13. října 2015 • 17:16

Vítěz Stromský: Padalo to za mnou, vedle mě a Nikas skákal suprově

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Ve svých 41 letech a na 13. pokus to dokázal. Žokej Marek Stromský ze Štěpánkovic u Opavy v neděli vyhrál 125. ročník Velké pardubické a zapsal se tak mezi legendy českého dostihového sportu. Jak svůj životní triumf prožíval a oslavil? Jaké má další plány? Nejen to zajímalo čtenáře iSport.cz. Přečtěte si všechny odpovědi.



Marek Stromský odpovídá čtenářům iSport.cz v online rozhovoru v poklidu domova...Foto Květoslav Šimek (Sport)

Marek Stromský

Hanka, 13. října 2015
Vy jste vyucen zokejem v Chuchli? Jezdit dostihy je muj sen, myslite ze bych mela sancit se prosadit, kdyz nechodim na jezdeckou skolu?
Já jsem vyučen v Kladrubech. Hlavně musíte každý den jezdit, ne jenom jednoho koně. Alespoň čtyři za den, být pod dohledem zkušeného jezdce nebo trenéra, který vám poradí. Pokud moc chcete a budete na sobě pracovat, jde všechno. A škola k tomu být nemusí, je hodně amatérských jezdkyň, které jezdí dostihy lépe než profíci. Ale musíte makat a být do toho zapálená. Děkuji všem za dotazy a přání a mějte se krásně.
pavel, 13. října 2015
Jak jste oslavoval výhru?
Rodná vesnice mi připravila krásné přivítání. Oslavil jsem to s nimi a mými blízkými. Moc jsem nepil, abych si to vychutnal a pamatoval :)
milada, 13. října 2015
Kde se kupují koně na Velkou pardubickou? Kolik takový kůň stojí a jak se pozná?
V Tescu nejsou :) Někdo kupuje v zahraničí, někdo u nás. Může stát padesát tisíc i pět milionů, ale nikdo vám nezaručí, že vyhraje Velkou a dosáhne špičkové kvality.
Tomáš Zeman, 13. října 2015
Dobrý den,pane Stromský. Předně přijměte mou gratulaci k vítězství a smekám před Vámi,potažmo před všemi žokeji,kteří absolvují tak obtížné dostihy typu VP. Má otázka zní: Myslíte si,že je správné utratit tak krásné zvíře jako je kůň jen pro to,že si v dostihu např. při dostihu zlomí nohu? Chápu,je primárně určen na dostihový sport,ale nepochopím majitele,který je toho schopen. Nešel by koník,už třeba za zásluhy,po vyléčení využít na jinou činnost? Ptám se jako úplný laik,který trpí při každém pádu koně a jezdce. Děkuji za odpověď.
Každému je to líto, nikdo nechce koně utratit. Ale zlomenina u koně je nevyléčitelná. Věřte, že pro nás, i majitele, je to ještě horší, než pro diváky. Jsme u koní dvacet čtyři hodin, jsou to jako naši blízcí.
Dušan Harazim, 13. října 2015
Zdar já jsem se chtěl zeptat na dvě otázky a to zda rád tancuješ a ta druhá jestli se večer budeš koukat na fotbal? :D :D :D
Rád netancuju a na fotbal se určitě budu dívat. Ve Štěpánkovicích se ti Dušane daří, dáváš góly, nenominoval tě pan Vrba? A večer na oslavě po Velké pardubické už jsme si spolu trsli, ne? :) Nebyla to lambada, ale myslím, že to bylo slušné...
Padre55, 13. října 2015
Kdo je podle vás nejlepší český žokej?
Asi Pepa Bartoš. Má hodně zkušeností, jezdí do Itálie, je tam jednička a Favera. Má odježděno strašně moc.
the best of, 13. října 2015
Pořád nechápu, proč si koně nemohou vyzkoušet taxis a jedou na něj jen jednou za rok při závodě? Jinak by to neskočili? A jak reagují koně, které ho skáčou poprvé?
Že se neskáče v tréninku je rozumné, protože je to fakt těžký skok. Nedá se to natrénovat. V závodě to berou jako normální skok, neví, že je tam díra. Musíte na něj jet optimnální rychlostí, aby setrvačností Taxis přeletěl.
Diego, 13. října 2015
Bylo už podle vás na čase, aby přestal Josef Váňa jezdit Velkou pardubickou? Aby na sebe pořád nestrhával pozornost...
Myslím, že ne. Vždycky lidi přilákal. Proto mě příjemně překvapilo, kolik přišlo lidí letos, i když Pepa nejel. Byl vždycky tahoun Velké pardubické, lidi jej milují. Roky člověk nezastaví. Možná kdyby se našel kůň, který by mu vyhovoval, tak jej na startu ještě uvidíme. Ale myslím, že riskovat nebude. Má hodně koní v tréninku a zranění by bylo riskantní.
Ondra, 13. října 2015
Dobrý den, předně gratuluju ke skvělému úspěchu! A měl bych takovou možná lehce ošemetnou otázku... Jak je na tom takový žokej v Česku s penězi? Jste závislí na úspěších v dostizích, nebo máte nějaký fixní plat? Díky, ať se daří...
Fixní plat máme, ale není velký. Takže je člověk odkázán na to, jak se mu daří a jestli je zdravý. Třeba s Itálií se to nedá srovnat. Za jedničkový dostih u nás máte tisíc korun, za menší pět set. V Itálii mají dvě stě padesát euro a Italové to nechtějí jezdit. Kvůli riziku ze zranění. Proto tam jezdí převážně cizinci. Jinak má žokej z výhry pět procent, pokud se před sezonou nedomluví jinak. Nesmí přijít zranění, protože pak stojíte. Zlomím si blbou kličku, jsem dva měsíce bez peněz a z pojistky dostanu tři tisíce.
Karlos, 13. října 2015
Ptal jste se už manželky, jestli máte jet Velkou i za rok? :-) Jinak zdravím a gratuluju!
Neptal, tohle rozhodnutí, je jenom na mně. A doufám, že to bude rozhodnutí šťastné.
Tomass, 13. října 2015
Dovolte mi ještě jeden dotaz, jezdil jste už moc koní, který byl ale opravdu tím nejlepším na kterém jste kdy seděl. Vím že teď řeknete asi Nikas, splnil Vám sen, ale jezdil jste třeba Royal Mouginse, Amanta, nebo Bremen Plana a to byli podle mého neskutečná děla. Mohl byste je srovnat? Jak by třeba Roayl Mougins dopadl při přechodu na krosy?
Nejlepší byl jednoznačně Amant Gris. K výjimečným patřili i Almanzor a Age of Jape, se kterým jsem vyhrál v Itálii. Srovnávat je těžké, protože každý byl jiný. Royalovi sedělo jít dokola po menších skocích, nebyl to podle mého kůň do krosů.
boban, 13. října 2015
Velká gratulace!Super takticky odježděno.Souhlasíte ,že k vítězství hodně pomohl fakt,že NIKAS vlastně byl za celou sezonu pošetřen,tím,že nedokončil dostih v druhé polovině sezony a hlavně nebyl na Vás tlak očekávaného výsledku?Díky za odpověd a hodně úspěchů na koních stáje Iron Ladies Ostrava :-).
Z toho jsem měl právě strach, protože Nikas se hodně dělal dostihama a letos dokončil jen dva dostihy. Ale ukázal, že je to starší kůň a že mu to stačí. Je to podzimní kůň, to se o něm ví. I tak mě překvapil, jakým stylem zaběhl. Tlak nehrál roli, protože si jej až tak nepřipouštím.
Jiří Černý, 13. října 2015
I když se Vám letos moc nedařio,přesto už léta patříte mezi žokejskou špičku.Připravujete koně u Pavla Tůmy,kterému se myslím vaší zásluhou docela daří.proč musí na koních,které vy připravujete,vyhrávat jiní jezdci? Nevěřím,že by majitelé kvalitně natrénovaných koní je vám do dostihu nesvěřili.Zajímalo by nás proč vy jako stájový jezdec nejste v jejich sedle.
Těžká odpověď, sám to nevím. Bylo mi řečeno, že mě pan majitel Charvát v dostizích nechce. Je mi to líto, protože si myslím, že to děláme dobře, Pavel má pro koně cit a šlape nám to. Ale nic s tím nenadělám.
david, 13. října 2015
Dobrý den doufal jste někdy ze vyhrajete Pardubickou?
Doufá každý! To byl můj, i mého otce, životní sen. Táta byl v Albertovci řidič, kolem koní se pohyboval a díky němu jsem se k nim dostal. Jsem rád, že se to povedlo a můžu v klidu spát.
Tomass, 13. října 2015
Dobrý den Marku.Předně moc, moc gratuluji. Když jste překonával poslední překážku tak se mi normálně před očima vybavila scéna jak jste před šesti lety seděl zdrceně na zemi za velkou vodou a vedle Vás poskakovala bez jedné nohy Shirley a prostě jsem věděl, že tentokrát Vám to nahoře někdo vrátí. Teď můj dotaz: Je pouze náhoda, že ( nejen v letošní) ve Velké povětšinou končí vepředu koně vedení českými žokeji, a koně českých trenérů? Mám totiž pocit, že zahraniční účastníci( a tím myslím jak jezdce, tak i majitele a trenéry) jednoduše Pardubice podceňují. Přijedou a mají pocit, že to nějak odcválají, vezmou dotace a zase odjedou.
Myslím si to stejně, protože bych cizince do sedla neposadil. Dráha je tak těžká, že ji člověk musí znát. A nevím proč bych zval cizince, když tady máme dobré kluky a zaslouží si, aby jezdili dostihy a ne seděli na tribuně a dívali se na největší dostih z tribuny. Není nás českých žokejů moc, ale majitelé si kolikrát mysleli, že posadí Angličana a ten mu to vyhraje. Pardubice musíte znát.
starej Váňa, 13. října 2015
Promiň za to blokování s Tiumenem, ale pravda je ta, že jsem chtěl vyhrát. Koho bys posadil do sedla Velké pardubické, kdybys měl vybrat mezi Bartošem, našim Pepčou a Andrésem?
To nejste vy Pepo, že? Spolu jsme si to už vyříkali. Jinak všichni tři jsou naši nejzkušenější rajťáci. Nechal bych to na majiteli. A naštěstí nejsem trenér, takže to nemusím řešit.
albert, 13. října 2015
Zdravím Marku, pustíte syna na Borcův skok v Albertovci?
Já jsem jej šel osobně poprvé, když jsem seděl týden na koni a bylo mi sedm. Trenérka se mně neptala, plácla koně po prdeli a já fičel z pískovny dolů. Měl jsem vyvalené oči, ale přežil jsem to ve zdraví. Syn Filip začal začal v Albertovci jezdit nedávno na větších koních, ale Borcův skok se v tréninku nejezdí. Jezdíl se jen jednou za rok při dostizích v Albertovci. V tom hlavním.
florian, 13. října 2015
Vsadil jste si na Nikase? Kolik? A věděla o tom manželka?
Nevsadil, protože jako žokej nesmím vsázet. Ani manželka si nevsadila... (dcera Veronika upozornila, že ano) Vsadila, jo? Vyhrála prý tři tisíce, tak to je slušné.
Ondras, 13. října 2015
Marku, prominte ze se k tomu vracim, ale co si po osmi let myslite o fatalnim rozhodniti Jardy Mysky nedodrzet pri VP roku 2007 pred taxisem pokyn trenera Maskula pana Holcaka, coz melo za nasledek smrt talentovaneho Cziesimira (taktez od pana Holcaka), na kterem jste tehdy sedel. Kolikrat jste se k tomu ty, pan Holcak i Myska od te doby vraceli? Jaky mate vsichni tri od te doby mezi sebou vztah? Jinak velka gratulace k vitezstvi a at se Vam dale dari.
Vztah máme dobrý, vracet jsme se k tomu nevraceli. Víme, jaké jsou dostihy. Neviděl bych v tom žádný problém, Jarek Myška to určitě neudělal schválně a ordre se vždycky nedá dodržet. Měl jít vzadu, ale byl to pomalý začátek, Jarda věděl, že rychlost na Taxis musí být. Vzal to na sebe a nepočítal s tím, že mu kůň vybočí. Neudělal nic schválně. Sice to nejvíc postihlo nás, ale nebylo tam nic schválného.
Pavel Procházka, 13. října 2015
Měli jste v průběhu dostihu nějaký kritický moment a ve které chvíli jste začal věřit, že by z toho mohlo být 1. místo?
Kritický moment ani ne, protože jsem měl opravdu štěstí. Konečně! Padalo to za mnou, vedle mě, ale my měli místo na skákání. Nikas skákal suprově. Věřit jsem začal, až když jsem projel cílem. Vím, jak to chodí, když začnete dopředu uvažovat o výhře - tak prohrajete na cílové pásce.
Katka, 13. října 2015
Dobrý den Marku, v prvé řadě bych Vám chtěla moc pogratulovat (ostatně jako každý :-). Pamatuju si, že když jel Amant Gris poprvé pardubickou, tak se mi moc líbil v paddocku. Strašně mě tehdy mrzela ta diskvalifikace. Od té doby jsem doufala, že Vám to oběma ještě jednou vyjde. O tom druhém místě proti panu Váňovi se nebudu rozepisovat, chápu jistou úctu a kolegialitu vůči jeho osobě. Když Amant ukončil dostihovou kariéru, tak jsme s kamarádkou sedly do auta a vydaly se k panu Holčákovi s plným kufrem mrkve. Je to úžasný kůň. No a od té doby v každém dostihu fandím aspoň Vám. Je to skvělé, že jste vyhrál konečně i tu VP. Jen mě trochu mrzí právě to, že to nebylo s Amantem. A tak mě napadlo, že bych zase naložila kufr mrkví a jela se na něj podívat. Jestli byste byl tak hodný a prozradil, kde si užívá důchod. A zároveň jsem se chtěla poptat na jeho zdraví, jelikož jsem v nějakém rozhovoru četla, že má problémy s nohou. Předem dík za odpověď a ještě jednou gratuluji Katka
Užívá si důchod v Albertovci. Před rokem jsem na něm ještě chodil jezdit, ale pak měl problémy s kopytama, hodně mu praskaly. Domluvili jsme se s panem Hájkem, že bude chodit jen do výběhu. Má se dobře, v pondělí jsem byl za ním, dal jsem mu cukr, jablko a mrkve. Klidně dovezte taky, všechno sní. Mrkev má nejraději.
Pavol , 13. října 2015
Dobry den, v prvom rade gratulujem k zivotnemu uspechu. Zaujimalo by ma ako dlho si musite s konkretnym konom na seba zvykat pred tym ako idete na VP? Vdaka a este raz vsetko dobre
Ideální je, když jej trochu znáte. Ale jezdil jsem ve Velké i koně, kterého jsem poprvé viděl až v paddocku.
janaturf, 13. října 2015
Ako je podla Vas najlepsie skakat Popkovicky skok? Nepovazujete za zbytocne riskantne a tym padom aj nefer od trenera, ze poslal do VP kona, o ktorom sa vie, ze Popkovicky skok nezvlada a uz treti krat po sebe na nom spadol a sposobil koliziu dalsim?
Já jej skáču vždycky vpravo. I když letos jsem jej šel uprostřed, protože vpravo bylo hodně koní. Hlavně se musí skákat rovně. Myslíte Al Jaze? Nemyslím, že to je chyba trenéra, moc to natrénovat nejde, je to spíš smůla, než to, že by z toho měl kůň stres nebo blok.
Hamšo , 13. října 2015
Jak moc je pro vás těžký Taxisuv příkop ? A počítal jste ze letos by jste mohl byt na stupně vítězů ?. Děkuji za odpověď.
Taxis je těžký, je to největší překážka, člověk na ni jde s respektem. Ale není tak hrozný, protože je na začátku dostihu, kůň má dost sil. Když je správná rychlost, není na Taxisu až takový problém. Daleko horší jsou poslední skoky, které jsou taky těžké a když je kůň unavený, dělá daleko větší chyby. Se stupni vítězů jsem nepočítal, to se přiznám. Věřil jsem Nikasovi, že to přeskáče, že ty pády dřív byly smolné. Ale že bych s ním vyhrál? To asi ne...
Kocvelda Kamil, 13. října 2015
Velká gratulace ze sousedních Bolatic.Uvědomujete si že prajzáci ovladli Velkou?
Pavel Kašný, který byl druhý, je můj bratranec z třetího kolena. Vím, že pochází a vyrůstal v Bolaticích. Vzali jsme to pepíkům :)
Marian, 13. října 2015
Zdravím a gratuluji, po dojezdu jste vzpomínal pátera Alfréda Volného, pamatuji si ho z působení z Jablunkova v jaké souvislosti ho znáte vy ?
Pan Volný je štěpánkovický občan, působí v Olomouci. Přišel za mnou, že sleduje dostihy, začali jsme spolu kamarádit. Přijde den před dostihem, dá mi požehnání a byl i u pana Popelky a požehnal všem koním, ať se jim nic nestane.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud