16. dubna 2013 • 07:28

Boston v šoku! Po výbuchu v cíli maratonu zemřelo osmileté dítě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME | Dvojice výbuchů v cílové rovince maratonu v Bostonu si podle CNN vyžádala nejméně tři mrtvé včetně osmiletého dítěte a více než sto čtyřicet zraněných, z nichž je patnáct v kritickém stavu. Před bostonskou knihovnou a muzeem exprezidenta Johna Kennedyho se údajně udála další exploze. FBI akci označila za teroristickou. Nalezeno prý bylo pět nevybuchlých náloží.



K výbuchům došlo tři hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Druhá exploze následovala asi 20 vteřin po prvním výbuchu.

"Zraněno bylo hodně lidí," citovala jednoho z běžců agentura AP. Další ze závodníků podle listu The Sun kříčel: "Bože, jsou tady mrtví." Běžec Mike Mitchell z kanadského Vancouveru tvrdí, že se v cíli závodu ohlédl a viděl obrovský výbuch. "Lidé začali panikařit a šílet, utíkali všude možně," poznamenal.

CNN odvysílala záběry exploze. Po výbuchu silnici zahalil hustý dým a v místě vypukla panika. Ze snímků je patrné, jak se řada lidí pokouší ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla.



Záběry z vrtulníku pak ukázaly spoušť, kterou výbuchy napáchaly a krvavý chodník v oblíbené nákupní a turistické oblasti známé jako Back Bay.

Cherie Falgoustová čekala v cííli na svého manžela, který běžel závod. "Měl být v cíli každou chvíli. Najednou bouchla bomba a všude létalo sklo. Dostala jsem ránu do hlavy a radši se skrčila," prozradila médiím žena.

Policie už našla první podezřelé

Podle televize CNN exploze v Bostonu způsobily nevelké, nepříliš odborně vyrobené nálože ukryté v odpadkových koších rozmístěných podél maratonské trati. Nálože byly údajně poměrně primitivní, neobsahovaly vysoce explozivní materiál. Pět z nich nevybuchlo.

Podle amerických vyšetřovatelů, na které se CNN odvolává, pátrá policie v souvislosti s bostonskými explozemi po muži tmavší či černé pleti s možným cizím přízvukem. Muž v tričku a s batohem na zádech se údajně pokoušel proniknout do zóny vyhrazené závodníkům pět minut před explozemi.

Agentura Reuters napsala, že by mohlo jít o akci islámských extremistů nebo protivládních radikálů.

V cíli maratonu v americkém Bostonu se dnes udály dvě silné exploze. Podle policie zemřeli dva lidé, jiné zdroje uvádějí tři mrtvé. Dalších 22 lidí utrpělo zranění.
V cíli maratonu v americkém Bostonu se dnes udály dvě silné exploze. Podle policie zemřeli dva lidé, jiné zdroje uvádějí tři mrtvé. Dalších 22 lidí utrpělo zranění.

Šéfka senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb Dianne Feinsteinová novinářům řekla, že americké rozvědky neměly předem žádné signály, které by svědčily o připravovaném útoku. Kontrolu nad vyšetřováním převzala bostonská expozitura FBI. Americká rozvědka označila akci za teroristickou.

Výbuchy trhavin vyvolaly rozhořčené reakce v zahraničí. Šok a otřes způsobily předsedovi britské vlády Davidu Cameronovi. V kondolenci zaslané na Twitter vyjádřil soustrast rodinám postižených. "Otřesné záběry z Bostonu jsou šokující," uvedl premiér.

Výbuch u knihovny s maratonem nesouvisel

Další nálož vybuchla údajně před budovou knihovny a muzea Johna Kennedyho. Oznámila to policejní mluvčí Neva Coakleyová. Následně policie výbuch zpochybnila.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) dočasně zakázal v koridoru nad místem výbuchů letový provoz. Nařízení podle FAA ale nijak neovlivní provoz na hlavním bostonském Loganově letišti. Po hodině se vše vrátilo do normálu.

Úřady vyzvaly obyvatele a návštěvníky města, aby se nepřibližovali k odpadkovým košům, protože by tam mohly být ukryty další nálože. Úřady také doporučily nepoužívat mobilní telefony v místě tragédie, protože by mohlo dojít k náhodné aktivaci dalších možných náloží.

Na startu bylo i patnáct Čechů, nejsou zranění

Ve startovní listině 117. ročníku Bostonského maratonu figurovalo 15 českých běžců. Český konzulát v New Yorku, pod jehož působnost Boston ve státě Massachussetts spadá, zjišťuje další informace. Závodu se podle organizátorů zúčastnilo takřka 27 000 běžců. 

Český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák oznámil, že by Češi měli být v pořádku. "Pokud my máme informaci, tak mezi zraněnými ani mrtvými nikdo z Čechů není," sdělil Dvořák.

O incidentu mluvil s honorárním konzulem v Bostonu Igorem Lukešem, který se prý s některými účastníky zná osobně.

"Podle informací, které má od nich, jsou všichni v pořádku," citoval ho Dvořák. "Na tom místě teď panuje docela zmatek a jistě se nedá všechno říkat se stoprocentní jistotou," upozornil nicméně.

V souvislosti s výbuchy v Bostonu vyslaly úřady do centra New Yorku policejní posily. Policisté podle CNN hlídkují na významných místech.

New York se 11. září 2001 stal terčem útoku teroristů, kteří s unesenými letadly narazili do dvou mrakodrapů Světového obchodního střediska. Zahynulo tehdy přes 2750 lidí.

Zápas hokejových Bruins byl zrušen

Po tragické události byl odvolán večerní zápas NHL, kde měl Jágrův Boston nastoupit proti Ottawě. "Slyšel jsem dokonce zprávy, že by měli evakuovat celý Boston, ale to si dost dobře nedovedu představit, je to obrovská metropole," řekl v telefonickém rozhovoru pro deník Sport a server iSport.cz krátce před 23:00 útočník Bruins David Krejčí.

Americká tajná služba uzavřela krátce po dnešních explozích v Bostonu provoz na washingtonské Pennsylvania Avenue u Bílého domu. Příjezdy na frekventovanou komunikaci střeží policejní vozy, okolí Bílého domu ale zůstává turistům přístupné.

Washingtonský policejní mluvčí agentuře Reuters řekl, že městský policejní sbor byl uveden do stavu zvýšené pohotovosti. Prezident USA Barack Obama nařídil americkým federálním orgánům, aby poskytly pomoc bostonským úřadům při vyšetřování výbuchů.

Prezident byl o bostonském incidentu informován a vláda je v kontaktu s úřady v Bostonu. Sám Obama se telefonicky spojil bostonským starostou Tomem Meninem a guvernérem státu Massachusetts Devalem Patrickem.

"Nevíme, kdo to udělal ani proč," konstatoval prezident. "Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti," prohlásil.

Na událost bezprostředně reagoval i viceprezident Joe Biden. "Naše modlitby jsou se zraněnými v Bostonu. Nevím přesně, kolik jich je, sleduji televizi," řekl Biden telefonicky novinářům.

S vyhledáváním osob, kteří byli účastníky či diváky bostonského maratonu a jejích blízcí o nich nemají žádné informace, se rozhodla pomoci internetová společnost Google. Na speciální stránce zřídila službu, kde mohou lidé poskytovat či hledat potřebné informace o pohřešovaných.

Po explozích v Bostonu kvůli přetížení vypadla mobilní síť a znepokojení lidé z celého světa se nyní snaží získat informace prostřednictvím sociálních sítí. Službu Google využilo už téměř 5000 lidí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud