21. července 2016 • 04:45

Tak Rusové podváděli s dopingem: Myší díra, agent odnesl lahvičky

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nejspíš největší dopingový skandál v historii sportu.Konečný verdikt teprve padne na konci týdne, sportovní velmoci ale výrazně. přitížilo zveřejnění zprávy Antidopingové agentury WADA popisující krytí nepovolených praktik na poslední zimní olympiádě v Soči. Konkrétní postupy konkrétně popsal deník NY Times.



1) Dnes již bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov získal každý den během olympijských her přehled ruských sportovců, jejichž vzorky měly být vyměněny. Sportovci také pořizovali kopie formulářů při dopingových zkouškách, aby šlo jejich vzorky snadněji najít.

2) Budova antidopingové laboratoře v Soči byla přes den dobře střežená. Jiné to bylo, když běžný provoz utichl. Rodčenkov se vydal do budovy po půlnoci do místnosti č. 124. Ta byla oficiálně vedená jako sklad, ve skutečnosti tam sídlila ruská laboratoř.

Touto dírou ve zdi si předávali Rusové vzorky svých sportovců v antidopingové laboratoři
Touto dírou ve zdi si předávali Rusové vzorky svých sportovců v antidopingové laboratoři

3) Z místnosti č. 125 v prvním patře, která sousedila s místností č. 124 a kde byly vzorky uchovávány před testováním, pak Rodčenkovi jeho spolupracovník podal vzorky, jež měly být zaměněny dírou ve zdi. Ta byla z obou stran v rámci utajení zacpaná plastovým krytem, na straně falešného „skladu“ ještě navíc nábytkem.

4) Pak bylo načase dostat se do lahviček se vzorky. Každá měla unikátní číselný kód a běžným způsobem ji šlo otevřít pouze rozlomením víčka za pomocí kleští od jejich originálního výrobce. Rodčenkov je předal agentovi ruské tajné služby, který je odnesl pryč a za pár hodin je vrátil prázdné a s neporušenými uzávěry.

5) Závěrečná fáze. Rodčenkov lahvičky vyčistil a naplnil vzorky, které sportovci odevzdali měsíce před olympiádou. Rázem byli čistí. Tajemství vydrželo více jak dva roky, než právě Rodčenkov pomohl k jeho odhalení.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud