgii právně povolena.

    „Díky tomu mám naději a kontrolu. Nechci umírat ve velkých bolestech. Chci, aby si mě lidé pamatovali jako člověka, který se směje. Jako člověka, který přestože trpí, dívá se i na ty pozitivní věci,“ řekla Vervoortová, která letos v Riu získala stříbrnou medaili na trati 400 metrů v kategorii T52.

  • Beznohý závodník Zanardi

    Alex ZanardiFoto Profimedia.cz

    Dnes je to přesně 15 let, co jezdec Alex Zanardi přišel během nehody při závodě tehdejší americké formulové série CART o obě nohy. Do přední části jeho monopostu vlétl plnou rychlostí jeden ze soupeřů a okamžitě mu amputoval dolní končetiny.

    Zanardi byl na pokraji smrti. Několikrát se mu zastavilo srdce a málem vykrvácel. Když se pak po několika dnech probudil v nemocnici, rozhodl se, že se nevzdá a vrátí se co nejdříve do života.

    Naučil se chodit na protézách a dokonce se vrátil k okruhovým závodům, jezdil mistrovství světa cestovních vozů. V roce 2012 se zúčastnil paralympijských her v Londýně, kde získal na handbiku dvě zlaté medaile. Včera devětačtyřicetiletý Ital vyhrál i v Riu.

  • O nohu ji připravila mina

    Melissa StockwellováFoto Reuters

    Nadporučík Melissa Stockwellová přišla o levou nohu během vojenské mise v Bagdádu v roce 2004. Její vůz najel na minu a měla velké štěstí, že přežila. „Velmi brzo jsem se rozhodla smířit se se ztrátou nohy. Zpátky už prostě nenaroste, takže jsem měla dvě možnosti. Buď se s tím smířit, nebo žít v konstantním módu a ptát se proč zrovna já?“

    I přes svůj handicap se rozhodla vrhnout na náročný triatlon a ukázala, že je nejlepší. V letech 2010-12 se stala třikrát mistryní světa. Letos v Riu vybojovala šestatřicetiletá Američanka bronzovou medaili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud