10. února 2014 • 13:48

Zlatá Kuzminová zaskočila Slováky: Mám jen váš pas, doma jsem v Rusku

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V medailovém pořadí se ocitlo Slovensko před Českem zásluhou zlaté biatlonistky Anastasie Kuzminové. Slova úspěšné závodnice původem z Ruska po konci vítězného závodu ale asi moc nepotěšila fanoušky v její adoptivní vlasti. „Vyhrát zlatou medaili v mé domovské zemi je velká věc. Mám slovenský pas, ale stále jsem Ruska,“ řekla Kuzminová.



Po minulé olympiádě ve Vancouveru se z Kuzminové stala hrdinka, protože vybojovala pro Slovensko první zlatou medaili na zimní olympiádě od rozdělení federace. A vyhrála také anketu o nejlepšího sportovce země.

Navzdory tomu, že změnila občanství se Kuzminová vyznala na tiskové konferenci ze svého vztahu k Rusku. „Tady jsem doma, atmosféra je tak přátelská a každý mi fandí. Cítím se tu velmi dobře,“ citovala její slova po vítězném závodu agentura Reuters.

Na Slovensku se vedou kvůli těmto vyjádřením debaty, zda skutečně zazněly, nebo byly zkresleny nepřesným překladem.

V Rusku se totiž devětadvacetiletá rodačka z Tumeně ocitla v minulosti na vedlejší koleji. V juniorských kategoriích potvrzovala svůj talent, na světových šampionátech vybojovala sedm biatlonových medailí. Jenže v Rusku ztratili o velkou naději zájem, po přechodu mezi dospělé skutečně Kuzminová nedostávala tolik příležitostí, kolik by si podle předchozích výsledků zasloužila.

Původem Ruska, nyní Slovenka. Anastasia Kuzminová své nové vlasti vybojovala další olympijské zlato.
Původem Ruska, nyní Slovenka. Anastasia Kuzminová své nové vlasti vybojovala další olympijské zlato.
 

K tomu došlo také k výrazné změně v jejím osobním životě. Během soustředění v Rakousku se v přeplněné lanovce potkala se svým současným manželem Danielem Kuzminem. Také on pocházel z Ruska, jenže se usadil v Banské Bystrici a reprezentoval Izrael.

Byla z toho láska na první pohled, a proto se Anastasia brzy přestěhovala za svým mužem na Slovensko, kde se biatlonovému páru narodil syn. V roce 2009 se Kuzminová přišla přihlásit na tamější biatlonový svaz, kde ji přivítali s otevřenou náručí.

A Kuzminová se stala nejvýraznějším důkazem, jak se Slovensku vyplácí „import“ sportovců. Na olympiádě v Pekingu pro něj vybojoval bronz původem ruský zápasník David Musulbes, poté se však z důvodu slabé podpory od slovenského svazu znovu vrátil do barev své rodné země.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud