16. února 2009 • 19:01

Sjezdařské MS přineslo i slovní perly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen cenné kovy osvětlovaly mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, ale také vtipná a překvapivá vyjádření, kterými účastníci šampionátu ve Val d'Isere komentovali průběh mistrovství.



Největší diskuse ve Francii vyvolala zledovatělá trať na sjezdovce Bellevarde.

"Měl jsem z toho pocit, že na sjezdovku někdo umístil hadici na zalévání a až po dvou hodinách si vzpomněl, že by ji mohl vypnout," nechal se slyšet například lichtenštejnský sjezdař Marco Büchel, ke kterému se přidal i šéf německé lyžařské federace Wolfgang Maier. "Je to jako bruslení na ledu s osmdesátiprocentním sklonem," popsal trať.

Náročnost sjezdovky vynesla velké uznání rakouskému sjezdaři Michaelu Walchhoferovi, který musel kvůli chybě organizátorů na obtížné trati absolvovat sjezd hned dvakrát během dvou hodin.

"Za to by si zasloužil ne zlatou, ale diamantovou medaili," prohlásil Walchhoferův týmový kolega Hermann Maier. Sám "hrdina" z toho však velkou vědu nedělal. "Pravděpodobně bych to byl schopen zajet i potřetí," poznamenal.

Ani to však nepomohlo k tomu, aby Rakušané neprožili jeden z nejméně vydařených šampionátů posledních let. A to i přesto, že tvořili nejpočetnější výpravu. Dokonce i jejich trenér Hans Pum z toho měl zamotanou hlavu. "Za nás pojedou Walchhofer, Maier, Hermann a Gruber," prozradil nominaci na sjezd, přičemž zapomněl na Klause Krölla.

Místo něj jmenoval Hermanna a Maiera, tedy Hermanna Maiera. Následně rakouské zklamání z rychlostních disciplín vysvětlil fotbalovým přirovnáním. "To se děje v každém sportu. Copak ve fotbale Brazílie či Real Madrid nikdy nemohou prohrát?" podotkl Pum k nejhoršímu výkonu na mistrovství za 12 let.

Šampionát přinesl i hodně rozdílný náhled na blížící se konec kariéry. "Asi zraju jako víno. Čím starší, tím lepší," prohlásil například Didier Cuche, který se ve věku 34 let a 172 dnů stal nejstarším mistrem světa v historii.

Naopak jen o pár měsíců mladší rakouská sjezdařka Renate Götschlová to vidí jinak. "Když se ztrácí čtyři sekundy za ostatními, nezbývá než začít hloubit hrob a jít se zakopat. Čtyři sekundy, to je skoro půlka tratě," ironizovala sama sebe po 21. místě ve sjezdu.

České lyžařce Šárce Záhrobské překazila obhajobu titulu ze slalomu jen Němka Maria Rieschová.

Ta přitom šampionát začala tvrdým pádem při tréninku na sjezd, při němž si pohmoždila obličej. "Má sice trochu tlustší rty, ale to zakryjí šminky. Taky jsem jí řekl, ať se obarví na blond, že ji nikdo nepozná," zlehčoval zranění šéf německé lyžařské federace Wolfgang Maier.

I přes zranění však Rieschová slalom vyhrála, ovšem na vítězství své svěřenkyně prodělal trenér Mathias Berthold. Stavitel druhého kola slalomu, český trenér Petr Záhrobský, se totiž přihlásil o odměnu.

"Přišel ke mně po závodě s tím, že prý mu dlužím sud piva," prozradil Berthold, který prý Záhrobskému pivo za dobře postavenou trať už jednou kupoval.

Pozornost na sebe poutali i lyžaři z exotických zemí. "V pět hodin ráno jsem pil vodku a jedl rybu. Nebyl to dobrý nápad," prozradil neobvyklé přípravné metody libanonský lyžař Georges Salameh, který právě kvůli nezvyklé snídani chyběl na startu kvalifikace pro obří slalom.

Zajímavé vysvětlení pro první historickou účast Nepálců na šampionátu pak měl prezident Mezinárodní lyžařské federace Gian-Franco Kasper. "Ve své vlasti mají hodně sněhu," uvedl stroze.

Podobně krátce pak Kasper zhodnotil celý průběh mistrovství. "Překvapilo mě, jak dobře to tu proběhlo," řekl. Proč ho to tak překvapilo, už neřekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud