Ivo Pospíšil
13. března 2015 • 15:50

Štafeta? Cokoliv jiného než medaile bude zklamání, vědí Češky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FINSKA, ONLINE 17:15 | Se startovním číslem jedna dnes vyjedou do závodu, kde by měly být v cíli nejhůř číslo tři. „Po výsledcích v průběhu sezony by bylo cokoliv jiného než medaile zklamání. Všechny jsme se připravovaly na vrcholnou akci a doufám, že se nám podaří navázat na předchozí výsledky,“ přiznala Veronika Vítková, před startem štafet žen na MS.



Disciplíně, kde budou ve spojení s Evou Puskarčíkovou, Gabrielou Soukalovou a Jitkou Landovou největšími favoritkami.

Vždyť z pěti letošních závodů stanuly pětkrát na stupních vítězů - a hned třikrát vyhrály! V čele SP mají dokonce až takový náskok, že by je o malý křišťálový glóbus mohlo teoreticky připravit jen horší než 21. místo (startuje celkem 25 štafet). I Němky, které je mohou sesadit, tuší, že tohle je „unglaublich“.

Letošní výsledky české štafety

3. místo SP v Hochfilzenu
(ztráta 22,2 na vítězné Německo)

1. místo SP v Oberhofu
(náskok 8,9 vteřin na druhou Francii)
1. místo SP v Ruhpoldingu (náskok 1:13,3 na druhé Bělorusko)

2. místo SP v Anterselvě
(ztráta 35,0 na vítězné Německo)

1. místo SP v Oslu
(náskok 28,3 na druhou Itálii)

V hodnocení disciplíny patří českým biatlonistkám 1. místo (282 bodů) a na druhé Němky mají náskok čtyřiceti bodů.

„Doufáme, že tam uspějeme. Po těch posledních výsledcích můžeme mít velkou šanci,“ tuší rovněž Gabriela Soukalová.

„Zároveň bych to ale zase tak nehrotila. Věřím, že s holkami budeme v super formě, a pokud se nám podaří střelba...,“ odmlčí se, čímž dá najevo obavy z místního nevyzpytatelného počasí, avšak dodá: „Kdyby byly podmínky stabilní, doufám, že ukážeme velký výsledek.“

S trochou odvahy to pro Soukalovou (1-1-0) může být i souboj o post jedné z nejúspěšnějších závodnic na MS. Zatím je v Kontiolahti lepší jen Francouzka Marie Dorinová-Habertová, jež má oproti Soukalové o jedno zlato víc.

„Je tam ale hodně silných soupeřů. Němky jsou hodně silné, pak Ukrajinky a Rusky, kdo ví,“ předvídá Soukalová a trenér Zdeněk Vítek se přidává:

„Nezáleží, jestli přijímáme roli favoritek nebo ne. Jde o to, jak se s tím popereme. Soupeřky jsou stejné jako ve Světovém poháru, ale na MS má každý trošku líp poladěno. Náš tým na tom není špatně, tak uvidíme, jak se to popere. Řeknu to jednoduše, když se holkám zadaří, můžou být vysoko,“ usmál se.

Speciální chuť naopak bude mít po ne zcela zdařilých individuálních závodech Veronika Vítková, která bude ve štafetě opět finišovat. Bude to i s vlajkou jako Ondřej Moravec přesně před týdnem ve zlatých smíšených štafetách?

„Doufám, že se mi bude dařit lépe, ale že bychom ten tlak na nás nějak vnímaly, to ne. My už s ním jezdíme od první štafety, co jsme byly na stupních vítězů, takže myslím, že jsme si na něj zvykly,“ dodala Vítková. Další český útok na medaili začíná od 17.15 (PP ČT sport).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud