1. září 2016 • 10:46

Čáslavská změnila gymnastiku a stala se symbolem protestu, píší v USA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věra Čáslavská proměnila sportovní gymnastiku, když do ní přinesla nový, více silový styl, píše americký deník The New York Times o české sportovkyni, která v úterý zemřela ve věku 74 let. List The Washington Post zase vyzdvihuje politický protest Čáslavské proti okupaci Československa, který předvedla na medailovém ceremoniálu na olympiádě v Mexiku v roce 1968.



The New York Times citoval olympijského vítěze z roku 1984 Barta Connera, podle nějž byla Čáslavská první, kdo vnesl do gymnastiky silový a akrobatický styl, když toto sportovní odvětví bylo předtím víc zaměřeno na balet. List také přirovnává českou olympioničku k americké sportovkyni Simone Bilesové, která na letošní olympiádě v Riu de Janeiro získala čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili.

GALERIE: Unikátní fotky Čáslavské (†74) z doby, kdy okouzlila svět »

Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku SportFoto Archiv Sportu

The Washington Post připomíná, že Čáslavská patřila mezi stoupence reformního hnutí v Československu v roce 1968 a proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy protestovala i při přebírání zlaté medaile.

"Ve Spojených státech zastínili politický čin gymnastky Tommie Smith a John Carlos, zlatý a bronzový medailista na dvoustovce, kteří při medailovém ceremoniálu zvedli pěst v rukavici na znamení utlačování černochů. Ale protest Čáslavské i tak rezonoval v její vlasti i po světě," napsal deník. Podle něj tento vlastenecký čin nadchnul krajany Čáslavské v Československu i v zahraničí.

The Washington Post také připomíná, že Čáslavská zaujímala zásadové postoje i po skončení své sportovní kariéry. "V poslední době se vyslovovala proti xenofobii a zastávala se uprchlíků," napsal deník.

Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku Sport
Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud