13. března 2015 • 18:30

14krát VEDLE! Češky ve štafetě vyhořely ve střelbě a skončily osmé

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český biatlon se na mistrovství světa ve finském Kontiolahti chystal na další medailový úspěch, štafeta žen na 4x6 kilometrů ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková ale nezvládla střelbu a skončila až osmá. Celkem Češky minuly 14krát terč, Jitka Landová musela na trestné kolo, Veronika Vítková dokonce na dvě. Jasně vyhrály Němky před Francií a Itálií.



Zlato suverénně s minutovým náskokem získaly Němky a navázaly tak na první místo z mistrovství světa v roce 2012 na domácí půdě. Druhá dojela Francie a třetí Itálie.

Češky se ve všech pěti štafetových závodech této sezony dostaly na stupně vítězů, třikrát dokonce vyhrály, ale v nejdůležitějším závodě je potkal výpadek. Ženské kvarteto tak nepřidalo čtvrtou medaili z Kontiolahti po zlatu ve smíšené štafetě, stříbru Soukalové ve vytrvalostním závodě a bronzu Ondřeje Moravce z "dvacítky".

"Trošku nám tam zahaproval třetí úsek a od toho se pak vyvinul celý výsledek. Za celou sezonu musím holky pochválit, celou sezonu nebyly hůř než třetí. Nabízelo se, že to někde spadne, škoda, že to bylo na mistrovství světa, ale to je prostě biatlon," hodnotil závod trenér žen Zdeněk Vítek.

"Bohužel, někdy se to tak stane, ne každému se závod vždycky sejde. Někdy není úplně lehké, aby se nám to sešlo všem a člověk ani neví proč," řekla Soukalová a oči měla vlhké od slz. "Ono by to bolelo, i kdyby se to nestalo na mistrovství světa, ale v jakémkoliv závodě. Dát si tři kola ve štafetách, když jsou ideální podmínky, to je strašně moc," klopila oči Vítková , která kroužila na trestném kolu dvakrát.

Už Puskarčíková nerozjela štafetu úplně ideálně. Z první pozice, z níž český celek do závodu vystartoval díky výsledkům v předchozích štafetách této sezony, rychle klesla a kvůli dvěma dobíjením při druhé střelbě se propadla na dvanácté místo. "Trochu jí to tady nesedí v běhu, ale první úsek jela v kontaktu," řekl Vítek.

Předávala se ztrátou 26,4 sekundy, ale Soukalová manko rychle smazala. Stříbrná medailistka ze středečního závodu se po bezchybné položce vleže posunula na čtvrtou příčku šestnáct sekund za průběžně vedoucí Rusky, a když bez zaváhání sestřelila všech pět terčů i vestoje, poskočila do čela. V závěrečném kole Soukalové trochu došly síly a před předávkou ji předstihla Italka Oberhoferová. "Gabi předvedla perfektní výkon, k tomu není co dodat," mohl chválit Vítek.

Místo zázraku další výpadek

Jenomže Landová na třetím úseku selhala na střelnici. "Jíťa doplatila dost na nervozitu, myslím, že se toho dost bála. Nesedlo jí to ani vleže, ani ve stoje. Šlo o špatně spuštěné rány," řekl Vítek o Landové. Ta při úvodní položce vleže ještě dokázala tři nezdary opravit, ale poté na "stojce" udělala ještě o chybu víc a musela na trestné kolo.

"Tak tohle se nám nepovedlo. Teď musí Jíťa jet, aby dohnala, co může," říkal na střelnici šéftrenér Ondřej Rybář. Český tým se rázem propadl až na desátou pozici a k cennému kovu mu chyběla téměř minuta. Landová aspoň dobře běžela a do předávky snížila ztrátu na bronz na 34 sekund.

Vítková se ještě chtěla pokusit o malý "zázrak", jenže na střelnici si vedla ještě hůř než Landová. Vleže pětkrát minula a musela na dva trestné okruhy. V závěrečném kole dokázala tým posunout aspoň na osmé místo a Češky tak o dvě pozice vylepšily umístění ze štafety na předloňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě.

"Verča, jak se snažila to rychle dostřílet, tak možná nezaujala dobře polohu. Riskla to, zkusila to, bohužel to nevyšlo a šla na dvě kola. Za stojku a běh zaslouží pochvalu," řekl Vítek.

Slabou náplastí na dnešní zklamání je celkové prvenství v klasifikaci štafet Světového poháru. "Je to za tu celosezonní snahu, je to pozitivum," řekla Vítková.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Hinzová, Dahlmeierová) 1:11:54,6 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení),
2. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Braisazová, Dorinová-Habertová) -1:00,3 (1+9),
3. Itálie (Vittozziová, Oberhoferová, Gontierová, Wiererová) -1:06,1 (0+9),
4. Rusko -1:16,8 (0+7),
5. Norsko -1:24,6 (0+10),
6. Ukrajina -1:42,5 (1+9),
7. Bělorusko -2:05,8 (1+8),
8. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -3:11,7 (3+11),
9. Švédsko -3:15,8 (0+5),
10. Kanada -3:39,5 (1+10).

Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. ČR 316 b.,
2. Německo 302,
3. Francie 266,
4. Bělorusko 262,
5. Itálie 253,
6. Ukrajina 238.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud