14. března 2016 • 14:55

První Češka přeplavala úžinu v JAR: Řezné rány? Byli tam bílí žraloci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dálková plavkyně Abhejali Bernardová zdolala jako první Češka úžinu mezi ostrovem Robben Island a Kapským Městem dlouhou 7,5 kilometru. V chladné vodě o teplotě kolem deseti stupňů Celsia strávila dvě hodiny a 35 minut.



"Voda byla opravdu nesmírně studená. Čekala jsem kolem 13 stupňů Celsia. Devět stupňů je skutečně málo. La Manche má patnáct až osmnáct. Měli jsme obavy, abych nebyla podchlazená. Asi po hodině jsem si vůbec nebyla jistá, jak to celé vydržím," uvedla v tiskové zprávě devětatřicetiletá plavkyně, která La Manche překonala v roce 2011.

"Na začátku jsem se při vylézání na kameny na Robben Island docela pořezala, což jsem naštěstí nevěděla, jinak bych se bála bílých žraloků. Takhle jsem řešila zimu," svěřila se Bernardová, která má za sebou rovněž přeplavání kalifornské úžiny Catalina široké 34 km či obeplavání Manhattanu.

Z Robben Island se rozhodla plavat i proto, že zde byl v době apartheidu vězněn Nelson Mandela, pozdější prezident JAR a nositel Nobelovy ceny za mír. "Byl pro mě vždy velikou inspirací," uvedla Bernardová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud