13. února 2009 • 18:00

Krýzl: Musím jezdit na pohodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvaadvacetiletý Kryštof Krýzl platí za jednoho z největších talentů českého lyžování. Prokázal to při dnešním druhém kole obřího slalomu na mistrovství světa ve Val d'Isere, v němž měl šestý nejlepší čas a byl při této jízdě dokonce o 28 setin rychlejší než vítězný Švýcar Carlo Janka.



A za nejrychlejším Tedem Ligetym z USA zaostal jen o 44 setin. Navíc dokázal, že má i dobrou kondici, ve spodní části byl v druhém kole třetím nejrychlejším mužem.

Když ho podrží lyže, umí jet v absolutní světové špičce. "V druhém kole to bylo dobré," pochvaloval si. Dnes riskoval, zkusil v prvním kole kratší lyže, aby lépe mohl vyjet oblouk. Ale nepodržely ho. "Dvakrát jsem si málem ustlal," prohlásil. Pak už vzal raději delší, na které je zvyklý. Před sezonou sáhl i k tvrdším lyžím, jež jsou rychlejší, ale neodpustí žádnou chybu. Už se s nimi sžívá. "Bylo málo času na testování," litoval.

Chce být všestranným lyžařem, nebojí se ani sjezdů, i když se mu zatím víc daří v točivých disciplínách. V prosinci rovněž ve Val d'Isere oslavil největší úspěch v SP v kariéře - v superkombinaci byl devátý, letos ve slalomu ve Schladmingu dojel třináctý. Jeho výkonnostní vzestup jde přesně tak, jaký plánoval jeho otec Aleš, který stál u lyžařských začátků rodáka z Prahy. Loni Krýzl bodoval ve Světovém poháru třikrát, letos už pětkrát.

Příští rok by se chtěl v elitní třicítce zabydlet. "Dostal jsem se letos na lepší úroveň, vím, že mohu s nejlepšími závodit. Chtěl bych tam být ale stabilně," plánoval si do další olympijské sezony. "Ve všech disciplínách se chci zlepšovat. Hlavně slalom a obřák, v kombinaci se třeba pokusit o bednu," zasnil se. K tomu ale potřebuje ustálit techniku. "Musím jezdit čistěji po hranách. A sbírat zkušenosti. A čistou hlavu," pokračoval.

Právě uvolnění mysli mu dnes pomohlo ke zlepšenému výkonu v druhém kole. "Musím jezdit na pohodu, jsem mladej a nezkušenej, ještě to neumím. Musím si to víc užívat," pravil. "Třeba dneska jsem si na startu řekl, že takové závody jsme jezdili jako žáci," usmíval se. Chybí mu také ostatní zranění kolegové v týmu. "Pokec s nimi, pak se nervozita rozmělní," vysvětloval. "Ale tohle pro mě byla úžasná zkušenost," radoval se z povedeného závodu.

Kondičně je na tom dobře, i když mu síly už pomalu odcházejí. Sezona je dlouhá a náročná. Krýzl se snaží odjet co nejvíce závodů, aby získal body do SP a s tím i potřebné finance. "Od začátku ledna nebyla možnost si dáchnout, nejde polevit, když se daří," povídal. "Náročný program byl i tady, ale není to krize nebo něco podobného," ujistil, že do nedělního slalomu dá všechno. "Do patnáctky by to byl velký úspěch," přál si.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud