Ivo Pospíšil
26. listopadu 2016 • 13:00

Biatlonisté mají jasný cíl: Nechtějí se už spoléhat jen na Koukalovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtějí opět chrlit oheň z více hlavní. Když neuspěje jedna, tak ať pálí druhá nebo třetí – nespoléhat jen na úřadující šampion šampionku SP Gabrielu Koukalovou, ale opět připomínat mnohohlavou saň, která sbírá úspěchy kompletně. „Pořád je o co bojovat,“ vzkázala Veronika Vítková a návrat výš plánují i Ondřej Moravec či Michal Šlesingr. Sezona se otevírá už zítra – smíšenými štafetami v Östersundu.



„Je jak rocková hvězda,“ řekl přiminulém mistrovství světa fotograf Petr Slavík o Gabriele Koukalové a vzhledem k tomu, že česká biatlonistka zpívá ráda a dobře, sedlo to k ní. Když se však na konci lo sezony uzavřely statistiky, toto přirovnání ještě zesílilo.

Freddie Mercury z kapely Queen by u ní mohl klidně zpívat: Kind of Magic. The Miracle. Nebo I want it all. Z celkových šestnácti českých pódií totiž zářil její podpis hned na čtrnácti z nich a jen ona třímala v rukou křišťálové glóby. Frontmanka své bandy, jak má být.

V galerii se podívejte na profily českých biatlonistů a program Světového poháru v sezoně 2016/17

Gabriela Koukalová
Gabriela Koukalová

Na prahu nové sezony tak od jejích parťáků zní jasné přání: už ji v tom nenechat tak samotnou.

„Ano, já jsem ze svých pozic ustoupila, ale teď to chci zlepšit,“ slíbila Veronika Vítková . „Mé přání je nebýt nemocný a prodat to, co jsem natrénoval,“ uvedl Michal Šlesingr . A šéftrenér Ondřej Rybář doplnil: „Spokojenost bude s umístěním do desítky a pódium bude třešnička.“

Zatímco ale Koukalová v minulé sezoně vládla a strhla na sebe pozornost, jiní své posty neudrželi. Vítková spadla ze čtvrtého na osmé. Šlesingr z osmého na osmnácté, a Ondřej Moravec dokonce z šestého na pětadvacáté místo.

„Musím však říct, že na posledních třech soustředěních všechno proběhlo až nadmíru dobře. Jsem spokojený, že jdu do sezony připravený. Nechci ovšem říkat nějaké prognózy, chtěl bych jen navázat na tu předminulou sezonu,“ řekl Moravec. Pokud někomu, právě jemu letní příprava sedla.

Vpřed rychlejší střelbou

Zatímco Koukalová se po lekcích jak zrychlit svou střelbu vrátila k opatrné preciznosti, Moravec s Vítkovou si změnu nemohli vynachválit. A jejich časy šly skutečně o několik sekund dolů.

„Ta změna vyplynula z posledních sezon. Analyzujeme různé věci a bylo znát, že nás opravdu ta rychlost limitovala a připravila o některé dobré výsledky. Všichni i trenéři viděli, že je s tím potřeba něco udělat,“ vyprávěl Rybář. „Když pak překonali dva měsíce, zjistili, že střílejí automaticky o tři čtyři vteřiny rychleji, aniž by si to vůbec uvědomili. To je výsledek našeho snažení a byl bych rád, kdyby se to povedlo i v závodě a mohli jsme si říct, že to stálo za to,“ usmál se šéftrenér reprezentace.

Michal Šlesingr dojel ve stíhačce SP v Ruhpoldingu třetíFoto Petr Slavík/Český biatlon

V biatlonu, kde se poslední roky rozhoduje ve finiši ve vteřinách až desetinách vteřin, mohou tři sekundy na jedné položce (a co teprve ve čtyřpoložkovém závodě) hrát významnou roli. Podle propočtů palby z minulé sezony by to byla častější vstupenka do top desítky i na bednu.

„Po stupních vítězů se mi stýská. Minulou sezonu tomu vždy chyběl kousek, kdy jsem to často pokazila na střelnici. Snad se mi proto podaří střelba stabilizovat a vrátím se k výsledkům z předminulé sezony, kdy jsem na stupních vítězů byla,“ přála si Vítková.

Touha po medaili z MS

Cílem navíc není jen Světový pohár, ale i únorové mistrovství světa v Hochfilzenu, kdy Češi budou chtít zapomenout na poslední bezmedailový šampionát v Oslu, který zažili poprvé od roku 2011.

„Nároky stoupají a naše vrcholy budou při SP v Novém Městě na Moravě a MS v Hochfilzenu, kde budeme chtít po loňských čtvrtých místech medaili. Uvidíme ale, v jaké budeme zdravotní kondici,“ přiznal i šéf svazu Jiří Hamza a Vítková se přidala: „Nacházíme se ve třetím roce olympijského cyklu a trénink už nebyl tolik o vytrvalosti, jako o rychlostní dynamice. Musím však říct, že jsem se cítila velmi dobře a doufám, že to tak bude vypadat i v porovnání s ostatními.“

Michal Šlesingr se chlubí bronzovou medailí ze stíhačky v Ruhpoldingu. První mužskou v této sezoně.Foto Petr Slavík/Český biatlon

Jak jsou tedy biatlonisté připraveni, se ukáže už zítra, kde by v Östersundu měli startovat čtyři nejlepší ve smíšené štafetě. Hned na úvod přitom půjde o obhajobu loňského bronzu.

„Těšíme se na to. Každá sezona v tomhle začíná stejně, kdy cítíte to chvění uvnitř a přitom nevíte, na čem jste, protože jste neměli co dočinění s konkurencí. Po prvních závodech ale už bude člověk moudřejší a po Östersundu uvidíme, jestli se něco stalo dobře, nebo špatně,“ dodal Rybář.

Takže, ať se drak probudí. A čím více hlav bude chrlit oheň, tím větší zábava bude…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud