9. září 2015 • 16:29

Kanoisty v Riu chytaly řasy. Jako kdyby Hejnová dostala šálu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bakterie, řasy, vlny i slaná voda. S tím vším se můžou kanoisté setkat za rok při olympijské regatě v Riu de Janeiro. Medailově našlápnutý český tým si podmínky v laguně Rodrigo de Freitase oťuknul na předolympijském testu.



Spousta nástrah čeká na české kanoisty na olympijské dráze. Poznal to například kajakář Josef Dostál, kterému se chuchvalec posekané vodní trávy zachytil na kormidle, takže víkendových testovacích závodech neprošel ze semifinálové jízdy.

„Ve vodě je obrovské množství řas, které neumožňují regulérní závody,“ stěžuje si Dostál.

„Není možné, aby v dráze plavaly řasy, které zadrhávají za kormidlo,“ zlobí se zadák čtyřkajaku Jan Štěrba. „I nepatrná řasa udělá rozdíl. Je to, jako by vyběhla Zuzka Hejnová a na první překážce chytla šálu kolem krku. Doufáme, že to do olympiády vyčistí.“

Vodní rostliny na hladině jsou problémem především pro kajakáře.

„Pro mě jako kanoistu nejsou tak špatné. I když věřím, že kdyby je chytil Brendel a celý kilometr je vezl, sedmnáct tisícin bych na něj stáhnul,“ s úsměvem se Fuksa vrací k těsnému rozdílu na nedávném mistrovství světa, kvůli němuž bral místo zlato stříbro.

V Riu mu ale Němci Sebastianu Brendelovi porážku na kilometru vrátil a navíc získal i třetí místo na dvoustovce.

„Porazil jsem ho podruhé v kariéře, je to fajn pocit. Vím, že se dá porazit. Je to povzbuzení pro příští rok. Když budu trénovat jako doteď, vím, že můžu soupeřit s každým. Když to vyjde, můžu i vyhrát,“ usmívá se Fuksa.

Z bakterií měli junioři střevní potíže

Problémem pro kanoisty je v laguně Rodriga de Freitase špinavá voda znečištěná bakteriemi. Českou výpravu na letošním juniorském MS ve veslování na místě postihly střevní problémy. „Voda mi nepřišla špinavá. Ale nekoupal jsem se v tom a věřím, že tam nějaké bakterie jsou,“ říká Fuksa.

Další nástrahou je slaná voda, v které se v olympijské laguně závodí.

„Slaná voda je hustší, pocitově se s ní člověk víc pere,“ vysvětluje Štěrba. „My si promašťujeme žerď, aby neklouzala, ale slaná voda odmašťuje. Jsou to drobnosti, ale můžou být podstatné.“

Kanoisté musí také počítat s měnícím se větrem a vlnami. Ty způsobuje provoz v laguně, na které chybí vratný kanál. „Na vlny se člověk nijak nepřipraví. Záběr měnit nebudeme, ale je potřeba s tím počítat, že může foukat zboku nebo proti,“ říká Štěrba. „Je lepší na to být připravený a nebýt z toho pak paf, že to není takové, jak jsme si představovali.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud