Ivo Pospíšil
21. března 2016 • 13:13

Soukalová si zvyká, že jí přeje její vzor. Parodie, vtipkovala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Probudila se v noci a hlavou jí prolétlo: Vždyť já jsem vítězka SP. „Pomalu abych si na to začala zvykat,“ usmála se. V hotelu potkala Martina Fourcada a ten jí hned gratuloval. „No, to už je úplná parodie,“ žertovala. Kdepak, teď už je to realita. Gabriela Soukalová, jež včera posbírala k velkému glóbu i tři malé, je pro tento rok královnou světa a nejlepší českou biatlonistkou vůbec.



Když dosud jediná vítězka Světového poháru Jiřina Adamičková (dnes Pelcová) přivezla před šestadvaceti lety velký glóbus, byly jí sotva čtyři měsíce. A pokud to zlehčíme, její hlavní starostí bylo tou dobou hlavně jíst a spát do síly.

Do jaké síly Gabriela Soukalová vyrostla, ukázala tento rok. Stala se z ní dobyvatelka všeho, co souvisí se Světovým pohárem v biatlonu. K velkému křišťálovému glóbu na konci sezony v Chanty Mansijsku brala i ty další menší za vítězství ve sprintech, stíhacích závodech a závodech s hromadným startem. Něčeho takového dosáhla jako první Češka v historii.

„Teď v noci, když jsem nemohla spát a měla chvilku být sama se sebou, jsem nad tím dost rozjímala a řekla si, že bych si pomalu měla na oslovení vítězka Světového poháru zvykat. Je to opravdu nádherný, neskutečný pocit a sbližuju se s tím velmi snadno a ráda,“ říkala v hotelu, když jí třetí glóbus z masáku přivála vichřice, kvůli níž se musel poslední závod včera zrušit.

Před hotelem stál dav lovců autogramů, během rozhovoru kolem ní chodili trenéři z jiných zemí a všichni na ni kývli s gratulací. „Když mě pozdravil i Martin Fourcade, přišlo mi to jako nějaká parodie, protože jsou to oni, k nimž jsem dříve vzhlížela jako k vzorům,“ těšilo ji.

Ještě nemá rozmyšlené, kam dá všechny trofeje

Byla to zasloužená pocta. V sezoně byla Soukalová nejstabilnější závodnicí, jela všechny individuální podniky SP a jen jednou skončila na MS mimo první desítku. Jejích 92 % úspěšnosti střelby nemá ani Martin Fourcade. „Byla celou sezonu naplno koncentrovaná,“ chválil ji šéf svazu Jiří Hamza.

Zůstala soustředěná, zdravá (i kvůli tomu byla za celou zimu jen tři dny doma), vyhrála čtyři závody a jedenáctkrát stanula na stupních vítězů. Díky své vyrovnanosti nedávala soupeřkám šanci. Po minulé sezoně, kdy se trápila, opět vylétla jako kometa.

„Nemyslím, že to byly bouřlivé diskuze. S Ondrou jsme ale byli ti dva lidi, kteří jí říkali to, co možná v té době nechtěla slyšet. Ale já ty procesy chápu, když se vám to ve 24 letech navalí na hlavu, jako se to navalilo Gabče, tak ne každý by to zvládl,“ vzpomínal Hamza.

Dnes Soukalová jemu i Ondřeji Rybářovi děkuje. Plánuje mu i speciální věnování na fotku s glóby. „Bude to něco osobního, nejhezčí poděkování, které jsem schopná dát dohromady. Ten jeho podíl je obrovský, když si vezmu, že si mě před pár lety vzal pod křídla a dal mi novou šanci… Těch lidi, kteří mi předtím házeli klacky pod nohy, jsem se zbavila, a měla nad sebou někoho, komu záleželo na mně a na mých výsledcích. To je strašně podstatné cítit oporu,“ vyprávěla.

Kam teď všechny ty glóby dá? „Ještě to nemám rozmyšlené, pro mě jsou asi víc vzpomínky, a že to má člověk v sobě. Ale je fakt, že tohle je tak mimořádná výhra, že je někam zapasuju. Křišťál jako nerost se mi sám o sobě líbí, všeobecně se ráda obklopuju světlem,“ usmála se a přiznala, že se domů těší na kachnu s knedlíky a zelím od maminky.

A příští rok bude tou, na koho se bude cílit. Kdo bude inspirací, ale zároveň ženou k sesazení. „Tak na tuhle roli jsem se zatím nestihla ještě připravit. Příští rok to ale bude zase jiná výzva. Budu starší, budu mít víc zkušeností a budu i odolnější,“ dodala.

Gabriele Soukové to v červených šatech moc slušelo
Gabriele Soukové to v červených šatech moc slušelo

VÍCE O ÚSPĚŠNÉ SEZONĚ GABRIELY SOUKALOVÉ ZDE>>>

Soukalová zářila v červeném. Bude to hřát navždy, řekla s glóbem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud