Romana Barboříková
20. června 2015 • 15:28

Prskavec vyhrál v Troji. Rozhodla o tom o 10 deka lehčí loď soupeře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Často o vítězi rozhodují desetiny či setiny vteřiny, na Světovém poháru vodních slalomářů v Troji ale o prvenství kajakáře Jiřího Prskavce rozhodlo deset dekagramů. O tolik měl lehčí loď podle času vítěz závodu Brit Joseph Clarke, který byl ale dodatečně za prohřešek vůči pravidlům diskvalifikován.



Takže vítěz jste nakonec vy…
Nevím, co na to mám říct. Jsem rád, že se přetnula ta stříbrná linie, kterou jsem tady měl. Ale zase na druhou stranu se utnula trochu nepřímeným stylem. Joe je můj kamarád a myslím si, že jestli má v lodi o deset deka míň nebo víc, tak samozřjmě moc na tý vodě neudělá. A je to vocas, že si to nezkusil před tím závodem. Je to prostě škoda. Samozřejmě, že mě to těší, ale zas na druhou stranu, nebyl to úplně fér boj.

Kolik mu navážili?
Já nevím, já se tam do toho nepletu, moji loď tam nesli třikrát zpátky. Já ji mám o kilo těžší, tak nevím, co tam hledali.

Jak těžkou loď tedy určují pravidla?
Musí mít minimálně osm kilo. Já ji mám skoro devět, takže ji mám skoro podle starejch pravidel.

Hodně se dnes šťouchalo. Je to tím, že se jede na maximální riziko?
Navím. Věděl jsem, že když pojedu čistě, tak mi stačí relativně pohodová jízda jako třeba v semifinále, že třeba bych to dole někde zkusil víc zkrátit. Ale bohužel přišel ten šťouch na osmé bráně, a já jsem věděl, že trojku nechci, dvojku taky ne, že chci jet na vítězství. Nemůžu říct, že jsem tak nejel. S tím šťouchem by mi to nestačilo. Ale jsem spokojen s tím, že jsem po tom šťouchu dokázal jet na hraně a vyšlo to.

V Troji vyhrál i Prskavec, byť až po diskvalifikaci soupeře
V Troji vyhrál i Prskavec, byť až po diskvalifikaci soupeře

Jste první, Ondřej Tunka druhý, to je úspěch vaší tréninkové skupiny. Takže asi budete od táty, který vás trénuje, pochváleni, ne?
Já doufám, že bude spokojenej. Tam jsou ty trenérský boje. Standa Ježek a Kača Hošková vyhráli Jirkovi Rohanovi, tak táta taky chtěl medaile. Tak jsme mu přivezli dvě z jedný kategorie a zítra to tam Káča Kudějová taky určitě bouchne.

Šéf organizátorů Jiří Rohan řekl, že bude úspěch, když bude medaile z každé kategorie. V té vaší je to dokonce i nadplán…
Zatím to vychází krásně. Ale jak říkám, je to domácí půda, diváci nás hnali dopředu a to je k nezaplacení. Já jsem třeba teď zjistil, že můj nejmladší fanoušek Jáša už střádá peníze do kasičky, aby si mohl koupit letenku do Ria.

Fanoušek Jáša? Jak je starý?
Mám takovýho malýho fanouška, je mu asi sedm let, jmenuje se Jáša a jezdí se mnou už skoro na všechny závody. Je to kluk, který si mě tady vyhlídl na MS, hrozně mi fandí. Kdybysme měli víc takových fanoušků, tak bysme měli mnohem víc medailí.

Má vliv na vaše soustředění i počasí, kdy ostatní finále propršelo, vám se to vybralo?
Pro moji jízdu je hrozně nepříjemnej vítr, protože jezdím na ty brány fakt těsně a potřebuju ještě koukat na vodu, která je pode mnou. A ve chvíli, kdy mi ještě lítaj brány, tak nedokážu jízdu tak zkrátit a jet tak těsně na to, abych pak dole ještě mohl. Takže vítr mi vadí hodně, ale když prší, tak to dávám. Mně se to líbilo v tom, že přišlo víc diváků, když se pak rozsvítilo. Předtím se fanoušci krčili pod deštníkama, teď mohli pořádně tleskat a fandit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud