11. března 2016 • 16:41

Češky ve štafetě dojely šesté. Chyby Charvátové vzaly naději

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dolů, nahoru a zase dolů a nakonec šesté místo. Jako na horské dráze se odvíjel pro české biatlonistky štafetový závod na mistrovství světa v Oslu. Kvarteto Jessica Jislová, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková nakonec dojelo šesté. Na lepší umístění nedosáhly především kvůli třem trestným kolům Lucie Charvátové na třetím úseku. Titul vybojovalo domácí Norsko, Češky zaostaly o 1:49,3 minuty.



„Se třemi trestnými koly se na mistrovství světa závodit nedá. Je to obrovská škoda, bylo to rozjeté velmi dobře,“ litoval šéftrenér Ondřej Rybář.

Jednadvacetiletá Jislová jela první úsek za Evu Puskarčíkovou , která kvůli nemoci odjela z Osla domů. Prvních devět terčů Jislová vyčistila, ale na posledním desátém se zasekla. Potřebovala na něj tři náhradní náboje a ztratila kontakt se špičkou.

"Už jsem se viděla na trati a potom jsem trošku znervózněla, když jsem to nedala ani druhým náhradním nábojem. Musela jsem se v duchu seřvat a uklidnit," řekla Jislová v České televizi. 

Rybář ji ale pochválil. "Bylo vidět, že se hodně soustředí, svůj úsek zvládla dobře," řekl.

Soukalová převzala štafetu osmnáctá s minutovou ztrátou na v té době první Finky a vedoucí žena SP odvedla skvělou práci. Střílela bezchybně a po trati letěla. Proto Charvátovou vyslala na trať z šesté pozice už jen se ztrátou sedmi vteřin. "Na běžkách jsem se cítila nejhůř tady ze všech závodů, ale měla jsem nejlepší lyže," řekla Soukalová. „Střelba byla ale perfektní, až mě to samotnou překvapilo,“ doplnila.

Gabriela Soukalová zahajuje střelbu během štafety žen na biatlonovém MS
Gabriela Soukalová zahajuje střelbu během štafety žen na biatlonovém MS

Charvátová zvládla ležku čistě a jela spolu s Francouzkou, Norkou a Němkou v první čtveřici. Vstoje musela dobíjet třikrát, ale ani jeden z náhradních terčů nevyužila: musela na tři trestná kola a naděje na stupně vítězů pohasly. "Nezvládla to," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Charvátová klesla na 12. místo a s odstupem 1:38 minuty. „Nezlobte se, k tomu se nic nedá říct,“ odmítla žádosti o rozhovor.

Vítková na posledním úseku jela výborně, podobně jako Soukalová nemusela dobíjet a na cílové pásce předjela Italku Wiererovou. "Škoda třetího úseku, Lucčiny stojky. Bohužel, stalo se," řekla Vítková. „Ale nebylo to poprvé, máme určitě lepší tým, než abychom tady bojovaly o desáté místo,“ dodala trochu naštvaně.

Šestým místem Češky o dvě příčky vylepšily osmou pozici z loňského šampionátu v Kontiolahti. Stejně jako loni ale na MS nenavázaly na stupně vítězů ze Světového poháru. 

„Chtěli jsme skončit do šestého místa a to se povedlo. Z tohoto hlediska musíme být spokojení,“ zhodnotil závod trenér žen Zdeněk Vítek. „Je tam jedno velké ale...“ pokrčil mnohoznačně rameny.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Norsko (Solemdalová, Birkelandová, Eckhoffová, Olsbuová) 1:07:10,0 hod. (0 tr. okruhů+6 dobíjení), 2. Francie (Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová Habertová) -5,3 (0+8), 3. Německo (Preussová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) -28,6 (0+4), 4. Polsko -1:08,4 (0+7), 5. Ukrajina -1:27,7 (1+5), 6. ČR (Jislová, Soukalová, Charvátová, Vítková) -1:49,3 (3+6), 7. Itálie -1:49,3 (1+8), 8. Kazachstán -2:08,4 (0+7), 9. Slovinsko -2:54,9 (0+5), 10. Švédsko -3:04,6 (1+6).

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Gabriela Soukalová zahajuje střelbu během štafety žen na biatlonovém MS
Gabriela Soukalová zahajuje střelbu během štafety žen na biatlonovém MS

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud