Ivo Pospíšil
29. prosince 2015 • 12:45

Jako finále Ligy mistrů! Exhibice na Schalke dostala i Soukalovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tamější atmosféra je ohromila a oni před ní získali nejlepší výsledek v historii. Čeští biatlonisté Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová poprvé stanuli na prestižní exhibici Biathlon auf Schalke na stupních vítězů, když dojeli na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu druzí za vítěznými Francouzi. A netajili nadšení: „Na stadionu byl neuvěřitelný řachot,“ přiznal třeba Moravec.



Závodili tam potřetí ve své kariéře. Jednou šestí, jednou čtvrtí a teď konečně i na stupních vítězů. Navíc před šedesáti tisíci fanoušky, kteří jim jakoukoliv střelbu výrazně opepřili.

„Bylo to jako ve finále Ligy mistrů, nikdy jsem ještě nic takového nezažil,“ popisoval svoje zážitky z biatlonové exhibice v Gelsenkirchenu Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová doplnila: „Jsem docela flegmatik, ale ta atmosféra mě strhla. Netušila jsem, že mě dokáže dostat až tolik pod tlak.“

VIDEO | Podívejte se na závěr biatlonové exhibice v Gelsenkirchenu

Pod ním už ale Češi závodit umí – a tak poprvé v historii dojeli na bedně. Nestačili jen o 12,6 vteřiny na francouzské duo Martin Fourcade - Marie Dorinová-Habertová.

„Nově tratě byly extrémně těžké, stále jsme jezdili nahoru a dolů. Určitě to bylo od organizátorů výborné rozhodnutí. Exhibici to prospělo. Závod tak totiž nebyl jen o střelbě. Na stadionu byl neuvěřitelný rachot, diváci fandili každému. Němci ukázali, že tohle umí prostě nejlépe,“ vyprávěl Moravec.

Bylo to hratelné

Jejich úspěch se však zrodil až ve druhé polovině exhibice. Po prvním závodě s hromadným startem totiž byli po závěrečných třech chybách Gabriely Soukalové při střelbě vestoje až sedmí. „Střelba byla hodně rychlá a nervózní. Všechny holky kolem mě střílely rychle a nechala jsem se strhnout jejich tempem. To byla chyba,“ litovala česká biatlonistka.

Tradiční vánoční biatlonová exhibice na fotbalovém stadionu Schalke přilákala na 60 tisíc fanoušků. A atmosféra byla fantastická.
Tradiční vánoční biatlonová exhibice na fotbalovém stadionu Schalke přilákala na 60 tisíc fanoušků. A atmosféra byla fantastická.

Do stíhačky se ale všem párům zkrátily ztráty z předchozího klání na polovinu. A to byla šance.  „Věděli jsme, že to je stále hratelné,“ uznal Moravec, spolu s kolegyní vylepšili střelbu a posouvali se startovním polem kupředu. „Ve stojce jsem si jistější, ale mrzí mě, že jsem ji ve finále ani jednou nedokázal zastřílet čistě,“ přiznal, když ale dofinišoval do cíle, mohl radostí vystřelit rukou vzhůru.

Prestižní exhibice zažila Čechy na stupních vítězů poprvé v historii.

A co teď čeká biatlonové duo dále? Ondřej Moravec se ještě na úterý vracel domů, ve středu pak odlétá do Slovinska za týmem, který se připravuje v Pokljuce. Gabriela Soukalová se vrátila za přípravou do Rakouska. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud