30. dubna 2015 • 16:36

Kanoistu Fuksu čeká na ME v Račicích trojboj: Rád bych medaili!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebude to perný den, nýbrž rovnou tři. Kanoista Martin Fuksa bude na mistrovství Evropy, které v pátek startuje v Račicích, patřit k největším českým nadějím. A bude se jim snažit dostát hned na třech tratích, dvoustovce, pětistovce i na kilometru. Z minulých šampionátů už má tři zlaté.



Porovnávání s Martinem Doktorem se prostě nevyhne. Od odchodu dvojnásobného olympijského šampiona Česko takového singlkanoistu nemělo.

„Lepší rozhodně nejsem. On vyhrál mistrovství Evropy dvakrát, já třikrát, tak to je jediné. Teď musím třikrát vyhrát svět a třikrát olympijské hry, pak budu lepší než on…“ usmívá se Fuksa.

O víkendu v Račicích má zatím možnost přidat další medaile do své evropské sbírky. V roce 2013 už vyhrál pětistovku a kilometr, z loňska má zlato na pětistovce. Tentokrát půjde do boje na všech třech tratích, přidá i dvoustovku.

„Rád bych určitě udělal aspoň jednu medaili, je jedno jakou, to by bylo fajn,“ plánuje Fuksa. Když se v Račicích konal evropský šampionát před devíti naposledy, Fuksa se tehdy jako dvanáctiletý kluk rozhodoval mezi kanoistikou a hokejem. Definitivně si vybral pár měsíců poté, když jeho otec Petr v Szegedu na čtyřkánoi na 200 metrů získal svůj druhý titul mistra světa.

„Byl to impuls, abych to začal dělat. Mamka to natáčela, pouštěli mi to doma. Když přijel, tak byla hrozná sláva. Oni tehdy kopli loď do cíle a spadli do vody, tak jsme v létě dělali to samý, pořád padali do vody,“ vzpomíná Fuksa.

Tentokrát patří mezi hlavní česká esa. Vloni na mistrovství světa učinil průlom stříbrem na olympijském kilometru a bronzem na pětistovce. Doma v Račicích se chce ukázat, přesto, že je evropský šampionát na samém začátku sezony a pro mezinárodní konkurenci jde o první test.

„Každý, kdo chce trochu zajet na mistrovství Evropy, uzpůsobil přípravu. I já jsem začal jezdit trochu rychleji dřív než minulé roky. Ale jsme dohodnutí, že vrchol bude mistrovství světa,“ líčí Fuksa. „Když se nevyvede mistrovství Evropy, nebudeme se z toho hroutit. I když, je to doma, takže se chceme předvést. Mám velkou chuť závodit, těším se.“

Dobrý výsledek z Račic by byl pro Fuksu povzbuzením před srpnovým mistrovstvím světa v Miláně. K němu se upírá jeho letošní snažení, protože tam si může zajistit místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

„Ale rád závodím, takže pro mě jsou důležité všechny závody. Rád získávám medaile ze všech vrcholných akcí, takže bych rád i tady,“ říká Fuksa.

FUSKŮV PROGRAM NA ME V RAČICÍCH

PÁTEK
rozjížďky a semifinále na 500 a 1000 metrů

SOBOTA
finále na 1000 metrů, rozjížďky a semifinále na 200 metrů

NEDĚLE
finále na 200 a 500 metrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud