Ivo Pospíšil
25. listopadu 2015 • 17:45

Příběh vůle: Mohla umřít, teď se biatlonistka drápe zpět za Soukalovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Včera to bylo přesně dva a půl roku. Sjela při tréninku na kolečkových lyžích v jabloneckých Břízkách ke střelnici, když se v tu chvíli po její pravici vyřítilo auto a srazilo ji. Měla vážná zranění hlavy, devět dní svého života si nepamatuje... mohla umřít. Teď Veronika Zvařičová cílí na návrat k elitě. „Líbí se mi, jak se kousla,“ říká Zdeněk Vítek a vedle IBU Cupu jí nezavírá dveře ani do Světového poháru.



Zkouší zlomit vše, co jí osud nachystal. „Třeba mi tím chtěl i něco naznačit. Jen jsem si říkala, že to nemuselo být tak důrazné,“ vyznala se Veronika Zvařičová, když se vracela k nehodě, která ji mohla před třiceti měsíci připravit o život.

Zranění Veroniky Zvařičové

HLAVA: otřes mozku, rozbitá hlava, zlomený nadočnicový oblouk, šest plíšků v obličeji a asi patnáct šroubů

TRUP: vykloubené rameno, nadvakrát zlomená klíční kost, zlomená lopatka, otřes srdce a plic

NOHA: zlomená lýtková kost nad kotníkem, přetrhané vazy v kotníku, přetrhnutý přední zkřížený vaz

Ten incident si nepamatuje. Ví jen, co jí ostatní řeknou. Sjezd při tréninku na kolečkových lyžích ke střelnici, srážka s autem, jehož řidič vezl dceru na lyžařský trénink, a těžká zranění. Hodně těžká...

Otřes mozku, zlomený nadočnicový oblouk, šest plíšků v obličeji, asi patnáct šroubů, vykloubené rameno, nadvakrát zlomená klíční kost, zlomená lopatka, otřes srdce a plic, zlomená lýtková kost nad kotníkem, přetrhané vazy v kotníku nebo přetrhnutý přední zkřížený vaz.

„Pamatovat si tu nehodu, tak už se na lyže nikdy nevrátím,“ přiznala posléze. Jenže se hecla. Zabojovala. A tak šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář před sezonou oznámil: „Veronika Zvařičová zatím začne sezonu v IBU Cupu, ale uvidíme, co dál.“

Má to šťávu

Pravda, tam už několik závodů jela v minulé sezoně. Stále to není elitní SP, nicméně je to jen o jedno patro níž. Při trénincích po nehodě jí navíc zranění omezovalo pohyb – nemohla zcela zvednout pravou ruku, aby rychle hodila zbraň na záda, a při střelbě vleže jí zase plíšky v obličeji bolestivě tlačily lícní kost.

Veronika Zvařičová

Narozena: 8. 12. 1988 (26 let)

Výška/váha: 176 cm/61 kg

Klub: Jablonec nad Nisou

Největší úspěchy: 1. místo ve štafetě na juniorském MS (2010), 3. místo ve štafetě v SP (2013)

„Fyzické atributy jsou však teď poměrně v pořádku. To zranění ji už tolik nelimituje, ale je to jen můj názor. Nevím, jak daleko se může dostat, to ukáže až čas. Ač je relativně mladá holka, tak nikdo nemládne, a ten výpadek tam je znát,“ řekl Vítek.

Co je to však oproti tomu, když uniknete smrti. Už přes léto proto Zvařičová dávala na Facebook fotky na lyžích s Gabrielou Soukalovou , s níž vyhrála na juniorském MS v Canmore 2009 zlato, nebo před necelými třemi lety dofinišovala českou ženskou štafetu třetí v Ruhpoldingu.

Nějak takhle došlo k těžkému zranění české biatlonistky...
Nějak takhle došlo k těžkému zranění české biatlonistky...

Dnes jsou však na jejím místě jiné dračice: Eva Puskarčíková a Jitka Landová – a vítězí. Je tedy reálné vrátit se až takhle vysoko? „Musí být zdravá a držet si soustředěnost, kterou měla přes léto. Tam mě překvapila. Mělo to šťávu a také dobře střílela,“ chválil ji Vítek.

Pro Česko je i výhodou, že po loňské úspěšné sezoně získalo šanci nasadit do závodů až šest žen. A Vítek jich pro první trimestr nominoval jen pět. Dává šestadvacetileté biatlonistce šanci? „Musí v mentální připravenosti vydržet co nejdéle. Přes léto to zakousnutí měla pěkné, a když vydrží, tak by se na ten svěťák mohla zase podívat,“ slíbil trenér ženské reprezentace.

Prozatím je tak před Zvařičovou o víkendu IBU Cup v Idre.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud