31. července 2015 • 09:15

Příběh Vrzáňové (†84): nepustili ji na pohřeb otce, hostila i Newmana

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek přišel český sport o velkou hvězdu. Ve věku 84 let náhle zemřela Ája Vrzáňová, jediná česká mistryně v krasobruslení. Titul získala v letech 1949 v Oslu a o rok později v Londýně, kde následně požádala o azyl a emigrovala do USA. Do vlasti se vrátila až po revoluci v dubnu 1990. Její životní příběh byl nabitý velkými zvraty.



„Nebylo pochyb, že v Londýně zůstanu. Rodiče to měli vymyšlené. Tatínek mě vzal na Karlův most. Řekl mi, ať se za žádnou cenu nevracím. Před odjezdem jsem musela podepsat kus papíru, že až budu zpátky, pojedu do Moskvy učit. Nejdřív mě do Londýna nechtěli pustit. Ale moje zlatá maminka mi to vydupala,“ popsala Vrzáňová deníku Sport okolnosti svého odchodu z Československa v roce 1950, když před 11 lety dorazila do Prahy převzít státní vyznamenání.

Po emigraci se stala velkým nepřítelem komunistického režimu, který se jí snažil vymazat se sportovních archivů, zakázal jí třeba i návštěvu pohřbu otce. „To jsem se tak zlobila! Tatínka jsem měla moc ráda. My byli kamarádi,“ popsala.

Státní bezpečnost hned poté, co se nevrátila z Londýna, odvezla z jejího bytu desítky trofejí. „Já nerada žiju v minulosti. Ale těžko je zapomenout, a ani by se nemělo. Odpustit je těžký,“ přiznala.

Miloš Forman si dával husu a knedlík

Za Vrzáňovou se do zámoří vydala i maminka, otec až za třináct let. A po třech měsících se vrátil do Československa. „Byla to pro mě rána, i pro maminku. Ale já jsem tomu rozuměla. On tady měl kamarády, šel v poledne na decku do své hospůdky. Kdyby přijel do Ameriky dva roky po nás, tak by to možná bylo O.K. Ale všechno nám sebrali. On byl, ne úplně zlomený člověk, ale už neměl ty nervy začít někde jinde. On by jako hrdý, český muž nežil z toho, co jsme já a maminka vydělávaly. On by nežil z dvou ženskejch. On ne. On byl krásný, vysoký muž.“

V Americe se však československá krasobruslařka stala provozovatelkou několika restaurací, kde ji navštěvovaly známé osobnosti – například režisér Miloš Forman.

„Ten jí všecko, co je dobré a co je české. U nás si dával husu a knedlík. Je dobrej zákazník, má rád dobrý jídlo. Waldemar Matuška taky. K nám chodilo opravdu strašně moc lidí. Ruský baleťák Míša Baryšnikov k nám přivezl všechny své kamarády. Chodil k nám Paul Newman, jednou zašla i Marlene Dittrichová. Měli jsme tam od normálního člověka až skorem po prezidenta,“ přiblížila své pracovní úspěchy v Americe.

Áje Vrzáňové bylo 84 let
Áje Vrzáňové bylo 84 let

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud