13. prosince 2015 • 15:50

VÝBUCH! Biatlonisté dojeli ve štafetě 16., Krčmář selhal při střelbě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté v úvodní štafetě SP v Hochfilzenu naprosto propadli, když Michal Krčmář selhal hned na první střelbě a musel na dva trestné okruhy. Ztrátu na nejlepší už pak Šlesingr, Soukup a Moravec kvůli také bídné střelbě nestáhli a doběhli až šestnáctí s téměř pětiminutovým mankem na vítězné Rusko. Ženy na tom byly o poznání lépe a dojely šesté.



Mužům závod vůbec nevyšel a obsadili až 16. místo. Naděje na lepší umístění se pro tým ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec rozplynula hned na první střelecké položce, po níž Krčmář musel na dvě trestná kola a nabral více než minutové manko.

Vítězství vybojoval na posledním úseku tým Ruska, jehož finišman Anton Šipulin předběhl v závěru o 3,1 sekundy Nora Emila Hegleho Svendsena.

Charvátová musela na trestné kolo

České biatlonistky Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková obsadily v úvodním štafetovém závodu Světového poháru v Hochfilzenu šesté místo, když se jim nepodařila střelba a Lucie Charvátová musela na trestné kolo. Vítězství v těsném finiši vybojovalo italské kvarteto o dvě desetiny sekundy před Němkami. Češky zaostaly o 29,8 sekundy.

"Pro mě to byl v sezoně nejtěžší závod. Bojovala jsem sama se sebou už od startu. Při druhé střelbě jsem se dostala při dobíjení pod tlak, abych udržela první místo," řekla Soukalová pro svazový web.

Nadějně rozjetý závod se pokazil na třetím úseku. Charvátová, která po pátém místě v pátečním sprintu nahradila v sestavě Jitku Landovou, sice po první střelecké položce dál vedla, vestoje se jí pak ale nepodařilo trefit tři terče. Musela na jedno trestné kolo, ztratila téměř půl minuty a předávala na sedmém místě.

"Podělala jsem to. Ve štafetách trestné kolo být nesmí. Dát tři opravy na tři dobíjení byl už nadlidský úkol. V posledním kole jsem už neměla síly na snížení ztráty. Mrzí mě to. I vzhledem k holkám," řekla Charvátová, která znovu předvedla solidní běžecký výkon.

Trenéra Zdeňka Vítka zařazení dvaadvacetileté závodnice do sestavy nemrzelo. "Lepší je zkoušet na začátku sezony alternativu se složením štafety, než na mistrovství světa jet naostro," řekl kouč. "Charvátová je v dobré běžecké formě. Ležku zvládla slušně. Na stojce jsme očekávali, že může výsledek ovlivnit nervozita," konstatoval.

Vítková se na posledním úseku dostala při ležecké položce do stejné situace a musela třikrát dobíjet, všechny terče ale sestřelila a držela se sedmá. Její manko však narostlo na téměř 46 sekund. Nepřesný poslední výstřel ve stoje ji stál těsnější kontakt se soupeřkami, přesto se v závěrečném okruhu dokázala zásluhou nejrychlejšího běhu ze všech závodnic o jedno místo posunout.

"Jsem ráda, že jsem na tři opravy zažehnala hrozbu trestného kola. Vydolovala jsem ve finiši poslední zbytky sil. Předstihla jsem Bělorusku, na více už to nestačilo," uvedla Vítková.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko) - štafeta:
Ženy - 4x6 km:
1. Itálie (Vittozziová, Oberhoferová, Sanfilippová, Wiererová) 1:05:32,6 (0 trest. kol+8 dobíjení), 2. Německo (Hildebrandová, Hammerschmidtová, Hinzová, Preussová) -0,2 (0+7), 3. Ukrajina (Džymová, Abramovová, Valj Semerenková, Pidhrušná) -13,1 (0+10), 4. Polsko -27,5 (0+10), 5. Francie -28,8 (0+6), 6. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Charvátová, Vítková) -29,8 (1+12).

Muži - 4x7,5 km:
1. Rusko (Volkov, Garaničev, Malyško, Šipulin) 1:11:40,8 hod. (0 trest. kol+6 dobíjení), 2. Norsko (L'Abee-Lund, J.T. Bö, T. Bö, Svendsen) -3,1 (0+7), 3. Francie (S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -1:01,9 (0+6), 4. Rakousko -1:10,9 (2+13), 5. Německo -1:18,4 (0+16), 6. Kanada -1:23,2 (0+9), ...16. ČR (Krčmář, Šlesingr, Soukup, Moravec) -4:47,9 (2+14).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud