26. února 2014 • 13:49

Co dál po parádě? V Soči musí využít 14 stadionů a 40 tisíc pokojů

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Organizačně zvládli Rusové svoji bilionovou olympiádu na jedničku. Teď je čeká druhý a možná ještě těžší úkol: využít sportoviště a ostatní zázemí v Soči tak, aby jim přinesla užitek. V Soči se nyní mohou pochlubit 40 tisíci hotelovými pokoji, 14 stadiony pro 145 tisíc lidí a čtyřmi lyžařskými rezorty. Ne vždy v minulosti se to podařilo, některá města straší zchátralé stadiony jako pomníky někdejší olympijské slávy dodnes. Jaký by měl být osud hlavních sportovišť?



Hlavní stadion ovládne fotbal

Stadion Fišt, dějiště slavnostního zahájení a zakončení ZOH, bude na další velké sportovní využití čekat zřejmě celé čtyři roky, než si na něm zahrají týmy v rámci mistrovství světa ve fotbale v Rusku. Do té doby má stánek pro 40 tisíc sedících diváků sloužit jako dějiště koncertů a tréninkové středisko. Varující je příklad honosně postaveného Ptačího hnízda v Pekingu, jehož náklady na roční provoz jsou 220 milionů korun, většinu zeje prázdnotou a experti vypočítali, že bude trvat nejméně 30 let, než se zaplatí.

Stadion Fišt (hlavní stadion)Foto Reuters

Tým pro KHL staví Bure

Bývalý vynikající útočník Pavel Bure, přezdívaný Ruská raketa, žene raketovým tempem kupředu zrod týmu, který by měl stabilně hrát KHL. Vloni v září si troufal na zařazení už od sezony 2014/15, momentálně není načasování přesně stanoveno. Nicméně gubernátor Krasnodarské oblasti Alexandr Tkačov jmenoval Bureho generálním manažerem všech hokejových klubů v regionu. Pokud by šlo o arénu Bolšoj a infrastrukturu, může se KHL v Soči hrát klidně hned.

Hala Balšoj (lední hokej)Foto EPA

Piruety nebo cyklistika v Iceberg Palace

Za pochodu se mění plány na využití paláce Iceberg, kde se o medaile během ZOH bojovalo v krasobruslení a shorttracku. Vývojáři původně zvažovali využít oválný tvar plochy k vybudování cyklistické dráhy s klopenými zatáčkami, následně místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak přišel s plánem vystavět na stejném místě mezinárodní centrum pro show na ledě. A to se dá předpokládat, že to není poslední verze.

Iceberg Palace (krasobruslení, short track)Foto Reuters

Roza Chutor se těší na rekreanty

Lyžařský rezort s nově vystavěnými hotely ve švýcarském stylu, celkově spíš podobný evropským střediskům pro lyžaře, může hostit závody Světového poháru, ale především doufá těžit z turistického ruchu. Nabízí široké možnosti, disponuje 18 novými lanovkami a několika kilometry sjezdovek. Problém může v teplé přímořské oblasti nastat se sněhem, který už asi nikdo nebude kvůli rekreačním lyžařům skladovat a uměle nanášet.

Horské středisko Roza Chutor (lyžařské disciplíny)Foto EPA

V říjnu se představí F1

Z více než 90 procent je hotov automotodrom, na kterém se má říjnu jet závod Grand Prix F1. Stěhování do nové destinace by se nemělo setkat s žádnými většími problémy. Po skončení paralympijských her, následujících po ZOH, dojde na okruhu k položení třetí a finální vrstvy asfaltu. V létě se může začít testovat. Organizátoři věří, že prodají 55 tisíc vstupenek.

Místo curlingu bude tenis

Hladkou ledovou plochu pro curling vystřídá během roku povrch pro tenisové kurty. Ruské tenistky na nich budou bojovat o záchranu v elitní skupině Fed Cupu proti Argentině, do budoucna by Soči rádo získalo pravidelný turnaj WTA Tour. Jeho ambasadorkou by měla být Maria Šarapovová, která zde strávila část svého dospívání. Mluví se o tom, že v úvahu by přicházelo stěhování turnaje z Bad Gasteinu, Linze, Norimberka nebo Tchien-ťinu.

Ice Cube (curling)Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud