Ivo Pospíšil
16. března 2015 • 04:57

Hvězdní Češi na MS: Jak si vedli Soukalová, Moravec a spol.

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si vedli čeští biatlonisté na skončeném světovém šampionátu ve finském Kontiolahti?Jak si vedli čeští biatlonisté na skončeném světovém šampionátu ve finském Kontiolahti?FOTO: EPA

    Čeští biatlonisté mají za sebou nejúspěšnější mistrovství světa v historii. Domů si z finského Kontiolahti odvážejí celkem čtyři cenné kovy - 1 zlato, dvě stříbrné medaile a jeden bronz. V celkovém hodnocení zemí se umístili na čtvrtém místě za Francií, Německem a Norskem. Podívejte se, jak si jednotliví čeští závodníci vedli podle deníku Sport.

  • VERONIKA VÍTKOVÁ

    Veronice Vítkové došly na světovém šampionátu sílyFoto EPA

    Věk: 26 let

    Výsledky
    : 1. místo ve smíšené štafetě, 15. místo ve sprintu, 11. místo ve stíhacím závodě, 8. místo ve vytrvalostním závodě, 8. místo ve štafetě, 29. místo v závodě s hromadným startem.

    Úspěšnost střelby: 74,2 % (72 tref z 97 ran) – vleže: 62 % (31 z 50), vestoje: 87,2 % (41 ze 47)

    Co se povedlo: Ke zlatu ze smíšených štafet pomohla výborným během, ve vytrvalostním závodě zase byla jednu ránu od medaile.

    Co se nepovedlo: Po skvělé sezoně se od ní přece jen čekala medaile i z individuálních závodů, a ta nepřišla. „Nikdo nejezdí super celou sezonu. Verča si vybrala krizi v nejhorší moment,“ řekl trenér Zdeněk Vítek. Celé MS se trápila při palbě vleže a s koncem šampionátu jí docházely síly i forma – ve finiši štafet vyrobila dvě trestná kola a zpackala poslední závod s hromadným startem.

    Hodnocení Sportu: 2-

  • GABRIELA SOUKALOVÁ


    Gabriela Soukalová získala na biatlonovém MS už dvě medaile Gabriela Soukalová získala na biatlonovém MS už dvě medaileFoto EPA

    Věk: 25 let

    Výsledky: 1. místo ve smíšené štafetě, 18. místo ve sprintu, 5. místo ve stíhacím závodě, 2. místo ve vytrvalostním závodě, 8. místo ve štafetě, 5. místo v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 93,3 % (84 tref z 90 ran) – vleže 97,7 % (44 ze 45), vestoje: 88,8 % (40 ze 45)

    Co se povedlo: Hvězda je zpět. Ke zlatu ze smíšených štafet přidala i stříbro z vytrvalostního závodu a během šampionátu měla jednu z nejpřesnějších střeleb ze všech. Její běžecká forma navíc s přibývajícími závody gradovala. „Je na ní vidět zlepšení. Dobře se koncentruje a je na ní znát i uvolněnost,“ všiml si trenér Vítek.

    Co se nepovedlo: Poslední závod s hromadným startem přece jen lehce zamrzí. Poslední ranou si odpálila nejen medaili, ale možná rovnou i tu zlatou.

    Hodnocení Sportu: 1

  • EVA PUSKARČÍKOVÁ

    Česká biatlonistka Eva Puskarčíková Česká biatlonistka Eva PuskarčíkováFoto Barbora Reichová Sport

    Věk: 24 let

    Výsledky: 74. místo ve sprintu, 24. místo ve vytrvalostním závodě, 8. místo ve štafetě

    Úspěšnost střelby: 78,57 % (33 tref ze 42 ran) – vleže: 100 % (20 z 20), vestoje: 59,09 % (13 z 22)

    Co se povedlo: Střelba vleže – z dvaceti ran ani jednou nezaváhala a upevnila si svou pozici české ženské trojky. Ve vytrvalostním závodě (24. místo) nechala za sebou i řadu velkých jmen.

    Co se nepovedlo: V ženské štafetě rozjela závod spíše průměrně, předávala jako dvanáctá. Stíhačku si odstřelila už ve sprintu, kdy kvůli divokému větru netrefila ve stojce ani jeden terč.

    Hodnocení Sportu: 2-

  • JITKA LANDOVÁ



    Jitka Landová na střelnici Jitka Landová na střelniciFoto Český biatlon/Petr Slavík

    Věk: 24 let

    Výsledky: 66. místo ve sprintu, 75. místo ve vytrvalostním závodě, 8. místo ve štafetě

    Úspěšnost střelby: 58,69 % (27 tref ze 46 ran) – vleže: 65,21 % (15 z 23), vestoje: 52,17 % (12 z 23)

    Co se povedlo: sbírala cenné zkušenosti do budoucna

    Co se nepovedlo: Bohužel toho bylo víc. Vedle nezdařilých individuálních závodů se stala hlavním smolařem štafety, po jejích chybách a trestném kole Česko spadlo z medailových pozic. „Ten třetí úsek s ní nám tam bohužel zahaproval,“ připustil trenér Zdeněk Vítek.

    Hodnocení Sportu: 4

  • ONDŘEJ MORAVEC

    Ondřej Moravec se svojí sbírkou medailí Ondřej Moravec se svojí sbírkou medailíFoto Reuters

    Věk: 30 let

    Výsledky: 1. místo ve smíšené štafetě, 9. místo ve sprintu, 9. místo ve smíšené štafetě, 3. místo ve vytrvalostním závodě, 6. místo ve štafetě, 2. místo v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 89,47 % (85 tref z 95 ran) – vleže: 87,7 % (43 ze 49), vestoje: 91,3 % (42 ze 46)

    Co se povedlo: Opět skvěle načasoval formu na vrcholnou událost. V neděli zkompletoval sbírku 1-1-1, stal se nejúspěšnějším českým biatlonistou na šampionátu a třetí celkově. „Je to stoprocentní profesionál, dříč, tohle si zaslouží,“ uznal trenér Ondřej Rybář. Do MS přitom stanul na stupních vítězů v SP jen jednou.

    Co se nepovedlo: Výkon ve štafetě, která byla ovlivněna tím, že mu Nor Emil Hegle Svendsen kopl při položce nechtěně vleže do lyže. Opakované záběry ukázaly, že to jeho střelbu skutečně ovlivnilo.

    Hodnocení Sportu: 1

  • MICHAL ŠLESINGR

    Michal Šlesingr se ve vytrvalostním závodu v Norsku umístil v TOP desítce Michal Šlesingr se ve vytrvalostním závodu v Norsku umístil v TOP desítceFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 32 let

    Výsledky: 1. místo ve smíšené štafetě, 7. místo ve sprintu, 4. místo ve stíhacím závodě, 14. místo ve vytrvalostním závodě, 6. místo ve štafetě, 5. místo v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 86,1 % (81 tref z 94 ran) – vleže: 88,8 % (40 ze 45), vestoje: 83,6 % (41 ze 49)

    Co se povedlo: Letec na lyžích, jeden z nejrychlejších závodníků na celém mistrovství světa. Parádně táhl smíšenou štafetu ke zlatu, mužskou štafetu za senzací (která se nakonec nezdařila) a v individuálních závodech stanul pokaždé v nejlepší patnáctce.

    Co se nepovedlo: Chyby na střelnici, vždy v třech nešťastných momentech, kdy mohl bojovat o medaili. Ve stíhacím závodě ho dělilo od stupňů vítězů pouhých 1,7 sekundy. „Zlato z mixu je fajn, ale věřil jsem v něco víc,“ podotkl Šlesingr.

    Hodnocení Sportu: 1-

  • JAROSLAV SOUKUP

    Jaroslav Soukup si zřejmě právě uvědomil, že střílel do cizího terčeFoto Petr Slavík, Český biatlon

    Věk: 32 let

    Výsledky: 11. místo ve sprintu, 18. místo ve stíhacím závodě, 36. místo ve vytrvalostním závodě, 6. místo ve štafetě, 28. místo v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 87,6 % (71 tref z 81 ran) – vleže: 92,68 % (38 ze 41), vestoje: 82,5 % (33 ze 40)

    Co se povedlo: Napravil střelecká zaváhání vestoje během sezony a dvěma výsledky v první dvacítce si vybojoval účast v závodě s hromadným startem.
    Co se nepovedlo: Pomalejší běh, kterým nedokázal špičce v důležitých chvílích konkurovat.

    Hodnocení Sportu: 2

  • MICHAL KRČMÁŘ


    Michal Krčmář na domácím biatlonovém závodě v Novém Městě na Moravě Michal Krčmář na domácím biatlonovém závodě v Novém Městě na MoravěFoto Barbora Reichová Sport

    Věk: 24 let

    Výsledky: 59. místo ve sprintu, 57. místo ve stíhacím závodě, 6. místo ve štafetě
    Úspěšnost střelby: 72,5 % (29 tref ze 40 ran) – vleže: 70 % (14 z 20), vestoje: 75 % (15 z 20)

    Co se povedlo: Popral se s tlakem a skvěle zvládl roli rozjížděče mužské štafety. Sbíral zkušenosti a potvrdil pozici výbušného a talentovaného závodníka.

    Co se nepovedlo: V individuálních závodech se hledal hlavně střelecky. Nedostal se z první padesátky a při tréninku musel proto být pod zvláštním dohledem šéftrenéra Rybáře.

    Hodnocení Sportu: 2-

  • TOMÁŠ KRUPČÍK

    Tomáš KrupčíkFoto Michal Beránek (Sport)


    Věk: 27 let

    Výsledky: 26. místo ve vytrvalostním závodě  

    Úspěšnost střelby: 95 % (19 tref z 20 ran) – vleže: 100 % (10 z 10), vestoje: 90 % (9 z 10)

    Co se povedlo: Premiérový start na MS ve vytrvalostním závodě využil k třetímu nejlepšímu výsledku v kariéře. Příjemně překvapil.

    Co se nepovedlo: Startoval jen v jediném závodě, navíc ve vytrvalostním, kde se obecně střílí opatrněji, a nebyl proto pod tlakem okolního průběhu.

    Hodnocení Sportu: nehodnocen



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud