Martin Hašek
2. prosince 2015 • 08:25

Závadová poplave o medaili: Chci zapomenout na promarněnou šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z IZRAELE Zvykla si dřít podobně jako maďarská Železná lady Katinka Hosszúová. Podle jejího příkladu nedávno v Plzni zvládla 36 startů za jediný víkend a z únavy se skoro rozbrečela. Dnes se plavkyně Barbora Závadová může dočkat odměny. První den ME v krátkém bazénu v Netanji se plave její nejsilnější disciplína, v které může zahladit čtyři roky staré vzpomínky na zmařenou šanci.



Bylo jí tehdy sladkých osmnáct a k bronzové medaili na ME v krátkém bazénu jí v polském Štětínu scházelo posledních pětadvacet metrů.

„Dodneška mám ten závod před očima. Na poslední obrátce jsem se skoro neodrazila a říkala si, že jestli mě to stálo medaili, tak si to budu vyčítat do konce života,“ vzpomíná Barbora Závadová na čtyři roky starý moment z evropského šampionátu ve Štětíně.

Tehdy jí zaváhání na poslední obrátce skutečně o bronz připravilo. A zatímco na dlouhém bazénu si na něj sáhla hned rok poté, v tom krátkém na podobnou šanci dlouho čekala. Dnes ale přichází. V izraelské Netanji Závodová závodí na konci svého průlomového roku, v němž už v létě zazářila pátým místem na světovém šampionátu v Kazani. Maďarka Zsuzsanna Jakabosová, ta, která ve Štětíně proklouzla na stupně místo ní, je tu také. Místo pro odvetu je připraveno.

„Myšlenky na medaili se mi honí. Myslím na to, aby se ten závod povedl, aby se mi s tím mým štěstím něco ještě nestalo. Aby se všechno sešlo. Chci do finále a tam, děj se vůle boží…“ říká Závadová, kterou čeká dopolední rozplavba a v případě úspěchu večerní závod o medaile.

Rok 2011 byl pro ni až do letoška mementem prvního vrcholu její kariéry. Letos v létě ale smetla tehdejší národní rekord na 400 metrů polohový závod na dlouhém bazénu. A v cestě za dnešní medailí možná bude muset posouvat hranice znovu. Její štětínský čas 4:28,21 minuty se může zachvět. Pokud Závadové vyjde závod bez podobné chybičky jako před čtyřmi lety.

„Skočíte do vody, jste v půlce bazénu, pořád se to točí. Já jsem pohodový plavec... V dlouhém bazénu je víc možností kontrolovat závod, dívat se kolem sebe, v krátkém to moc nejde,“ vysvětluje Závadová záludnosti obrátek. „Já na nich extra neztrácím, ale asi na to nejsem psychicky připravená. Už ale trénuje v krátkém bazéně tři roky, takže se to hodně zlepšilo, už to není až tak velká nevýhoda. Uvidíme, jestli jsem s tím něco udělala.“

Je jisté, že o medaili bude velký boj. Na startu bude slavná Hosszúová s ohlášeným crazy programem jedenácti disciplín a také Britka Hanna Mileyová s osmi disciplínami v merku. V pěti závodech se postaví Hosszúové v přímém boji. Včetně dnešní dlouhé polohovky.

Závadová se na výzvu připravovala ve stylu maďarské Železné lady. Při závodech Českého poháru v Plzni šla do vody celkem šestatřicetkrát.

„Probíhalo to velice dlouze, byly to závody na tři dny a já jsem byla pořád ve vodě. Já jsem za ten den uplavala deset kilometrů. Měla jsem dost, v sobotu jsem měla na krajíčku, skoro jsem se rozbrečela, že už nechci,“ vzpomíná Závadová. „Trenér říká, že jsem odolnější. Psychicky mi to pomůže.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud