Ivo Pospíšil
15. března 2016 • 12:56

Soukalová si na glóbus nevěří. Musí si to srovnat, říká kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Její trhák v čele se smrskl o zlověstně velké numero a závěrečný díl SP v Chanty Mansijsku musí absolvovat bez šéftrenéra Ondřeje Rybáře. Třeba i proto Gabriela Soukalová říká: „Na velký glóbus si už moc nevěřím.“ Je ale třeba se opravdu bát? „Spíše je to alibi pro každého, kdo chce vytlačit z hlavy jistou myšlenku,“ tuší Rybář. Ač totiž Češka nebrala na MS ani jednu medaili, formu drží.



Bramborové mistrovství světa nechala za sebou 4000 kilometrů daleko a přesunula se do míst, kde slunce vychází o čtyři hodiny dřív než v Oslu. Vylezla z charteru na letišti v Chanty Mansijsku a po plusových teplotách ji náhle šlehl přes tvář mráz o síle minus 15 °C.

„Říkám si, jak je v Cimrmanovi: Tam kde hy, tam kde hy, tam kde hynuli vlci a sobi, Čech se přizpůsobí,“ zažertovala Gabriela Soukalová a vyslovila přání: „Snad to tak budeme mít i my.“

V kruté a nehostinné Sibiři za Uralem, kde se těží ropa, může ona brousit jeden křišťál za druhým. Jeden velký glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru a tři malé za triumfy v disciplínách. Rozhodnou tři poslední závody sezony. Tak blízko a přitom tak daleko…

„Já jsem v to navíc přestala trochu věřit,“ prohodila s ustaranou tváří.

Důvod? Jmenuje se Marie Dorinová Habertová a jde o devětadvacetiletou Francouzku, která na MS měla životní formu. Sebrala šest medailí (tři zlaté) z šesti závodů a ze 135bodového trháku Soukalové udělala „jen“ 69bodový náskok. Když se navíc zohlední pravidlo o škrtání dvou nejméně povedených podniků v sezoně, kde ona díky svým výkyvům maže méně, náhle Soukalová vede jen o 34 bodů!

„Je to tak, na mistrovství měla ohromnou formu. Uvidíme, jak to bylo načasované na šampionát a naopak dál. Necháme se překvapit,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář a sama Soukalová krčí rameny.

„Když ale vidím, jak je na tom dobře, že je o level výš a v jaké pohodě jezdí… ano, náskok ještě mám, ale už to moc není. Nevzdávám to, ale myslím si, že když je Marie v takové pohodě, tak že to už podrží. Pořád je jednodušší se dotahovat z druhého místa,“ míní biatlonistka.

Gabriela Soukalová vs. Marie Dorinová Habertová Gabriela Soukalová vs. Marie Dorinová HabertováFoto Sport

A aby bylo pro Soukalovou ještě hůř, její mentor a šéftrenér Ondřej Rybář do Ruska z rodinných důvodů neodcestoval. „Neměl jsem to v plánu a myslím, že to není úplně potřeba. Ten tým je nastaven tak, že to poslední kolo zvládnou beze mě úplně v pohodě,“ vysvětlil.

Opravdu? Ač jde o velký křišťálový glóbus? „Já bych to pořád nepřipomínal, není to boj o křišťálový glóbus, ale je to boj v každém závodě o co nejlepší umístění,“ usmál se.

Soukalové přesto zůstává pro klíčové tři závody celé sezony poblíž jak trenér Zdeněk Vítek, tak i šéf biatlonového svazu a její manažer Jiří Hamza. „Jsou tam tři závody, bude to ohromně těžký a bude se bojovat do posledního kola. Uvidíme tedy, jak se jí povede zregenerovat, jak nastřádá síly a co udělají ostatní soupeřky. Její sezona může být šťastná či nešťastná, ale už nemůže být neúspěšná,“ uvedl Rybář a ke skepsi své závodnice dodal: „Myslím, že je to částečné alibi pro každého člověka, který se snaží vytlačit z hlavy tu myšlenku, že by něco mohlo nebo nemohlo. Je to polemika. Bude to těžké, ale musí si to sama srovnat v hlavě. Může kolem sebe mít tisíc lidí, ale stejně to bude ona, kdo si to bude muset odzávodit. Jakmile si tak stoupne na start, bude chtít zase vítězit,“ uzavřel.

Velké finále v Chanty Mansijsku začíná ve čtvrtek…

Aktuální pořadí Světového poháru Aktuální pořadí Světového poháruFoto Sport

Pořadí SP po proškrtání výsledků Pořadí SP po proškrtání výsledkůFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud