18. dubna 2014 • 17:00

Olympioniky na Hradě překvapil Gott s hymnou. Pecka! řekla Sáblíková

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezáleželo na umístění. Prezident Miloš Zeman dnes pozval na Hrad všechny členy české výpravy ze Soči, která se s osmi medailemi stala nejúspěšnějším reprezentačním týmem historie zimních olympiád. Pro sportovce si na závěr ceremonie připravil malé překvapení, národní hymnu naživo zazpíval Karel Gott.



V sále to zašumělo, když do síně vstoupil Zlatý slavík a ujal se mikrofonu.
„Stála vedle mě Eva Samková. Říká: Vy jste to věděli, že má přijít? Nevěděli. Bylo to pěkné, příjemné překvapení,“ komentovala situaci biatlonistka Veronika Vítková. „Trošku mě překvapil Kája Gott, že tam byl. Musela jsem se smát,“ líčila snowboardkrosařka Eva Samková.

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou přijal 18. dubna na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči, zl. trenér Petr Novák, Veronika Vítková, Eva Samková, Martina SáblíkováFoto Michal Beránek (Sport)

A pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou bylo nečekané setkání s mistrem vyloženým zážitkem. „Pro mě to bylo hodně velké překvapení. Musela jsem se soustředit na ta slova, abych pořád nekoukala na Káju, protože to byla fakt pecka,“ usmívala se Sáblíková. „Já jsem ho nikdy neviděla v reálu, bylo to bezvadné překvápko. Bylo moc pěkné ho vidět.“

Gottův tenor uzavřel krátkou ceremonii, během níž přítomní medailisté ze Soči Vítková, Sáblíková a Samková a členové jejich realizačních týmů převzali pamětní medaile Českého olympijského výboru. Prezident Zeman ale na Hrad pozval všechny členy výpravy, bez ohledu na to, jak se jim v olympijských závodech dařilo.

Zeman ocenil olympioniky

„Je pro mě ctí, že zde mohu přivítat všechny účastníky naší olympijské výpravy, protože natřásat si peříčka v přítomnosti medailistů není dobré. Pokládám, stejně tak jako moje paní, za svoji čest, mohu-li se zúčastnit setkání s olympioniky, nikoli naopak,“ řekl Zeman, který ocenil také sedmnáct umístění do osmého místa a vyjádřil se i k neúspěchu hokejového mužstva, které v Soči vypadlo ve čtvrtfinále. „Našim hokejistům bych chtěl říci: Nebuďte smutní. Každá porážka bolí, ale z každé porážky se dá i něco získat,“ uvedl Zeman.

Sportovci se tak navlékli do gala. Biatlonistka Veronika Vítková si ale hned po odchodu ze sálu aspoň sundala lodičky. „Na lodičky nejsem moc zvyklá, nedá se to vydržet. Bez lodiček je to lepší,“ líčila Vítková s úsměvem. Pozvání si však považovala. „Úplně obvyklé to není. Je to příjemné. Je vidět, že jsme asi něco dokázali.“

Samková s bandáží

Samkové stačila jen jedna bota na podpatku, protože druhou nohu jí zdobí bandáž zlomeného kotníku. „Boty si nevybírám, na podpatku mám jediné, nebyla jiná možnost,“ říká Samková, která dopoledne před cestou na Hrad navštívila svého koníka Pepina. Už brzy se na něm bude moct projet. Od  osmadvacátého dubna by totiž bandáž už nemusela nosit.

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou přijal 18. dubna na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.Foto Michal Beránek (Sport)

„Byla jsem dnes za ním, jenom jsem ho vyčistila. Projet se na něm budu moct po dvou, třech dnech, co mi to sundají. Člověk může jet i bez sedla,“ líčila Samková, které ani rehabilitace nebránila, aby před pár dny sedla do akrobatického letadla s pilotem Martinem Šonkou.

„Bylo to fakt hustý! Nečekala jsem to. Nejlepší je letět vzhůru nohama,“ pochvalovala si Samková. „Začali mi tam vysvětlovat, kdyby letadlo začalo padat, jak mám otevřít padák. Takže jsem trošku měla strach. Ale letec byl šikovnej…“

Prezident Zeman s manželkou Ivanou přijal 18. dubna na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči.
Prezident Zeman s manželkou Ivanou přijal 18. dubna na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud