14. února 2009 • 17:11

Medaile se neochodí, říká Záhrobská

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžký slalom, který postavil ve druhém kole její otec Petr, pomohl Šárce Záhrobské ke třetí medaili z mistrovství světa v řadě. Česká lyžařka zvládla nástrahy obtížné trati na sjezdovce Bellevarde, chybovala méně než její soupeřky a domů si přiveze stříbro.



To jediné jí po bronzu z Bormia a zlatu z Aare chybělo ve sbírce. Na oslavy ale Záhrobská nemyslela. Brzy byla myšlenkami u pokračování SP, ve kterém chce dobře rozjetou sezonu dobře dokončit.

Ve slalomu měla medaile ze tří MS za sebou naposledy v letech 1936-1938 Němka Christl Cranzová, celkem čtyřnásobná mistryně světa. "Já ale nejsem vůbec žádná legenda, do toho mám ještě hodně daleko," odmítla Záhrobská, že by se třetí medailí za sebou zařadila mezi lyžařské hvězdy.

"Ráda bych si ty stupně vítězů užila ještě víckrát v kariéře a nejen na mistrovství světa. To se totiž neochodí," usmívala se v cíli.

Vítězný dojezd Šárky ZáhrobskéFoto ČTK


Ve Světovém poháru se přitom Záhrobské tolik nedaří, na stupních vítězů byla z osmasedmdesáti startů ve slalomu sedmkrát, na nejvyšším stupínku jen jednou. Z pěti světových šampionátů však má už tři medaile.

"Na to není žádný recept, MS beru jako jiné závody, asi mám víc štěstí," upozornila například na smolný setinový odstup čtvrté Italky Denise Carbonové na bronzovou Finku Tanju Poutiainenovou. "Ale já doufám, že další sérii zahájím příští rok na olympiádě," věřila.

Při světovém šampionátu se neuchyluje ani k odlišným rituálům. "Všechno děláme úplně stejně," potvrdil její kondiční kouč Antonín Strach. "Já mám rituál, že se pečlivě holím, proto to vychází," navázal trenér a otec Petr Záhrobský.

ČTĚTE TAKÉ:
Závod jsme sledovali ONLINE >>
Záhrobská si vyjela stříbro >>
Záhrobský: Věděl jsem, že nedojedou >>


"Je to o mně, o mých výsledcích a kvalitách. Ale je pravda, že mistrovství světa má mnohem menší úroveň než Světový pohár. Ztráty na nejlepší třicítku jsou tu o dvě tři sekundy větší," upozornila na skutečnost, že při MS může na start méně reprezentantek jedné země podle vyjetých kvót.

Když ve Val d'Isere Záhrobská nastupovala do druhého kola, nijak nekalkulovala. Chtěla riskovat. "Nedá se jet na jistotu. Manuela také riskovala, chtěla vyhrát a vypadla kousek před cílem," jmenovala průběžně vedoucí Italku Mölggovou.

"Kdyby zvládla tu dvojbránu, tak určitě vyhrála a porazila i Mariu (mistryni světa Rieschovou)," pokračovala Záhrobská. "Já se snažila riskovat, ale některé branky se mi nepodařily, byly tam chyby. Ale neřeším to, mám medaili a jsem za ní hrozně ráda."

Svoji nejnovější medaili dá doma na stejnou poličku jako zbývající dvě. I proto, že opět dokázala ustát psychický tlak, stejně jako v Aare, kde vedla po prvním kole. Ve Francii totiž startovala v nevděčné roli obhájkyně. "Jsou závody, které neprožívám vůbec. Tady ale nějaká nervozita byla," přiznala Záhrobská.

Prý ji ale nesvazovala. "Zvládla jsem to, i když jsem byla nervózní z toho těžkého kopce, protože to druhé kolo bylo hodně náročně postavené. Myslím, že jsem to zvládla dobře," pochválila se.

Všechny tři medaile z mistrovství sice nechtěla porovnávat, cení si všech tří, ale připustila, že první dvě byly trochu překvapivé. "Ta první bronzová byla největší překvapení, protože tam to hodně holek pokazilo a já ne," vzpomínala na bronz ze St. Cateriny z roku 2005. "A ta zlatá z Aare byla také trochu překvapení, i když už jsem byla ve špičce, zatímco teď se to trochu čekalo," porovnávala. Od svých bývalých úspěchů na MS však prý v letošní sezoně jezdí nejlépe.

Dvě její velké soupeřky, po prvním kole druhá Američanka Lindsey Vonnová a průběžně třetí Francouzka Sandrine Aubertová, vypadly v horní části trati. "Neřekla bych, že zrovna horní část byla záludná, ale je tam nejprudší úsek a bylo to tam hodně ledové," uvedla Záhrobská.

Radost s českou vlajkouFoto ČTK

Za pár let podle jejích slov si nikdo nevzpomene, že stříbro vybojovala na příkré a těžké trati, kterým v minulosti moc neholdovala. "Prostě je to medaile a už se nikdo neptá na okolnosti závodu," upozornila.

Vedle mnoha gratulací dostala i čokoládové srdce od sponzora vzhledem k tomu, že závod se jel na svatého Valentýna. "Já tenhle svátek neslavím, takže mě to minulo. Samozřejmě jsem o tom věděla," řekla o svátku zamilovaných.

Sama místo oslav hned večer odjede z Val d'Isere domů. "Chceme být tři dny doma, než vyrazíme na další štaci," upozornila na pokračující SP. "Čeká nás spousta důležitých závodů, na které se chci dobře připravit, protože sezona je dobře rozjetá. Chci ji dobře dokončit," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud