Romana Barboříková
23. září 2015 • 22:37

Kajakář Hradilek: S Pytlákem nehodlám končit, trenérský tým doplním

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa v Londýně, kde skončil šestnáctý, prohlásil kajakář Vavřinec Hradilek, že potřebuje nový impuls. Není jím ale změna trenéra, jak by mohlo mnohé napadnout. S Miloslavem Říhou přezdívaným Pytlák trénuje už od svých devíti let. „Je to člověk, kterému věřím nejvíc a který mě zná okolo vody nejvíc. Mám úplně husí kůži, když si představím, že bych mu řekl: Hele, Pytláku, teď se nám nepovedlo mistrovství světa, tak čau. Tak to opravdu není,“ vysvětlil osmadvacetiletý stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012.



V čem tedy nový impuls spočívá?
"Sezona byla povedená, co se týče výkonů a pocitu. I když byly i okamžiky, kdy jsem nebyl ve své kůži, jako bylo finále Světového poháru a mistrovství Evropy. Už předtím jsem si ale říkal, že bude pro další rok třeba nový impuls. Diskutoval jsem dost s trenérem, se kterým jsem od devíti let. S Pytlákem nehodlám končit spolupráci, ale potřebuju okolo sebe vytvořit tým, který jsem nikdy neměl. V týmu proto bude slovinský bývalý závodník Dejan Kralj. Pojede se mnou na soustředění na Zéland a do Austrálie. Pytláka potřebuju, ale nový pohled na závodění potřebuju taky. Dejan sám ještě jezdí, modernímu stylu se věnoval ještě před dvěma lety dennodenně."

Jak jste na Slovince přišel?
"Je to kamarád a vždycky jsem se díval na jeho jízdy, když jsem začal jezdit na světové scéně. Nějakou zkušenost už s ním mám a chtěl bych, aby mi dokázal pomoct. Je to nějaký impulz k tomu, abych získat na jízdu nový pohled. A rozumíme si."

Kdy jste dospěl k tomu, že je nový impuls potřeba?
"Není to záležitost teď mistrovství světa, spíš poslední sezony. O Dejanovi jsem přemýšlel už dýl. Ale on má svoje povinnosti. Každopádně teď v Londýně jsme se domluvili, že to spolu zkusíme. Dostal jsem teď nadstandardní podporu od ČOV směrem k přípravě na Rio. Dejana budu muset zaplatit, minimálně náklady, které s tím budou spojené. Ale není to tak, že by si říkal o nějaký plat. Je to spíš kamarádský vztah. Když jsem mu řekl, že bych chtěl, aby se mnou jel na Zéland, tak vůbec o penězích nebyla řeč. Řekl, že pojede a já jsem mu samozřejmě řekl, že všechny náklady jdou za mnou.

Jak bude spolupráce vypadat? Budou se trenéři u vás střídat?
"Bude se to prolínat, aby to vyhovovalo nám všem. Toho času s Dejanem asi nebude víc než s Pytlákem. Tam jde hlavně teď o to soustředění na Novém Zélandu, na které se mnou Pytlák jet nemůže. Já někoho na břehu potřebuju. Je to další motivace, ještě když je to člověk, který mi má co říct nového."

Neuvažoval jste nikdy, že byste trénoval bez svého současného kouče?
"To vůbec. Pytlák je člověk, kterému věřím nejvíc a který mě zná okolo vody nejvíc. Mám úplně husí kůži, když si představím, že bych mu řekl: Hele, Pytláku, teď se nám nepovedlo mistrovství světa, tak čau. Tak to opravdu není. Je to jenom takový doplněk. Mám teď podmínky na to, abych to mohl uskutečnit."

Když rozšiřujete tým, neuvažoval jste kvůli svým dřívějším potížím s krkem o angažování fyzioterapeuta?
"Ano, hledám i někoho, kdo by s námi mohl jet. Spíš to ale budu řešit až na místě. Ale pevně věřím v to, že mančaft na soustředění do Austrálie zajistí aspoň na nějakou část fyzioterapeuta. Ale jinak Dejan všechny tyhle kurzy má, takže to není jenom tak, že bych ho bral, že je to kámoš a je mi schopný říct: hele, nešťouchej. Je to komplexnější záležitost."

Jak jste na tom po této sezoně zdravotně?
"Měl jsem v londýně zánět průdušek, ale jinak co se týče krku, páteře, ramen, je to dobré. Teď v průběhu měsíce bych měl ale jít na kontrolu na magnetickou resonanci, co na tom krku je, jestli je všechno v pořádku."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud