4. prosince 2015 • 20:10

Micka se dere mezi nejlepší plavce: Na olympiádě chci do finále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jan Micka se postupně dere do plavecké špičky. Kraulařský vytrvalec s výjimkou letošního jara, kdy se potýkal s následky zranění ramene, láme české rekordy na počkání a na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Netanji zaznamenal čtvrtým místem v závodu na 1500 metrů životní úspěch. Do bazénu v Izraeli skočil na šampionátu čtyřikrát a třikrát z toho byl český rekord. Nyní myslí na olympijské finále v Riu de Janeiro.



Skočil do pětadvacetimetrového bazénu a devětapadesátkrát se otočil, než se mohl radovat. Celkem ve dvou závodech ho u stěny bazénu v areálu sportovní univerzity Wingate v Netanji čekalo 148 obrátek. "Snažil jsem se jet jako včera," připomněl vydařenou rozplavbu. "Ale trochu jsem to podle pocitů přepálil, v polovině jsem moc nemohl," uvedl.

Pak se rozjel a chytil druhý dech. Z průběžného šestého místa se posunul až před nakonec pátého Poláka Wojciecha Wojdaka, který plaval vedle v dráze a Micka ho viděl. "To mi pomohlo, chtěl jsem ho dotáhnout, to se mi povedlo. "Jsem rád, že jsem posunul ten rekord, i když...," zamyslel se Micka, který je se svými výkony věčně nespokojený. "Ale jo, jsem rád," opravil se hned s úsměvem.

Micka se dere mezi nejlepší plavce: Na olympiádě chci do finále
Video se připravuje ...

Velkým zážitkem pro něj byl světový rekord Itala Gregoria Paltrinieriho, jeho vzoru. "Je to mistr světa, světový rekordman, musí být můj vzor. Je to hrozně skromnej kluk, přeju mu, aby vyhrál i olympiádu," uvedl Micka. Ale právě světový čas oddálil jeho oslavy. Když totiž doplaval, na světelných tabulích všude svítilo rekordní označení "WR". "A to jsem si vzal čočky, abych v cíli ten čas viděl," durdil se na oko Micka. "Jezdil každou stovku a sekundu a půl rychleji než já, magor," poznamenal.

Světový rekord očekával. "Dojížděl mě a padesátka je nějakých osmadvacet sekund. Říkal jsem si, že jestli plavu na úrovni osobáku, tak tam bude svěťák," líčil. Věděl také, že je čtvrtý. "Jenom mě mrzí, že mi všichni ujeli hrozně o moc, věřil jsem si na lepší časy. Je to rekord, ale je to daleko za mým očekáváním," neodpustil si nakonec kritickou poznámku. Na medaili mu chybělo jedenáct a půl sekundy.

O tolik byl rychlejší Nor Henrik Christiansen na bronzové pozici. "Včera si dal osobák o více než šest vteřin a teď stáhnul dalších více než šest vteřin. To je neskutečný. Chápete to? Třináct sekund za dva dny?" kroutil Micka nevěřícně hlavou. Sám překonal v rozplavbě a finále vlastní český rekord celkem o 3,14 sekundy.

Nyní má motivaci na olympiádu. "Čtvrté místo je pěkné, ale je to ME. Kdyby to bylo mistrovství světa, to by byla jiná písnička," zasnil se. "Finále na olympiádě, to je moje největší přání, moje touha. Je to až za půl roku a na dlouhém bazéně, který mám radši. Uvidím, jak se budu dál zlepšovat," dodal.

Baumrtové znovu utekla medaile. Obrečela jsem to, přiznala
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud