Romana Barboříková
3. září 2015 • 16:41

Vodní slalomáři chtějí na MS vybojovat místa na OH ve všech kategoriích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za necelé dva týdny to vypukne. Vodním slalomářům začíná 16. září v Londýně mistrovství světa, na kterém budou získávat olympijská místa pro zemi. A ti, kteří tam budou závodit, se budou snažit nejen získat světovou medaili, ale i bonusové body pro příští národní nominaci, díky které by se mohli do Rio de Janeira podívat. V Londýně už někteří jsou, další odlétají tento týden.



Většina z nich už to v londýnském Lee Valley White Water Centre důvěrně zná. Někteří z olympijských her v Londýně, jako třeba Vavřinec Hradilek, který tam vybojoval stříbrnou medaili. Ti další z přípravných kempů, kterých čeští reprezentanti na vodáckém kanálu, kde je voda jako v bazénu, absolvovali letos hned několik.

„Byli jsme tam na tři pětidenní kempy. Na dvou jsme měli trať takřka pro sebe. Proběhlo to dobře, ale je to proklatě drahé,“ přiznal před odjezdem na poslední kemp před MS šéftrenér české reprezentace Jiří Pultera. Rozpočet na londýnské kempy se podle něj vyšplhal ještě o něco výš, než na loňské MS pořádané v USA.

Česká výprava ale doufá, že se vyplatí. Znalost obtížné závodní trati, která v Londýně je, se jim bude hodit. „Kanál je oproti olympiádě lehce přestavěný, možná trochu jednodušší. Ale i tak je pořád hodně těžký. A je tam jedna ošemetná věc – veliký průtok vody. Některá místa ale nejsou až tak hluboká, ale přes vodu to není vidět. Je tam možné narazit i pádlem o dno, pak může dojít k úrazům. Snad to nikoho nepotká a závod bude plnohodnotný a všichni nejlepší včetně nás se předvedou,“ popisuje singlkanoista Stanislav Ježek, který v olympijském závodu skončil pátý.

Náročnost kanálu potvrzují i deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler. „Strávili jsme tam hodně času na tréninkových kempech, po pěti dnech člověk uvítal odpočinek. Pátý den to už za ty ruce tahá,“ přiznal Kašpar.

Přípravě v Londýně obětoval letošní mistr světa i Evropy do 23 Jiří Prskavec i poslední dva závody Světového poháru, ve kterém byl do té doby na třetím místě.

„Díky tomu se zadařilo na mistrovství Evropy třiadvacítek, forma stoupá, doufám, že v Londýně se to ukáže. Nechci ale říkat, že přivezu medaili. Říkal jsem to i před květnovým mistrovstvím Evropy a neklaplo to,“ řekl kajakář.

Vedle medailí budou závodníci bojovat také o olympijská místa, přičemž v každé kategorii může mít každá země pouze jednu loď. Češi navíc za účast ve finále, tedy umístění do desáté příčky, získají bonusové body do národní nominace, jejíž vítěz bude příští rok Česko reprezentovat v Rio de Janeiru.

Na MS se do Ria kvalifikuje v kategorii kajakářů a kajakářek prvních 15 zemí, u singlkanoistů a kanoistek prvních deset a u deblkanoistů osm. Další možnost je pak na ME příští rok, kde bude u kajakářů a singlkanoistů možná denominace pro 5 lodí, u deblkanoistů 3 lodě.

Pro národní nominaci získají závodníci za 1. místo na MS pět bodů, za druhé body čtyři, třetí místo jim přinese tři body, čtvrté až šesté dva body a sedmé až desáté bod jeden.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud