Ivo Pospíšil
4. února 2016 • 13:54

Biatlonisté, pozor: medvědi! Začíná SP v kanadském Canmore

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, pozor, v okolí pobíhají jeleni, bizoni i puma americká. „Nechoďte sami, a pokud narazíte na medvěda, nekřičte, ani zběsile neutíkejte,“ radí českým biatlonistům, kteří dnes vstoupí sprinty do SP v kanadském Canmore, hotelový průvodce. Divočina však není jediným specifikem, možná budou čelit i mrazům okolo minus 20°C.



Bydlí v hotelu s bazénem, vedle malebné kanadské přírody národního parku Banff, a v jejich městě sídlí Královská severozápadní jízdní policie. Hned co dorazili na pokoje, je ale upoutalo varování hotelové brožury: strany 26 a 27 – Obecné informace o divočině.

Tak třeba bezpečnostní informace o medvědech: „Všichni medvědi jsou nebezpeční. Nepřibližujte se k nim a nekrmte je. Pokud na ně narazíte, neutíkejte, ani nekřičte. Vyhněte se očnímu kontaktu a pomalu ustupujte.“ Dobrá rada nad zlato. A v této knize není jediná.

Varování se totiž týká jelenů, amerických pum nebo bizonů, kteří zde pod štíty Skalistých hor pobíhají. Tohle je Kanada. Tohle je oblast, která spadá pod ochranu UNESCO. Tohle je Canmore. „Stojí za to se sem podívat. Je to krásný kus země,“ usmál se český závodník Ondřej Moravec.

Program SP v Canmore
Dnes
sprint mužů (19.15)
Zítra
sprint žen (19.15)
6. února
závod s hromadným startem mužů (18.00)
závod s hromadným startem žen (19.30)
7. února
smíšená štafeta jednotlivců (18.10)
smíšená štafeta (22.05)

Dnes zde půjde do akce jako lovec se zbraní. Jen místo na hon s brokovnicí pojede s ne tak obávanou malorážkou k biatlonovým terčům – v areálu, který pojme pět tisíc fanoušků, ale jehož hlavní tribuny připomínají spíše rodinný stadionek v Jablonci než dějiště Světového poháru.

„Příroda je tu fajn, místo hezké, ale sport je tu na okraji zájmu,“ ví Moravcův kolega Michal Šlesingr. I oficiální stránky závodu mají jednu z hlavních zpráv nazvanou: Informujte se víc o chystaných podnicích. U jednotlivých disciplín jsou popsána i pravidla.

Menší počet fanoušků spolu s bizony a dalšími zvířaty není jediným specifikem. Tím dalším budou možná i mrazy. „Hlásili, že by měly být,“ přiznala Veronika Vítková. Zima ve zdejší divočině znamená, že stupně mohou klesnout i pod minus 20°C, což je hraniční hodnota, která je pravidly závodu povolená.

„Dovolím si ale říct, že pokud nezamrzne pes v zatáčce, tak se pojede. Zažil jsem závody v Rusku, dvacet pět pod nulou, a že by to zrušili, to ani náhodou. To by fakt musel být takový extrém, že by lidi omrzali za jízdy. Mráz není věc, která by rušila závody, a kdyby bylo třeba minus 24, tak se i tak stoprocentně pojede,“ tuší Moravec.

V zázemí proto mají Češi i řadu věcí, jak se případně chránit. Ať už jde o silnější oblečení, pásky na oblepování tváře nebo speciální trubičky do krku na ohřívání vzduchu.

„Minus deset je na lyžování hrana, a když je to ještě víc, zalejzá to za nehty a neudržíte cit v rukách, je to nepříjemné. Záleží ovšem také na trati. Když se podíváte na Östersund, kde je hodně dlouhý sjezd a od jezera velká vlhkost, tak v tu chvíli je to fakt humáč, protože tam se vám ten pocit násobí. Nemáte ani dojem, že je minus patnáct, ale minus čtyřicet,“ dodal Šlesingr.

Své si navíc může říct i nadmořská výška 1420 metrů nad mořem, která je po Anterselvě druhou nejvyšší v této sezoně.

Canmore je poprvé od MS juniorů 2009 připraveno na další velkou biatlonovou akci. A když se během ní připlete někomu do cesty medvěd… moment, to už jsme zase na začátku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud