19. ledna 2016 • 11:17

Nikasovi potvrdili DOPING! Velká pardubická nejspíš změní vítěze

Autor: iSport.cz, nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř s jistotou poprvé v historii Velké pardubické zasáhne do listiny vítězů doping. Druhý kontrolní test vzorku hnědáka Nikase, původního vítěze loňského ročníku, prokázal porušení pravidel. Případ teď posoudí pořádková komise Jockey Clubu, řády jí však nedávají jinou volbu než koně diskvalifikovat.



Kontrolní test B v laboratoři v anglickém Newmarketu potvrdil přítomnost zakázaných látek kofeinu a theobrominu v odebraném vzorku v den Velké pardubické. Kofein nemá určenu hraniční hodnotu, povolená hranice theobrominu dva mikrogramy na mililitr moči byla těsně překročena.

„Bylo zjištěno, že je přítomno 2,89 mikrogramu. Povolená nepřesnost měření je 0,506 miligramů. Dá se říct, že překročení oné hranice bylo dosaženo,“ potvrdil prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.

Další postup má v rukách pořádková komise Jockey Clubu v čele s Otakarem Novým, která však podle dostihových řádů nemá jinou možnost než Nikase diskvalifikovat.

„Orgány dostihového sportu jsou povinny diskvalifikovat koně v případě, kdy byl kůň pod vlivem účinku zakázaných látek,“ píše se v paragrafu 429, písmeno C dostihového řádu. „Komise tady nemá příliš prostoru pro volné rozhodování. Záleží na komisi, jak rozhodne, nicméně musí se řídit tímhle předpisem,“ vysvětluje Charvát.

S velkou pravděpodobností tak Nikas o vítězství přijde a novým šampionem se stane původně druhý hnědák Ribelino, kterého v říjnovém dostihu vedl žokej Pavel Kašný. Pro původně vítěznou stáj je to velká tragédie.

Vítěz Velké pardubické Nikas dopoval. Co si myslí jeho majitel i trenér?
Video se připravuje ...

„Oznámení výsledků odebraných vzorků moče bylo pro mě, majitele i celý realizační tým naprosto nečekané a velmi stresující,“ uvedl trenér Nikase Stanislav Popelka. „Po obrovské radosti z vítězství ve Velké pardubické nastala zcela opačná situace, která degradovala za jediný okamžik nejen můj životní trenérský úspěch, ale veškerou snahu, poctivost a dřinu nás všech.“

Ranou jsou výsledky testů pro majitele Nikase Petra Kupku, jehož první dva koně se zabili při dostizích. „Byl jsem šťastný a hrdý na úspěch Nikase a všech, kteří pro něj vytvořili prostředí a podmínky pro to, aby takového úspěchu mohl dosáhnout. Nejsem však slovy zcela přesně vyjádřit, co jsem cítil, když jsem se poprvé dozvěděl výsledky odběrů a nejsem ani schopen vyjádřit, jak se cítím dnes,“ uvedl Kupka.

Žokej Marek Stromský, který se radoval v sedle Nikase, má za sebou působivou historii smolných příhod. Už v roce 2008 proběhl vítězně cílem Velké pardubické na Amantovi Gris, potom byl ovšem diskvalifikován za neobjetí točného bodu. O dva roky později se stejným koněm prohrál o nos s Váňovým Tiumenem.

Postižená stáj viní společnost Troubecká hospodářská a.s., od níž odebírala krmení. „Na doporučení odborníků jsem nechal analyzovat odebrané vzorky z krmených šarží od našich dodavatelů. Výsledky prokázaly, že k pochybení došlo ze strany společnosti Troubecká hospodářská a.s., protože v deklarovaném surovinovém složení nebyla uvedena žádná surovina, u které by se dal obsah theobrominu a kofeinu předpokládat,“ uvedl trenér Popelka.

Troubecká hospodářská se k případu dnes odmítla vyjádřit. „Nemám tu šéfa, nemůžu vám nic říct,“ uvedla zástupkyně společnosti.

ČTĚTE BLOG MARTINA HAŠKA: DOPING NA VELKÉ PARDUBICKÉ? NEŠTĚSTÍ BEZ KONSPIRACE>>>

Majitel Nikase Petr Kupka a trenér Stanislav Popelka se spolu baví před tiskovou konferencí
Majitel Nikase Petr Kupka a trenér Stanislav Popelka se spolu baví před tiskovou konferencí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud