28. listopadu 2016 • 15:25

Rodí se nová Koukalová? Nevěřila, že vyhrála, a okouzlila úsměvem

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český biatlon, který zažívá zlaté časy s Gabrielou Koukalovou a spol., se snad o budoucnost bát nemusí. Že je zásobnice talentů dost široká a hluboká, dokázala v neděli Markéta Davidová. Teprve devatenáctiletá juniorka podruhé v životě nastoupila do závodu IBU Cupu, v biatlonové hierarchii druhé nejvyšší soutěži hned po Světovém poháru, a ve sprintu v Beitostolenu dosáhla na šokující vítězství.



„Nemůžu tomu uvěřit. Třeba střelbu si vůbec nepamatuju…,“ hlásila Markéta Davidová v cíli s odzbrojujícím úsměvem, kterým připomněla v současnosti nejslavnější českou biatlonistku Gabrielu Koukalovou . Obhájkyně zlatého glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru je mimochodem poslední českou vítězkou IBU Cupu – v roce 2011 vyhrála Koukalová sprint a stíhačku v rakouském Obertilliachu.

Mladá česká biatlonistka Markéta Davidová si s úsměvem od ucha k uchu jde pro první velké zlato v kariéře
Mladá česká biatlonistka Markéta Davidová si s úsměvem od ucha k uchu jde pro první velké zlato v kariéře

„Trať byla rychlá, místy nebezpečná, ale cítila jsem, že mi to docela odjíždí,“ popisovala Davidová na svazovém webu svůj překvapivý triumf, při kterém převálcovala i daleko zkušenější závodnice se starty ve Světovém poháru.

Devatenáctiletá rodačka z Janova nad Nisou minula jen první terč, dalších devět s jistotou skolila, k dobré střelbě přidala celkově třetí nejrychlejší běžecký čas. „Když mi trenéři hlásili, že vedu, nemohla jsem tomu věřit. A vlastně stále nemůžu uvěřit, že jsem vyhrála, je to spíš jako sen,“ usmívala se Davidová, která si už za minulou sezonu vysloužila titul Talent roku.

„Markéta nám připravila úžasný zážitek,“ zářil i kouč reprezentačního biatlonového béčka Marian Málek. „A naše blahopřání a poděkování míří k Jindřichu Šikolovi, který ji tak výborně připravil. Na lyžích byla neuvěřitelné silná. Přestože v IBU Cupu startovala teprve podruhé, podala hodně vyspělý až profesorský výkon,“ vysekl poklonu mladé Češce.

„Markéta už představuje zcela novou generaci sportovců. Věřím, že se za čas stane oporou naší reprezentace,“ dodal Marian Málek. Přesun do dospělé kategorie ale nikdo nechce uspěchat. Davidovou teď čeká trénink v Rakousku, pak ještě jeden podnik IBU Cupu v Ridnaunu a poté série juniorských závodů. Vrcholem sezony by pak pro ni mělo být juniorské mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud