Hynek Preisler
17. dubna 2015 • 10:23

Liberec už nechce být věčně (posedmé) druhý! Startuje volejbalové finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdysi museli nálepku „věčně druzí“ kousat fotbalisté Slavie, v Německu třeba hráči Leverkusenu, ve volejbale ji momentálně nosí Dukla Liberec. Severočeští volejbalisté totiž prohráli svých šest posledních finále! Titul naposledy slavili v roce 2003. Vítěz základní části dnes zahajuje finálovou sérii hranou na čtyři výhry proti obhájcům zlata z Českých Budějovic, se kterými vloni překvapivě a bolestně padl, když před vzájemným soubojem 32 zápasů v řadě vyhrál.



„V Liberci je to dost cítit, že se už titul očekává,“ přiznává smečař Tomáš Kriško, který pod Ještěd zamířil před sezonou a je tedy nálepkou „věčně druhý“ zatížen minimálně.

„Že je Liberec věčně druhý jsem slyšel, už jak jsem přicházel. Je to cítit od lidí, kteří na volejbal chodí, od funkcionářů... Ze všech stran je cítit jemný tlak, že by bylo dobré to už konečně prolomit. A přišel jsem s tím, že to snad změním,“ přiznal slovenský smečař.

Liberec odcházel poražený ve finále v letech 2004, 2005, 2007, 2010, 2012 a 2014. „Už si z toho děláme v šatně i srandu. Když to tak vezmu, už máme splněno, protože jsme druzí. Když vyhrajeme, tak je to bonus navíc. Člověk se nad to musí povznést. Historie je daná a letos se ji pokusíme změnit,“ slibuje s úsměvem kapitán týmu Aleš Správka.

A Liberec je přitom v podobné situaci jako vloni, kdy před finálovou sérií 32 zápasů v řadě vyhrál. V aktuálním ročníku armádní klub padl jen dvakrát. Jednou v závěru základní části, podruhé ve finále Českého poháru.

„Parta je jiná než vloni. Letos když se někomu nedaří, tak zaskočí jiný a v tom myslím, že máme o hodně větší sílu než vloni,“ porovnal Aleš Správka s minulým ročníkem, kdy Dukla hodně spoléhala na Jana Hadravu.

„Příprava pro Budějovice bude těžká, protože máme opravdu dvanáct hráčů, kteří mohou naskočit, což jsme dokázali už v play off. Nebudou vědět, kdo nastoupí od začátku. Každý zápas je můžeme překvapit něčím jiným, v tom je naše velká výhoda,“ myslí si zkušený blokař Lubomír Staněk.

„V celé sérii bude hlavně rozhodovat servis. Od toho se  odvíjí vše ostatní,“ předpověděl kouč Severočechů Michal Nekola, pro kterého by titul byl první v extralize.

V Liberci věří, že letos to vyjde. Teď anebo nikdy! Finále startuje dnes prvním zápasem v Liberci od 18 hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud