3. března 2016 • 16:45

Obhajobu odstřelila Vítková, smíšená štafeta na MS dojela šestá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté se na úvod mistrovství světa v Oslu museli ve smíšené štafetě spokojit s šestým místem. Obhajobu zlatých medailí pořádně oddálil už první úsek, na kterém musela Veronika Vítková celkem pětkrát opravovat. Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a finišující Michal Krčmář sice nabranou ztrátu dokázali i díky už bezchybné střelbě stáhnout, ale nakonec to stačilo jen na šesté místo o minutu a 23 vteřin za vítěznými Francouzi, které do cíle dovezl legendární Martin Fourcade. Druzí byli se ztrátou 4,3 vteřiny Němci, až bronz zbyl na domácí Nory, kteří zaostali o dalších 10 vteřin.



Vítková si hned na první střelecké položce šampionátu prožila horkou chvilku. Minula sice jen jednou, ale na černé kolečko vystřílela všechny tři rezervní náboje, než ho trefila. Nemusela na trestné kolo, ale dala vzpomenout na krach při stejném závodu na Světovém poháru v Canmore, kde dokonce musela trestné kolo objet třikrát. Pomalejší střelbu na prvním úseku nikdo neměl, Vítková byla jednou ze dvou žen se třemi dobíjeními.

Manko 36 sekund na konci první dvacítky znamenalo velkou komplikaci, kterou Vítková ještě umocnila nepovedenou střelbou vestoje. Tam potřebovala dva náhradní náboje a odjížděla jako šestnáctá se ztrátou skoro minutu na čelo. I když dokázala zrychlit, předávala jako dvanáctá s mankem 1:08 minuty a bylo jasné, že šance na medaili jsou minimální.

"Když se to vezme, tak po jedné chybě na každé střelnici nebylo tak špatné, protože kdybych to dala na první, tak by nebylo tak zle. Ale tolik náhradních nábojů, to bylo špatné," řekla Vítková České televizi. Závod jí nevyšel ani běžecky. "Jak jsem to chtěla dotahovat, tak mi docházely síly a tuhly mi nohy," uvedla.

Gabriela Soukalová vyráží ze střelnice při své stíhací jízdě ve smíšené štafetě na MS v Oslu
Gabriela Soukalová vyráží ze střelnice při své stíhací jízdě ve smíšené štafetě na MS v Oslu

Soukalová zahájila stíhací jízdu a hned na první části stáhla deset sekund. Po čisté střelbě vleže byla o půl minuty vpředu, kde se vykrystalizovala čtveřice Francie, Německo, Norsko a nečekaně Ukrajina. Vedoucí žena Světového poháru nechybovala ani na střelbě vestoje a dostala se na dohled medailových pozic.

Na pátém místě ale jela sama a její ztráta na vedoucí čtveřici při předávce činila půl minuty i proto, že jí v závěru došly síly. "Se svým výkonem na střelnici můžu být spokojená, ale na trati to nějaká velká rychlost nebyla. Ve sjezdech to bylo těžké, trať se zrcadlila, vůbec se nedalo odpočinout," komentovala svůj výkon.

Šlesingr neměl snadnou úlohu. Měl před sebou půlminutovou ztrátu na nejlepší čtveřici a na trati byl osamocen. Položku vleže ale zvládl bez chyby. Stejně úspěšný byl i na druhé střelbě, ale pořád chybělo 40 sekund, aby Češi mohli myslet na cenný kov.

Krčmář svou premiéru ve smíšené štafetě ve finiši zvládl, na střelnicích se zdržel jen nezbytně nutnou dobu, ale kvůli tomu, že vedoucí čtveřice neudělala větší chybu, neměl šanci české kvarteto na stupně vítězů dotáhnout. Navíc ho předstihl skvělý rakouský běžec Dominik Landertinger, Krčmář uhájil alespoň šestou pozici před Ruskem.

Vše o MS v biatlonu čtěte zde>>

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Smíšená štafeta (2x6 a 2x7,5 km):
1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení),
2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7),
3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10),
4. Ukrajina -29,8 (0+9),
5. Rakousko -1:07,1 (0+3),
6. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5),
7. Rusko -1:32,9 (1+8),
8. Itálie -1:55,4 (0+15),
9. Bělorusko -2:09,1 (0+1),
10. USA -2:19,6 (0+5).

Program MS

Sobota 5. března
11:30 sprint muži, 14:30 sprint ženy

Neděle 6. března
13:30 stíhačka muži, 15:45 stíhačka ženy

Středa 9. března
15:30 vytrvalostní závod ženy

Čtvrtek 10. března
15:30 vytrvalostní závod muži

Pátek 11. března
15:30 štafeta ženy

Sobota 12. března
15:30 štafeta muži

Neděle 13. března
13:00 hromadný start ženy, 16:00 hromadný start muži

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud