20. prosince 2010 • 02:12

Neumannová průšvih čekala: Od začátku si kryla záda!

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od začátku věděla, že ať při organizování mistrovství světa v klasickém lyžování nadělá sebevětší dluhy, nebude jí hrozit žádné nebezpečí. Kateřina Neumannová (37), šéfka libereckého šampionátu, nikdy nebyla členkou pořádajícího občanského sdružení. Za nesplacené závazky v aktuální výši 220 milionů korun tak nenese právní odpovědnost, což jen přiživuje spekulace o účelovém vytvoření takového stavu.



Blesk.cz

Proč Neumannová bez jakýchkoliv manažerských zkušeností kývla na nabídku stát se prezidentkou organizačního výboru MS? Možná i proto, že si byla vědoma svého výhodného postavení.

Zatímco primátorovi Liberce Jiřímu Kittnerovi nebo prezidentovi Svazu lyžařů ČR Lukáši Sobotkovi jako členům občanského sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009 hrozilo, že případné dluhy mohou být uhrazeny i z jejich kapsy, Neumannová tyto starosti neměla.

Rozparádila se se striptérem a nechala si to vyfotit za peníze z našich kapes
Rozparádila se se striptérem a nechala si to vyfotit za peníze z našich kapes

Původní prezident MS Roman Kumpošt byl jedním z pěti členů občanského sdružení. Jenže po jeho odvolání v červenci 2007 jeho místo kupodivu nezaujala Neumannová, ale Martin Tichý z ministerstva školství.

„Představitelkou sdružení je v současnosti paní Kateřina Neumannová zastávající funkci prezidentky OC (není však řádnou členkou sdružení),“ potvrzuje status exlyžařky usnesení libereckého zastupitelstva z 13. prosince 2007.

Šéfka MS tak teď může být i přes nepopiratelnou morální vinu na obřím dluhu zcela v klidu.

„Já jsem byla předsedkyně organizačního výboru, nebyla jsem tam jako fyzická osoba. Možnost, že by mi sáhli na osobní majetek, by byla jen v případě, pokud by mi někdo dokázal úmysl, že jsem se chtěla obohatit nebo jsem se obohatila. Opakuji ale, že k ničemu takovému nedošlo,“ řekla pro MF Dnes.

Nicméně z hrozby uspokojování věřitelů z jejich vlastního majetku se nakonec dostali i členové sdružení za Liberec, lyžařský svaz, Liberecký kraj a ministerstvo školství.

Právní kličkou a založením zájmového sdružení právnických osob (jeho členy jsou město Liberec a lyžařský svaz), které se stalo jediným členem pořádajícího občanského sdružení, se i oni zbavili své osobní odpovědnosti.

Vstoupit do diskuse
18
Články odjinud