10. října 2015 • 11:22

Začíná ME ve volejbale! Češi spoléhají na mladého skokana Fingera

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již tento pátek 9.října začne v Bulharsku a Itálii mistrovství Evropy mužů ve volejbale a český reprezentační tým u toho nebude chybět. Reprezentace odehraje základní skupinu v Sofii a za soupeře bude mít kromě domácího Bulharska další dva těžké soupeře - Německo a Nizozemsko.



Po zranění klíčového univerzála Davida Konečného bude jediným typickým "účkem" reprezentačního výběru Michal Finger (22 let, 201cm), pro kterého se tímto otevřela obrovská příležitost předvést svoje kvality. V reprezentaci Finger doposud odehrál 73 zápasů.

Aktuálně má Michal Finger za sebou úspěšnou sezónu, ve které se svým klubem VfB Friedrichshafen vyhrál jak německou ligu, tak i německý pohár.

Kvalitní výskok je pro špičkového volejbalistu naprosto nezbytný - je důležitý nejen na smeči, ale i na bloku či nahrávce. Michal Finger platí za jednoho z nejlepších atletů v českém volejbale. Již v 18 letech byl jediným českým volejbalistou svého ročníku, který ve výskoku dosáhnul do výšky přes 340 cm.

Ve finální fázi přípravy před letošním evropským šampionátem se proto Michal podrobil intenzivnímu testování svých skokanských schopností. Celé testování bylo zachyceno na videu, ze kterého jsou patrné kvality mladého univerzála. Při měření dosahu ve výskoku dosáhnul Finger na 366 cm, čímž vyrovnal dosavadní český rekord.

Michal Finger se připravuje na ME ve volejbale
Video se připravuje ...

V čem je tajemství jeho atletičnosti? Od mládí jsem se věnoval více sportům, mimo jiné modernímu pětiboji a atletice v Dukle Praha. Tam jsem získal základní výbušnost a rozvinul své odrazové schopnosti," říká Michal Finger a dodává "Samozřejmě je k tomu připočíst kontinuální kondiční přípravu včetně práce v posilovně a kruhových tréninků. 

Mužská reprezentace odlétá do Bulharska s cílem postoupit ze základní skupiny do vyřazovacích bojů: „Našimi ambicemi je vyhrát co nejvíce zápasů, postoupit ze skupiny a pokusit se vyhrát následující zápas play-off proti soupeři ze skupiny C,“ plánuje trenér národního mužstva Zdeněk Šmejkal.

Michal Finger se své nové role rozhodně nebojí. „Jsem na to připraven a tlak si nepřipouštím. Hlavně nesmíme být v křeči. Pro mne je podstatné, že si s nahrávačem rozumíme."

Všechny zápasy odvysílá v přímém přenosu O2 Sport a internetová stanice Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz nebo v aplikaci pro chytré telefony iRadio.

Michal Finger se připravuje na ME ve volejbale
Michal Finger se připravuje na ME ve volejbale

Zápasy českého týmu (vše SEČ)

9. října 2015 – 16:30 – Česká republika – Nizozemsko
10. října 2015 – 19:30 – Česká republika – Bulharsko
11. října 2015 – 16:45 – Německo – Česká republika

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud